woensdag 20 januari 2010

Van het westen uit lichte sneeuw

Termen woensdagmiddag 13h00,

Zit ik hier gisteren nog te verkondigen dat het vanaf vrijdag overwegend mooi rustig winter weer zal gaan worden komen de modellen vandaag opnieuw met een weer verslechtering vanaf komende zaterdag. Het blijkt maar weer eens hoe moeilijk soms ook de korte termijn voorspellingen kunnen zijn. Daarover later meer.

Vandaag aanvankelijk nog zonnig

Deze dag start onder invloed van een weg trekkend tussen hoog met veel zon. Vanuit het westen neemt echter de bewolking geleidelijk toe en vanmiddag en vanavond volgt er enige neerslag.

Satellietfoto Alpen vanmorgen


Zermatt Rothorn 3100 meter, toenemende hoge bewolking als voorbode voor een nadere storing


Deze neerslag behoort bij een zwakke storing (occlusie) behorende bij een depressie welke vanmiddag boven het noordwesten van Frankrijk ligt (kaart) . De neerslag zal aanvankelijk tot in de lager gelegen gebieden en dalen als sneeuw vallen. met het binnendringen van iets zachtere lucht zal de sneeuwval grens echter stijgen naar 700 tot 800 meter.

Vannacht en morgen trekt de bewolking en neerslag verder naar het oosten weg.
Vrijdag en zaterdag stabiliseert het weer verder en komt ook de zon weer tevoorschijn. Plaatselijk is er kans op hardnekkig laaghangende bewolking en Hochnebel.


Neerslag Alpen komende 24 uurZondag opnieuw sneeuw

Gisteren zag het er nog nog naar uit dat de Alpen ook op zondag en begin volgende week onder hoge druk invloed zou liggen. Vandaag simuleren de modellen echter storing invloeden behorende bij lage druk boven de westelijke Middellandse Zee alsmede een apart lagedruk gebiedje welk vanuit het het noordwesten nadert en als het ware als een "luis in de pels" het hoge druk bolwerk binnen dringt. Hierdoor zal het weer in de Alpen vanaf zaterdagavond opnieuw verslechteren. Zaterdagmiddag neemt van het westen uit de bewolking opnieuw toe en kan er in de Alpen opnieuw wat sneeuw gaan vallen. Hoeveel sneeuw zal gaan vallen is nog onzeker, grote hoeveelheden worden echter niet berekend.ECMWF bodemdruk kaart voor as zondag


Aanhoudend winters

In het verdere verloop, zo vanaf dinsdag volgende week, zien we net als gisteren boven Scandinaviƫ hoge druk terwijl depressies zich uitleven ver weg op de Atlantische Oceaan en boven het Middellandse Zee gebied. Het winterse weer in grote delen van Europa en de Alpen houdt daarmee de gehele volgende week aan. het blijft dan meest droog en het wordt een aantal dagen flink koud.UKMO bodem druk kaart voor de 26 januari. Ook dit Engelse model laat voor volgende week een mooi winters hoog boven Scandinaviƫ zien.Op langere termijn meer sneeuw voor de Alpen


Mogelijk dat vanaf eind volgende week de atmosfeer uit een ander vaatje gaat tappen. Er zijn aanwijzingen dat het centrum van hoge druk zich boven de Atlantische Oceaan ten westen van Engeland gaat vestigen en lage druk boven west en centraal Europa.
Met dit scenario zullen de sneeuw kansen kansen in de Alpen aanzienlijk gaan toenemen. Ook de noord Alpen zouden dan eindelijk sneeuw van betekenis kunnen gaan krijgen. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker. Later daarover meer.


Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: