Termen woensdagochtend 11h00,
Aan het veel te zachte weer is een einde gekomen. Aan de oostflank van een hogedrukgebied met kern boven Engeland en lagedruk boven Scandinavië, oost Europa en later de Middellandse Zee wordt met een noord tot noordoostelijk stroming in alle hoogtes steeds koudere lucht richting de Alpen getransporteerd. Vooral hogerop gaat de temperatuur flink onderuit en zullen we ons weer goed warm moeten gaan aankleden
Isobarenkaart vandaag
Kouder met sneeuw noord Alpen
Een eerste storing heeft vanmorgen de Alpen bereikt en vooral in de Stau van de Alpenhoofkam valt sneeuw of gaat sneeuw vallen. Het zwaartepunt ligt daarbij in de oostelijke centrale Alpen en voor-Alpen van Zwitserland en de Oostenrijkse Alpen. De westelijke Alpen alsmede ook de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam (noordföhn) houden het droog. In de avond en nacht neemt de sneeuwval af en op de meeste plaatsen wordt het droog.
Radar Zwitserland en Oostenrijk vanmorgen
Opkomende sneeuwval Königsleiten (1600m, Oost.)
en Wolfensberg (900 m,Zwitserland)
Morgen donderdag kan er ten noorden van de Alpenhoofdkam opnieuw wat sneeuw gaan vallen, deze zal een meer buiig karakter hebben. De zuidelijke en westelijke Alpen houden het opnieuw droog. Donderdagmiddag en avond zou ook in de Zwitserse Alpen en misschien ook in de Franse Alpen wat (lichte) sneeuw kunnen vallen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het met een aanhoudende noordföhn droog.
Neerslag Alpen komende 4 dagen
Winter houdt aan
In het weekend liggen de Alpen in het grensgebied van een krachtig hoog met kern in de omgeving van Ierland en een lagedrukgebied met kern boven midden Italië. Het laag trekt zondag weg naar Griekenland. Door deze ontwikkeling neemt de invloed van het hoog toe. het wordt droog en de zon komt er meer en meer aan te pas. Met een noordoostelijk hoogtestroming wordt ook dan onverminderd koude lucht aangevoerd.
GFS bodemdrukkaart vor as. zaterdag
Maandag zien we de dat de kern van het hoog bij Ierland zich iets verder naar het westen verplaatst. Ook de uitloper over de Apen zwakt wat af. Tegelijkertijd zien we boven Scandinavië nieuwe lagedrukgebieden naar het zuidoosten en zuiden oprukken. De bijbehorende frontensystemen met bewolking en sneeuw zullen maandag of dinsdag de Alpen bereiken. Zoals het er nu naar uitziet zal de invloed daarvan opnieuw het grootst zijn voor de oostelijke Alpen.
GFS bodemdrukkaart voor dinsdag volgende week
We duiken dus een nieuwe winterse periode in met daarbij vooral sneeuwval van betekenis aan de noordkant van de centrale en oostelijke Alpen. Lokaal is hier de komende week tot een halve meter Neuschnee zeer goed mogelijk. De westelijke en zuidelijke Alpen zullen vwb sneeuw nog geduld moeten hebben. De laagste temperaturen worden rond de 22 januari verwacht met tussen de -10 en -12 °C op circa 1500 meter hoogte. Daarna loopt het kwik weliswaar weer wat op maar blijft ook dan onder het langjarig gemiddelde zitten. (zie kaart ENS T850 hPA). Of in het verdere verloop de temperaturen opnieuw "in de kelder" gaan met meer sneeuw is nog onzeker.
GFS ensembles T850 hPA, de temperaturen op 1500 meter Alpen
A propos onzekerheid
Er zijn 2 aspecten welke we de komende in de gaten moeten houden.
Enerzijds is dat de depressie welke zich tegen het weekend boven de Middellandse Zee en Italië ontwikkelt. Anderzijds de precieze positie van het hoog boven Engeland en Ierland. Kleinere veranderingen t.a.v. de positie van deze druksystemen kunnen grote gevolgen hebben voor de uiteindelijke uitwerkingen op het weer in oa. de Alpenlanden. (bewolking, sneeuw)
Onderstaand nog een paar plaatjes vanuit Les menuires (1800 -2100meter), ook daar zou een verse laag sneeuw geen kwaad kunnen. Deels ligt er veel te weinig en veelal beton harde sneeuw (met dank aan Mike -via Snowrepublic- welke daar momenteel vertoeft).
Tot zover
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten