Termen zondagochtend 11h00,
Licht sneeuw Oostenrijk
Een weinig actief koufront is de Alpen gepasseerd en met een naar noord tot noordoostgedraaide hoofdstroming is koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. Zo kon vannacht in koudegat Ulrichen (Oberwallis 1360m) het kwik alweer onderuitgaan tot - 20 °C en koudegat Glattalp in het Muothatal (Kanton Schwyz 1858 m) registreerde -25 °C. Doordat de lucht vrij droog is viel er nauwelijks enige sneeuw en ook de sneeuw die er momenteel nog in delen van Oostenrijk en het noordoosten van Zwitserland valt zal de kranen niet gaan halen. Al met al verwacht ik lokaal hoogsten 5 to 10 cm.
Satellietfoto Alpen vanmorgen (klik op foto voor een high-res. opname van gisteren)
Tot woensdag koud en vriendelijk winterweer
Vanaf morgen is het dan overal weer droog. Zon, hochnebel en sluierbewolking wisselen elkaar af in het noorden en in de Alpen en ten zuiden daarvan is het meest zonnig. Vanaf woensdag vertoont de temperatuur weer een stijgende lijn in de Alpen wordt het met een naar zuidwest draaiende wind föhnig. Vanuit het westen neemt de bewolking toe. Donderdag is het in de oostelijke Alpen met föhn vriendelijk weer en droog. In het westen van de Alpen daarentegen toenemend wisselvallig. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in de daaraan grenzende inner-alpine dalen gaat het sneeuwen.
Ook vandaag weer "Kaiserwetter" in vele delen van de Alpen zoals ook hier boven de Riederfurka en Aletschbeied (Oberwallis)
Algemene situatie en ontwikkeling
Tot aan het begin van de volgende week hebben we te maken met de invloed van een hoogtetrog. Een daarmee samenhangend hoogtelaag gevuld met koude lucht ligt over Scandinavië en de Baltische Staten. Met een naar noord tot noordwest toe draaiende hoogtestroming wordt vanaf vandaag vooral in de hogere luchtlagen steeds koudere lucht aangevoerd.
Vandaag zien we aan de oostkust van Groenland een volgende depressie tot ontwikkeling komen. Dit laag koppelt zich los van de hoogtetrog (cut-off) en trekt vervolgens op een westelijkere baan via IJsland naar het zuiden en ligt dinsdag met kern ten noordwesten van Engeland. Door deze ontwikkeling kan de hoogtetrog boven Scandinavië zich niet verder regenereren, tevens zorgt ze ervoor dat we vanaf maandag toenemend met een zonale hoogtestroming te maken gaan krijgen en en aanvoer van koude lucht uit het noordoosten wordt afgesneden. Met een naar west en later zuidwestelijke hoogtestroming wordt "in tempi" steeds zachtere en vooral ook vochtigere lucht naar west Europa en de Alpen getransporteerd. Ten noorden van de Alpen steekt de zuidföhn op.
GFS vrijdag 7 januari met zachte zuidwestelijke hoogtestroming
met zuidföhn en hoge temperaturen ten noorden van de Alpenhoofdkam
Vanaf begin volgende week lijkt de polaire jetstream, althans volgens het Amerikaans model GFS, weer wat zuidelijker te gaan verlopen en aan de achterkant van de depressies stroomt vanuit het noordwesten toenemend weer koudere lucht tot over de Alpen uit. Het blijft daarbij onbestendig met een sneeuwvalgrens die weer tot onder de 1000 meter zakt. Het Europese model laat de zuidwestelijke hoogtestroming en het zachtere weer vooreerst nog aanhouden.
ECMWF ensembles 5o berekeningen temperatuur op 1500 meter voor Andermatt (CH)
ter vergelijk; duidelijk warmer voor het Salzburgerland Oostenrijk (föhn)
Samengevat;
De verzachting met zuidföhn en vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam vrij hoge temperaturen vanaf woensdag tot in het weekend lijkt vrij zeker. Ook zeker is dat de wisselvalligheid daarbij sterk gaat toenemen met in de Alpen vanaf 1600 tot 1800 sneeuw van betekenis. De ontwikkelingen vanaf begin volgende week zijn zeer onzeker en zowel koude oplossingen als ook zachtere oplossingen behoren tot de mogelijkheden....
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten