Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 1 maart 2011

Veel sneeuw westelijke italiaanse Alpen

Termen dinsdagochtend 11h00

Gisteren en vannacht konden de westelijke Italiaanse Alpen (Piemonte en Aosta) en ook de aangrenzende Franse Alpen (Isola 2000, Val d Isere) profiteren van een zwakke "Retour d’Est" (sneeuw uit het oosten). Uitgaande van een opvullend lagedrukgebied met kern iets ten oosten van SardiniĆ« werd met een oostelijke hoogtestroming vochtige en vrij koude lucht tegen noord-zuid verlopende Alpenhoofdkam gestuwd en gaf daar tot vanmorgen langdurige en deels ook intensieve sneeuwval. Ook de zuidelijke Zwitserse Alpen (Zermatt, Saas-Fee) konden nog iets van de sneeuwval meepakken. Algemeen viel er in deze gebieden 10 tot 40 cm Neuschnee, lokaal bij gunstige Stau ook nog meer.


Opklarend na sneeuwval in Meribel(1450m)


en nog sneeuwval in Isola 2000 (2000m)


en in Crissolo Piemonte (1300m, It)



Rustig winterweer
Vandaag neemt de verkeersintensiteit ook in de bovengenoemde gebieden af en wordt het er evenals in de rest an de Alpen droog. Tot woensdag blijven de Alpen ten zuiden van de hoofdkam gevoelig voor de invloed van het lagedrukgebied wat vrijwel stationair in de omgeving van Sardiniƫ ligt. Vanaf donderdag vult het laag dan uiteindelijk verder op en verplaatst zich met zijn kern naar de Straat van Gibraltar waardoor uiteindelijk ook de zuidelijke Alpen meer onder invloed van hogedruk komen.

Tot en met zondag houden we rustig winterweer, hogerop schijnt de zon volop en in de lager gelegen gebieden en dalen bestaat kans op deels hardnekkig Hochnebel. De temperaturen veranderen niet. Op 1500 meter wordt het 0 tot -3 °C en op 3000 meter liggen de temperaturen tussen de -5 en -8°C . Richting de donderdag stroomt tijdelijk wat koudere lucht vanuit het oosten binnen. Vanaf zondag wordt de verwachting erg onzeker.


"Unten Grau, Oben Blau", Hochnebel in Lienz, Osttirol (1812m)




Balkanveeg of maart wintertje
Het Amerikaanse model GFS laat de hogedruk vanuit Engeland via Duitsland doorschuiven naar het oosten. Hierdoor wordt een eventuele koudeuitval vanuit het hoge noorden geblokkeerd resp naar de Balkan verdrongen (Balkanveeg). Het blijft bij dit scenario meest droog en de temperaturen iets gaan stijgen. Het Europese model laat het hoog echter noordelijker doorschuiven. Hierdoor kan met een (noord)oostelijke hoogtestroming veel koudere lucht richting centraal en west Europa oprukken. Bij dit scenario krijgen we met een onvervalst "maart wintertje" te maken met in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst en ook overdag temperaturen die niet of nauwelijks meer boven nul gaan uitkomen. Neerslag zal er echter ook bij dit koude scenario niet of nauwelijks vallen.


ECMWF T850 hPa (temperaturen op 1500 meter hoogte) dinsdag 8 maart



Noordweststroming
Interessant wordt het dan tegen het midden van de volgende week. ECMWF simuleert een zgn. "cyclonale afsnoering" richting de Middellandse Zee met een overgang naar een koude noordwestelijke hoogtestroming. Hiermee wordt maritiem polaire lucht tot ver naar het zuidoosten en over de Alpen getransporteerd. Voor de Alpen en met name voor de westelijke en noordelijke Alpen zou dit sneeuw gaan opleveren. GFS neigt weliswaar rond het midden van de volgende week naar een soortgelijke ontwikkeling maar simuleert uiteindelijk een nieuw hogedrukgebied boven Europa. Hoe het een en ander dus zal gaan evolueren op de langere termijn is nog onzeker.


ECMWF bodemdrukkaart met cyclonale afsnoering en navolgend een koude noordwestelijke hoogtestroming vanaf het midden van volgende week.





ECMWF (EC00) ensembles T850 hPA (temperaturen 1500meter) prikpunt Salzuburg




Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann




Geen opmerkingen: