Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 10 februari 2011

Veranderingen op komst, sneeuwkansen stijgen

Termen donderdagmiddag 17h00, Update 21h30

De afgelopen 3 dagen het ik doorgebracht in ons Chalet op Rosswald (1800m) en aldaar van de zon en voorjaarsachtige temperaturen genoten. De pistes liggen er nog aardig bij na een maand zonder neerslag. Wel ijzig s'morgens en vanaf de middag veelal "sulzig". De sneeuwsituatie op de zuidhellingen is echter bedroevend. De kleuren groen en bruin overheersen en het lijkt (ook qua temperatuur) wel einde april begin mei.

Rosswald zuidhellingen op 2000 meter







Op de meer noord gelegen hellingen ligt nog circa 40 to 50 cm decembersneeuw


Neerslagkansen gaan toenemen
Het ziet er echter naar uit de de aanhoudende droogte langzaam maar zeker op zijn eind loopt. Onderstaand een kaartje van het ECMWF van vanmorgen met daarop de totale neerslag tot donderdag 17 februari. Uitgaande van dit kaartje kunnen de de Alpen en met name de franse Alpen eindelijk weer sneeuw verwachten.

Vanavond in een uitgebreide update adhv de laatste modeloutput een kijk op hoe het één en ander allemaal zal gaan verlopen .

Neerslag ECMWF vanmorgen cumulatief tm 17 februari


Update 21h30
Inmiddels is de avond DMO (Direct Model Output) van het ECMWF als ook van het GFS binnen en ook nu weer wordt er door beide modellen een verandering in de grootschalige drukpatronen gesimuleerd. Hoe het in detail zal gaan verlopen is nog steeds onzeker. Op de kaarten zien we nog steeds een strijd tussen een complex lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en daarbij behorende randstoringen alsmede een zich opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavie. Wie uiteindelijk deze strijd in zijn voordeel zal gaan beslissen is ook vandaag nog niet te zeggen.

Wel zien we vanavond ontwikkelingen die deze strijd op termijn in het voordeel van het hoog zouden doen moeten beslechten met uiteindelijk een overgang naar continentaal winters weer in grote delen van centraal en west Europa. Voor het echter zover is zien we dat de straalstroom steeds meer gaat slingeren en een zuidelijkere koers gaat volgen. Gevolg hiervan is weer dat depressies vanaf de Atlantische Oceaan tussen het zich ontwikkelende hoog boven Scandinavië en het vrijwel stationaire hoog in de omgeving van de Azoren tot over centraal Europa kunnen voordringen.

ECMWF as dinsdag, een zuidelijk verlopende straalstroom (zwarte pijlen), depressies duiken west en centraal Europa in.




Toenemend onbestendig en dalende temperaturen
Door deze ontwikkelingen zullen de temperaturen een dalende trend vertonen, tevens neemt de wisselvalligheid vanaf begin volgende week sterk toe. Vooral de Franse Alpen en de (zuidelijke) Zwitserse Alpen kunnen zich gaan opmaken voor sneeuw van betekenis. Echter ook in de ander delen van de Alpen neemt de wisselvalligheid toe en gaat sneeuw vallen. Een zwakke storing kan vanaf zaterdagnacht in met name het westen van Oostenrijk (Salzburgerland) al neerslag gaan produceren, de sneeuwvalgrens daalt daarbij van 1500 meter naar 800 tot 500 meter. Lokaal kan er hier 15 tot 30 cm sneeuw vallen. Vanaf maandag wordt het dan overal kouder en toenemend onbestendig, de sneeuwvalgrens ligt dan rond de 900 a 1000 meter. Hoe het één en ander zich precies gaat ontwikkelen en hoeveel sneeuw er zal gaan vallen is nog onzeker. Zoals ik echter al eerder schreef hebben gaandeweg de volgende week vooral de zuidelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, de Italiaanse Alpen alsmede ook de Franse Alpen de beste papieren. Hier kan tussen de 40 en 80 cm Neuschnee vallen, lokaal bij gunstige (Süd)Stau ook nog meer.


ECMWF vanavond met de cumulatieve neerslag tot zaterdag volgende week



Doorzettende winter
Tegen het einde van de volgende week berekent het ECMWF vervolgens een krachtig hoog boven Scandinavië en nog steeds een zeer krachtige depressie ten zuidwesten van IJsland. Tevens heeft zich rond die tiid een apart lagedrukgebied met kern boven midden Italië gepositioneerd. Met een naar noordoost draaiende hoogtestroming wordt vanaf donderdag continentale diepvrieslucht naar west en centraal getransporteerd. In hoeverre dit dan ook sneeuw zal gaan opleveren (zgn. Gegenstromlage) valt nog niet te zeggen. Opgemerkt dient ook nog te worden dat de modellen nog steeds erg zwabberen en de langetermijn verwachtingen nog steeds een hoog "onzekerheidsgehalte" hebben.


ECMWF donderdag 17 februari met winterse setting



Ter afsluiting nog een mooie NOA satellietfoto van de Alpen van vanmiddag. Bewolking nadert vanuit het noorden, dunne hoge sluierbewolking ligt vnl. over Oostenrijk
. Uitgebreide mistvelden over de Golf van Genua en Cote d'Azur





Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann



Geen opmerkingen: