Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 11 februari 2010

Bewolkt, lichte sneeuwval en zeer koud

Termen donderdagochtend 10h00, Update 21h00


Gisteren en de afgelopen nacht viel er in grote delen van de Alpen lichte tot matige sneeuw. Lokaal werd er tot vanmorgen 20 tot 30 cm sneeuw afgelezen. Door de zeer lage temperaturen viel er vrijwel overal pulver sneeuw. Het lucht aandeel van deze sneeuw was zeer hoog en het vocht aandeel zeer laag. Zo was 0,2 tot 0,3 mm Neerslag reeds voldoende voor 1 cm sneeuw.
Zo kon ik gisteravond hier in de tuin 10 cm Neuschnee aflezen bij een neerslaghoeveelheid van 2.6 mm.

Sneeuwval Zwitserland afgelopen 24 uur




Uitgaande van een complex lagedruk gebied boven de Middellandse Zee wordt met een noordoostelijke hoogte stroming ook vandaag en morgen zeer koude en vooral in het oosten ook vochtige lucht over de Alpen aangevoerd. Het is dan ook meest zwaar bewolkt en het sneeuwt op veel plaatsen meest licht. Enkel in de inner- Alpine dalen en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam kan het lokaal opklaren of schijnt de zon diffuus door het wolkendek. Ook meer naar het westen schijnt boven de 2000 meter hier en daar een waterig zonnetje.

Zoals gezegd is het koud, in de dalen blijft het overdag licht tot matig vriezen en op 2000 meter ligt het kwik rond de -15 °C. Ook morgen verandert er in het huidige weertype niet veel.

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we toch langzaam maar zeker een verandering in het grootschalige weer patroon (zie weerpraatje gisteren). De stroming draait volgende week meer en meer naar zuidwest en daarmee gaan de scherpe kanten van de kou eraf. Tegen het midden van de volgende week nemen de neerslagkansen vanuit het zuidwesten sterk toe.

Isobarenkaart met fronten Europa geldig voor vanmiddag 12h00



Satellietfoto Europa, mooi is de zgn "opglijd" bewolking te zien (blauwe pijlen) behorende bij de depressie(s) boven de Middellandse Zee. Tevens wordt er Sahara zand vanuit Egypte (rode pijl) in de zuidelijke stroming opgenomen en via Turkije en Griekenland naar het noorden getransporteerd.


Rondje webcams Alpen


Webcam Thyon (2000m, CH)




Mittelberg, Kleinwalsertal (1200m, O)



Val Gardena Gröden (2016, I)



Göscheneralp, Zentralschweiz (1710m, CH)


Courchevel (1850m, F)


Update 21h00

Vannacht kan er vooral ten noorden maar ook ten zuiden van het Alpenmassief nog wat lichte sneeuw vallen. Vanaf morgen wordt het geleidelijk overal droog, lokaal kan er hier en daar nog een vlok sneeuw vallen maar dat mag geen betekenis meer hebben. Ten noorden van de Alpenhoofdkam overheerst de bewolking. In de Alpen (inner alpin) en ten zuiden van de Alpenhoofdkam klaart het meer en meer op.

De komende dagen liggen de Alpen in een gebied met zwakke luchtdruk verschillen. Van zaterdag tot maandag hebben vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhofdkam te maken met wolken(velden) en Hochnebel. Inneralpin als ook ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het overwegend zonnig. Het blijft vrijwel overal droog. De temperaturen vertonen langzaam weer een stijgende trend.

Begin volgende week zien we ten westen van IJsland een depressie op de kaart verschijnen. Deze depressie trekt aan de oostflank van hogedruk gebied boven Groenland en met een uitloper over de oostelijke Atlantische Oceaan, naar het zuiden en wordt dinsdagmiddag door het Amerikaanse model GFS met kern boven Engeland berekend. Het Europese model ECMWF komt met een vrijwel gelijke oplossing. Enig verschil is dat de depressie met kern door dit model iets westelijker wordt berekend.

GFS bodem druk kaart voor woensdag 17 februari met depressie boven midden Engeland


Ter vergelijk ECMWF bodem druk kaart voor woensdag 17 februari, let ook op de extreem zuidelijk (noord Afrika) verlopende jetstream (frontale zone). Op de kaart ligt deze ongeveer in het overgang gebied tussen groen en geel.



Grosso modo zal het voor de verdere ontwikkeling niet veel gevolgen hebben. In beide gevallen zullen we geleidelijk met een zuid tot zuidwestelijke hoogte stroming te maken krijgen. Doordat de straalstroom (jetstream) met frontale zone een erg zuidelijke route volgt wordt het weliswaar minder koud weer maar een overgang naar veel zachter weer (dooi) is met dit scenario niet aan de orde. In hoeverre we vanaf woensdag volgende week vanuit het zuiden met neerslag te maken gaan krijgen is nog onduidelijk. Afgaande op de laatste model analyses lijkt de meeste neerslag ten zuiden van de Alpen langs te trekken.


LaMMA/NMM neerslagkaart midden volgende week met de meest actieve neerslag ten zuiden van de Alpen.


Al met al wordt de ontwikkeling vanaf begin volgende week en ook in het verder verloop er niet duidelijker op. We zullen moeten afwachten wat de bovengenoemde depressie begin volgende week gaat doen. Een overgang naar belangrijk zachter weer op de langere termijn is met een extreem zuidelijk verlopende jetstream echter ook dan onwaarschijnlijk.


ECMWF (EC12) 500 hPA voor zondag 21 februari, lage druk. Lage druk boven de Atlantische Oceaan, Scandinvie en west Rusland met een vrij zuidelijk verlopende frontale zone


GFS ensembles T850 hPa voor de centrale Alpen ( temperatuur op circa 1400 meter hoogte)


Ten slotte nog een mooie sfeerfoto van vanmiddag met ondergaande zon achter het Glishorn (2450 meter) genomen vanaf onze huisberg (Rosswald)




Informatie lawine gevaar Alpen

Lawine gevaar Oostenrijk
Lawine gevaar Zwitserland
Lawine gevaar Frankrijk

Tot zover

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: