maandag 21 februari 2011

Tot 40 cm Neuschnee Alpennoordkant

Termen maandagochtend 11h00,

Het was niet "de grote sneeuw" maar eindelijk is er dan weer eens op uitgebreidere schaal sneeuw van betekenis in de Alpen gevallen en ziet het er op veel plaatsen tenminste weer winters uit. Mooi te zien de verschillen op de onderstaande webcam beelden van het Zwitserse Jaunpass van eergisteren en vandaag


De meeste sneeuw viel in de Staugebieden van de noordelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, tot vanmorgen kon men daar lokaal 20 tot 40 cm sneeuw bijtellen. Elders viel er tussen de 5 en 20 cm en ook in het noordelijke Alpenvoorland sneeuwde het stevig door waardoor het er vanaf circa 400 meter sneeuw bedekt is.
Meer inner-alpien, aan de zuidkant en in de oostelijke Alpen bleef het bij luttele centimeters of viel zelfs helemaal niets.


Sneeuwval afgelopen 24 uur vooral aan de noordkant van de Alpen zoals in bv. Zwitserland

Opklaringen na verse sneeuw in Chamonix 2300m


bewolkt en nog wat sneeuwval na 20 cm Neuschnee in Schnepfau (Voralberg 750m)


idem in het Zwitserse Arosa (Graubünden 1740m)


Ook hier in Oberwallis viel nauwelijks sneeuw en zelf kon ik zeer bescheiden 0.4 mm in de weerhut aflezen. Daarmee houdt de droogteperiode welke de 28 december begon gewoon aan. Overigens meldde Zwitserse SLF (Institut für Schnee- und Lawinenforschung) gisteren dat er in de laatste 60 jaar geen winters zijn geweest waarbij er in oa. Wallis, de Alpennoordkant en Nordbünden zo weinig sneeuw lag. (en dit zal zeker ook opgaan ook voor andere delen van de Alpen)


Terug naar de realiteit;
In vergelijking met mijn weerpraatje van gisteren is er in groe lijnen niet veel veranderd en komt het opnieuw op details aan.

Vandaag en morgen kan het in het noordoosten van Zwitserland en westen van Oostenrijk met een matige Nordstau steeds weer sneeuwen. Elders klaart het op en is het meest droog. Woensdag lijkt een vriendelijke dag te gaan worden, het is dan overal droog en de zon is meer van de partij. De storing die gisteren volgens het het Engelse model UKMO en NOGAPS mogelijk sneeuw in de westelijke Alpen zou gaan geven wordt nu ook door deze modellen westelijker berekend zodat de invloed voor de Alpen te verwaarlozen is. Wel zullen de Pyreneeën ervan gaan profiteren, daar gaat morgen boven de 1800 a 2000 meter een halve meter sneeuw bijkomen.

Donderdag herhaling van zetten
Donderdag op vrijdag nadert een volgende storing en deze zal net als de storing van gisteren vooral aan de noordkant van de Alpen voor nieuwe sneeuw gaan zorgen. Bij gunstige Stau kan er in de centrale Zwitserse en met name de westelijke Oostenrijkse Alpen (Voralberg) 30 tot 50 cm sneeuw bij gaan vallen. (zie kaart). Vrijdag neemt de neerslag van west naar oost in intensiteit af en wordt het droog. De zaterdag verloopt grotendeels droog en de zon is weer van de partij, daarbij is het door een zuidwestelijk aanvoer een stuk zachter. In de middag wordt de bewolking echter weer dikker als voorbode op een volgende storing die vanuit het noordwesten nieuwe sneeuw zal gaan opleveren met dalende temperaturen !

neerslag Alpen komende 4 dagen


.....waarvan het grootste deel tussen donderdag en zal vrijdag zal gaan vallen
Neerslag in mm. cumulatief voor de noordelijke Alpen tot maandag volgende week volgens het ECMWF

Afgezien van een tijdelijke thermische opleving van vrijdag tot zondag pendelen de temperaturen op of onder het normale temperatuurniveau voor eind februari.


ECMWF ensemblss T850 hPa (1500 meter hoogte) prikpunt Sankt Anton OostenrijkTot zover


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: