Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 27 november 2010

Winter houdt stand, vanaf zondag toenemende sneeuwkansen

Termen zaterdagochtend 11h30,


Het is de laatste tijd absoluut geen pretje om gedetailleerde weerprognoses voor de Alpen af te geven. Vrijwel dagelijks zien we de diverse weermodellen met andere oplossingen aan komen draven en van enige consistentie is geen sprake. Ook vanmorgen zijn er weer grote verschillen met gisteren. Toch maar eens een poging wagen.



Isobarenkaart voor vandaag


Vandaag bevinden we ons aan de voorzijde van een vlak lagedrukgebied met het centrum boven het westen van Frankrijk. Boven de Golf van Lion zien we een ander lagedrukbebied opduiken welke via het zeegebied van Corsica (zondag) trekt en dan afbuigt naar het noordoosten om vervolgens via Oostenrijk verder naar het zuiden van Polen te trekken(maandag)
(deze ontwikkeling werd overigens een aantal dagen geleden ook al eens zo gesimuleerd--> Vb koers)


Satellietfoto Alpen, in het oosten met zon prachtig winterweer, in het westen is het al bewolkt en sneeuwt het



Sneeuw Slovenie en Oostenrijk
Door deze ontwikkeling draait de hoogtestroming naar het zuidwesten en stroomt er toenemend vochtigere lucht naar de Alpen. Tevens steekt er een tijdelijk zuidföhn op. Vanuit het westen en morgen ook vanuit het zuiden wordt de de bewolking steeds dikker en en gaat het sneeuwen. De meeste neerslag verwacht ik vandaag in de westelijke Alpen. Grotere hoeveelheden zullen er echter niet vallen. (zie kaart iets verder onder)

Meer sneeuw staat er vanaf zondag op het programma wanneer het bovenstaande laag onder de Alpen door via Oostenrijk naar het noordoosten koerst. In de loop van de zondag gaat vanuit het zuiden de bewolking opnieuw toenemen en zet sneeuwval in. De sneeuwval breidt zich verder naar het oosten uit en zal vervolgens ook aan de noordkant van he Alpenhoofdkam overgrijpen.
Door de zgn Vb koers gaat het vooral in de oostelijke Italiaanse Alpen , Slovenië en de zuidoostelijk Oostenrijkse Alpen aanhoudend en deels intensief sneeuwen. Doordat er vooral naar het oosten toe wat minder koude lucht instroomt kan de sneeuwvalgrens daar tijdelijk stijgen tot 1000 meter.


Vb-laag maandag met veel neerslag in zijn pakket



Met dit soort ontwikkelingen is het altijd moeilijk om de precieze uitwerking van het Vb-laag in te schatten. Vaak echter worden ze door de globale weermodellen sterkt onderschat in hun uitwerkingen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de globale weermodellen de Alpen, en dan met name de orografische kenmerken, niet of te weinig, in hun grofmazig system kunnen meepakken, daarvoor is de resolutie van deze modellen te grof. Vaak presteren de meso-modellen (WRF, Hirlam en vooral ook het Italiaanse Bolam) met hun fijnere resolutie beter bij dit soort weersituaties. Afwachten dus en niet gek opkijken al er uiteindelijk meer dan een meter sneeuw gaat vallen....


Sneeuwval centrale oostelijke Alpen (Oostenrijk) van zondag tm. maandag



Neerslag Alpen komende 4 dagen. Veel neerslag (sneeuw) in Slovenie, opvallend ook de sneeuwval in de Italiaanse Appenijnen en de Ligurische Alpen



Winter houdt stand
In het verdere verloop lijkt het er op dat de winter in grote delen van Europa gewoon stand houdt. De "koude vortex" blijft het weerbeeld in grote delen van Europa bepalen en kleinere storingen die in de vortex meedraaien laten de wisselvalligheid steeds weer opleven. Het meest waarschijnlijk is dat de depressies volgende week via een zuidelijke route onder de Alpen door trekken. Omdat de complexiteit m.b.t. tot deze storingen vooralsnog hoog is wil ik vandaag hier niet verder op ingaan en eerst maar eens de ontwikkelingen tot dinsdag afwachten

Overigens heeft de winter inmiddels grote delen van Europa verovert, het kwik komt op veel plaatsen nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit en op steeds meer plaatsen wordt sneeuwval gemeld. Ook in de Duitse middelgebergten ligt inmiddels een aardig pak sneeuw en wordt op diverse plaatsen al gelanglauft en-of geskied. (zie onderstaande cams)


Schwarzwald, Feldberg



Sauerland, Winterberg


Harz, station Brocken


Tot zover maar weer voor nu.


Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao Johann




Geen opmerkingen: