Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 10 januari 2010

Unten Grau, Oben Blau

Termen zondagavond 20h00,

Een occlusie behorend bij de depressie Daisy trok gisteravond over de Alpen en gaf op uitgebreide schaal sneeuwval. Op de meeste plaatsen viel 5 tot 10 cm en lokaal tot 15 cm Neuschnee. In de loop van de ochtend werd het overal droog en klaarde het op.
Toch had de zon op veel plaatsen moeilijk en op veel plaatsen ging de bewolking over in laag hangende bewolking en Hochnebel. De bovengrens van de Hochnebel lag rond de 1800 meter.
De temperaturen kwamen vrijwel nergens boven het vriespunt en op de meeste plaatsen vroor het overdag licht tot matig. Op 2000 meter lag de temperatuur rond de - 10 °C, op 3000 meter -12 tot -15 °C en op 4000 meter tussen de -15 en - 20 °C.


Oben Blau , unten Grau, pistes van Rosswald ( Oberwallis, 2000 meter ) met Hochnebel boven het Rhonedal vanmiddag.




Met weinig wind was het vandaag boven de Hochnebel in de zon dus prima vertoeven.
Morgen krijgen de franse en zwitserse Alpen een herhaling van het weer van vandaag. In de lager gelegen gebieden en in de dalen overheerst de Hochnebel, daarboven ( vanaf circa 1800 meter ) schijnt de zon volop. In Oostenrijk overheerst de bewolking en met name naar de dinsdag toe kan er van het noorden uit wat sneeuw gaan vallen. De temperatuur liggen vooral naar het westen toe op een iets hoger niveau dan vandaag.

Neerslag Alpen voor de komende 3 dagen




Algemene weer situatie

Morgen en ook dinsdag beïnvloed een tussen hoog het weer in de Alpen gunstig.
Vanaf woensdag duiken depressie opnieuw de Middellandse Zee in en de bijbehorende fronten zullen met name de westelijk en zuidelijke Alpen gaan beïnvloeden
Ook in het verder verloop van deze week bevinden de Alpen zich in het overgang gebied tussen hoge druk boven het noorden en oosten van Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

GFS bodemdrukkaart voor as. dinsdag, koude lucht boven de Middellandse Zee laat de depressie activiteit opnieuw opleven ( cyclogenese ten oosten van het Iberische Schiereiland )


GFS voor woensdag, de depressie heeft zich vol ontwikkeld en ligt op woensdag met zijn kern reeds boven Sardinië, een volgende depressie heeft zich ten noordwesten van het Iberische Schiereiland ontwikkeld en trekt vervolgens ook richting de Middellandse Zee. Hoge druk overheerst boven Scandinavië.



De weer de komende dagen

Woensdag nadert van het westen uit een storing die vooral de westelijke Alpen zal beïnvloeden. De bewolking neemt geleidelijk weer toe en er kan wat sneeuw gaan vallen, in de lager gelegen gebieden is ook (bevriezende) regen mogelijk. Doordat de stroming naar zuidwest tot zuid draait wordt het weer opnieuw föhnig (zuid föhn). Met name in de föhn gevoelige gebieden kan de temperatuur daardoor tot enkele graden boven nul stijgen. Elders liggen de maximum temperaturen rond het vriespunt. Donderdag wisselen zon en bewolking elkaar af, het blijft meest droog.

Föhn diagram voor Zwitserland, zwakke zuid Föhn vanaf dinsdag middag tot donderdag ochtend. De drukverschillen tussen noord en zuid zijn niet erg groot ( 3 a 4 hPA ) zodat de föhn niet overal tot in de dalen zal kunnen doorzetten.



De verdere vooruitzichten

Vrijdag en ook het komende weekend verandert er niet veel aan de boven beschreven drukverdeling. Met name het as. weekend zou nog wel eens mooi wintersport weer met veel zon kunnen opleveren.

Maandag volgende week snoert een portie koude lucht boven Engeland af en trekt via West Europa naar het zuidoosten. Vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen kan het dan geruime tijd gaan sneeuwen, beneden de 700 a 900 ook regenen.
Hierna zien we een brug ontstaan tussen een hoog boven Scandinavië en het Azoren hoog. Een omvangrijke depressie ligt dan boven de Atlantische Oceaan.

GFS met afsnoering "koude bel" (trog vorming) op maandag 18 januari



Zoals het er nu uitziet blijft Europa aan de oostkant van de as van hoge druk en dus aan de koude zijde van de druksystemen. Met meest continentale aanvoer blijft het koud.
Interessant voor het weer in Europa word de precieze positie van de druksystemen. Schuift het hoog meer door naar westelijke richting dan kan de winter zich opnieuw gaan verscherpen, een meer oostelijke positie van het hoog zal een algemene verzachting tot gevolg hebben.



GFS voor woensdag de 20 januari, we blijven in de aanvoer van koude luchtmassa`s



GFS T850 hPA ensembles voor de centrale Alpen ( temperatuur op 1300 a 1500 meter )




Tot zover


Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: