zondag 7 maart 2010

Hoog Isodor (en Harro) zwaaien de scepter

Termen maandagochtend 09h00,

Deze week staat geheel in het teken van een krachtig hoog boven Europa met uitloper tot over de oostelijke Balkan. Het Europese deel heeft de de naam Isodor en het Balkan deel de naam Harro meegekregen. De gehele week, inclusief het volgende weekend, hebben we dan ook te maken met rustig en vrij koud winter weer. Woensdag en donderdag neemt de invloed van een depressie boven de Middellandse zee toe. Er is dan vooral in het zuiden meer bewolking en hier en daar kan er wat (lichte) sneeuw vallen. Vrijdag lijkt de invloed van de hoge druk weer toe te nemen. In het weekend trekt het hoog zich (tijdelijk) terug richting de oostelijke Atlantische Oceaan en kunnen storingen met met bewolking en sneeuw vanuit het noorden hun invloed tot over de Alpen uitbreiden.

GFS bodemdruk kaart voor vandaag


Satellietfoto Alpen. Mist in oa. de Povlakte en Hochnebel ten noorden van de Alpen, verder vrijwel wolkenloos.
De ontwikkelingen op de langere termijn (10 dagen) blijven toch nog enigszins onzeker. Kijken we bijvoorbeeld naar het Europese model ECMWF dan is deze weliswaar consistent met de vorige output maar zien we toch enkele verschillen optreden. De meeste ensemble members ondersteunen ook vanmorgen weer de ontwikkeling van een hogedrukgebied en de verplaatsing naar de omgeving van de Britse Eilanden en een blokkerende rug ten westen van Ierland

De langere termijn laat echter nog steeds een voorkeur zien voor een overgang naar een meer zonale (westelijke) stroming. Echter deze ontwikkeling is aanmerkelijk onzekerder geworden t.o.v. de vorige run (35 i.p.v. 80 %). Ook de ontwikkeling van een laag dat via Ierland naar de Middellandse Zee trekt (op16-03) is maar in de helft van de oplossingen terug te vinden.

Ook het Amerikaanse model GFS geeft weinig duidelijkheid omtrent de langere termijn. De operationele uitdraai heeft ook hier het scenario met blokkerend hoog met rug richting IJsland verlaten en komt sinds gisteravond met meer zonale oplossingen voor de dag. Daarbij zou het op langere termijn een stuk zachter worden. Ook de ochtend uitdraai van dit model laat met een weg zakkend hoog richting Zuid Europa en de Middellandse zee een overgang naar duidelijk zachter weer zien.

GFS bodemdruk kaart vor dinsdag 16 maart met een zonale stroming
Voorlopig hebben we echter met winterse omstandigheden te maken met vooral vandaag mooie zonnige perioden.

Perfecte omstandigheden vandaag in de de Alpen, Webcam Flumserberg, Ostschweiz (1500m)Actueel hier hier Termen onbewolkt met een temperatuur van -6.3 °C in de thermometer hut

Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: