Sinds vrijdag is goed te merken dat het hogedrukgebied welke ons meer dan een week prachtig weer opleverde zijn invloed op de Alpen landen verloren is. Vrijdag stroomde al vochtigere lucht binnen waardoor het wat heiig was. Gisteren was het veelal bewolkt en hier en daar kon zich een bui ontwikkelen, vooral inner-alpin scheen echter ook de zon.
Boven de 2000 a 2200 meter veelal nog goede sneeuwcondities op de noordelijke hellingen zoals bv. in Ischgl (2300m, Graubünden, CH)
beneden de 2000 meter daarentegen veelal matige tot slechte sneeuwcondities zoals hier in Samnaun 1750m, Engadin, CH)
Vandaag start de dag veelal met een waterig zonnetje, in de Alpen is het nog meest droog. In Oostenrijk en dan vooral de oostelijke gebieden is duidelijk koudere lucht ingestroomd. Deze koudere lucht kan echter niet verder naar het zuiden doordringen en wordt op nadering van een storing langzaam weer naar het noordoosten teruggedrongen.
Isobarenkaart vandaag Europa
Op nadering van een hoogtetrog en laag boven de Golf van Biskaje neem in de loop van de dag van het westen uit de bewolking toe gevolgd door (buiige) neerslag. Ook morgen is de lucht onder invloed van de hoogte trog nog dusdanig onstabiel dat het opnieuw tot de ontwikkeling van buien zal komen. Het laag ligt dan inmiddels boven noord Italië en met een naar noord draaiende hoogtestroming zal de neerslag zich vooral focussen op de noordelijke kant van de Alpenhoofdkam. De minste neerslag wordt ook ditmaal voor de inner-alpine gebieden berekend. De sneeuwvalgrens ligt meest rond de 1700 meter, morgen rond de 1500 meter.
Boven de 2000 meter valt er 10 tot 30 cm Neuschnee, lokaal ook nog meer (kaart)
Neerslag Alpen tm donderdagochtend
Naar de dinsdag toe zien we onder een vlakke drukverdeling de hogedrukinvloed weer wat toenemen. Het wordt overal droog en de zon zal weer goed van de partij zijn. Vanaf woensdag krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming tussen een hogedrukgebied met kern boven het Iberische Schiereiland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Storingen welke in deze hoogtestroming zijn opgenomen kunnen donderdag en vrijdag vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. In de luwte van de Alpenhoofdkam en inner-alpine blijft het meest droog.
Zomers weekend
Zaterdag zien we het hoog doorschuiven naar centraal Europa en krijgen we aan de voorzijde van een depressie (hoogtetrog) boven de Atlantische Oceaan te maken met een zuidelijke hoogtstroming. Hiermee wordt warme sub-tropische lucht tot ver naar het noorden aangevoerd. Met ondersteuning van de al krachtige april zon kan het kwik tot 20 a 25 °C oplopen. Met ondersteuning van zuidföhn is lokaal meer dan 25 °C waarschijnlijk ! Ook in de Scandinavische landen zal de winter en sneeuw een flinke knauw gaan krijgen.
Zondag 4 april met zuidelijke winden wordt zeer zachte lucht tot ver naar het noroden getransporteerd
Na het volgende weekend schuift de hoogtetrog door tot over centraal Europa, het wordt onbestendig en de temperaturen gaan weer naar beneden. Een verlate winterse periode met sneeuw en vorst is echter ook dan niet aan de orde. Het blijft zacht tot zeer zacht.
ECMWF ensembles temperatuur circa 1500 meter, prikpunt Davos (CH)
Natsneeuw lawinegevaar
Toch nog even weer waarschuwen voor het lawinegevaar. (zie gevaren overzicht onderaan) Ofschoon we momenteel met een niveau geel (matig) tot oranje (tamelijk groot) te maken hebben dienen vooral de tour-skiërs die er nu massaal op uittrekken goed op te passen. Met name door de hoge temperaturen wordt de sneeuwdekopbouw zeer instabiel en kunnen makkelijk natsneeuwlawines ontstaan. Helaas moesten gisteren in de Walliser Alpen 11 tourskiers dit aan de lijve ondervinden. Treurige bilans; 4 doden, 1 vermiste en diverse (zwaar)gewonden.
Meer weer op mijn ; Weersite
Ciao voor nu Johann
©JohannGeers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten