Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 30 januari 2010

Aanhoudend onbestendig en koud winterweer

Termen zaterdagmiddag 13h00


Een wamtefront gaf gisteren in grote delen van de Alpen aanhoudende lichte sneeuwval en in de Stau van de Alpen hier en daar ook matige sneeuwval. In de lager gelegen delen viel ook regen of ijsregen. In de loop van de nacht volgde het koufront en de sneeuwval werd vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam intensiever. In de Nordstau van de Alpen sneeuwde het er tot vanmorgen nog vrolijk op los en ook op dit moment valt er nog steeds wat sneeuw. Gaandeweg de dag gaat ook hier de fut er echter uit en krijgt de neerslag een meer buiig karakter.

Sneeuwval vanmorgen Mittelberg, Kleinwalsertal (1200m)




Ten noorden van de Alpenhoofdam als ook in de centrale Alpen viel algemeen zo'n 10 tot 30 cm sneeuw. In de Stau gebieden van lokaal tot een halve meter. Elders viel er meest zo tussen de 5 en 10 cm. Het zuiden van de Alpen ( spreek de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam) waren duidelijk weer begunstigd. Met een krachtige noord föhn bleef het hier meest droog en liep het kwik lokaal op tot circa 7 graden.

Kouder
Met een naar noordwest gedraaide hoogte stroming stroomt momenteel vooral op hoogte weer belangrijk koudere lucht richting de Alpen en de temperaturen komen slechts met moeite hier en daar nog boven het vriespunt uit. In de Alpen en de Alpendalen blijft het ook overdag vriezen.
Op 2000 meter ligt de tempeatuur rond de min 10 °C en op 3000 meter rond de -15 °C. Kijken we naar het gebied van de 500 hPa (circa 5 kilometer hoogte) dan zien we vandaag temperaturen tussen de -35 en -40 °C. Zeer koude lucht dus boven onze hoofden welke de buienactivteit gemakkelijk triggert. Met een harde noordwesten wind en veel bewolking (nevel) is het vandaag op de (hogere) pistes niet bepaald aangenaam vertoeven.

Zondag wordt het iets rustiger, zon en wolken wisselen elkaar af en vooral ten noorden van de Alphenhoofdkam kan zich een locale sneeuwbui ontwikkelen. het blijft ook dan koud, in de nacht matige tot strenge vorst en overdag meest licht vorst. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het met noord föhn een stuk aangenamer. De noord föhn neemt in de loop van de dag af.
In de loop van de namiddag en avond neemt in het noordoosten van Zwitserland als mede het (noord)westen van Oostenrijk de bewolking weer toe en navolgend kan er wat sneeuw gaan vallen.

Dinsdag-woensdag volgende sneeuw storing

Maandagnacht en ochtend trekt een tussen hoog over de Alpen naar het oosten. Het wordt overal droog en het klaart geleidelijk op. Van het noordwesten uit neemt echter de bewolking in de loop van de dag weer toe en maandagnamiddag en avond kan er wat lichte sneeuw vallen.
De dinsdag belooft aanvankelijk nog redelijk weer, het wordt overal droog en het klaart s' morgens weer wat op. Ook deze verbetering is slechts van zeer korte duur want al in de middag wordt de bewolking vanuit het noordwesten opnieuw dikker en in de late avond en nacht gaat het opnieuw sneeuwen. Bewolking en sneeuw behoren bij eens storing verbonden aan een complex lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië welke naar oost Europa trekt.




Met name de storing op dinsdag -woensdag kan in de Alpen opnieuw sneeuw van betekenis gaan geven en zoals altijd bij een noordwestelijke aan stroming gaat ook dit keer de meeste sneeuw weer in de Stau van de noord Alpen vallen. Lokaal kan er hier 30 tot 40 cm gaan vallen. Elders zullen de hoeveelheden duidelijk minder zijn. (kaart).





De verdere ontwikkeling vanaf woensdag is onzeker en de modellen komen vandaag met verschillende oplossingen. Enerzijds zouden we onder invloed kunnen komen van een opbouwend hogedruk gebied boven Scandinavie en Rusland, anderszijds bestaat de mogelijkheid dat we toenemend onder invloed komen van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Vooralsnog ga ik uit van het eerste scenario en daarmee een aanhouden van het winterse weer.


GFS bodemdrukkaart voor zondag 7 februari met een koude continentale stroming




GFS Ensembles T850 hPA
centrale Alpen ( temperatuur op circa 1400 meter hoogte)




Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: