Termen zondagmiddag
Ook gisteren zoals beloofd een perfecte dag in de Alpen. Boven de 1000 meter "Sonne pur" en met de vrij zachte temperaturen perfect weer om er op uit te trekken. Zelf zit ik de komende dagen in de bergen en dat is waarlijk geen straf, er dus ook de komende dagen nog maar even van genieten.Foto; Blik op de Berner Alpen vanaf Rosswald ( Wallis) gistermiddag
Gisteren na een frisse start dus opnieuw overal zonnig en vrij zacht. Heel anders zullen de mensen het ervaren in delen van Noord Zwitserland, Oostenijk en Zuid Duitsland. Hier was het langere tijd mistig en rond het gebied van de Bodensee bleef deze mist, getriggerd ook door het nog warme water van de Bodensee, de hele dag hangen. Weinig zomerse gevoelen aldaar en gewoon kil en somber. de 2 kanten van de herfst. Dus rond deze tijd van het jaar bij hogedruk het beste de bergen in gaan, dit staat veelal garant voor mooi weer en de hele dag zon terwijl de dalen en gebieden van het Alpen voorland vaak hardnekkige mist en lage temperaturen hebben welke soms dagen kan aanhouden. (oben Blau, unten Grau)
Satellietopname; mist gistermiddag rond Bodensee
De komende dagen zal er vooreerst niet veel veranderen. Het naar het oosten wegtrekkende hogedrukgebied bepaalt met vrij zacht weer het weerbeeld in de Alpen. Het blijft zacht en meest zonnig. Rond het midden van de week gaat de atmosfeer echter uit een heel ander vaatje tappen wanneer een actieve depressie via IJsland naar Scandinavie trekt. Aan de achterzijde van dit systeem bouwt zich een markante hoogtetrog op. Aan de voorzijde krijgen we dinsdag te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming en komt de zuidföhn tot ontwikkeling. Na passage van het koufront en beeindiging van de zuidföhn kan vervolgens vochtige polaire lucht over de Alpen naar het zuiden uitstromen. Net zoals gisteren en eergisteren wordt dit scenario door zowel GFS als ECMWF ondersteund en is dan ook vrij zeker. Minder zeker is nog de precieze uitwerking op het Alpenweer en dan met name op de hoeveelheid neerslag die gaat vallen. Dit zullen we de komende dagen nog even goed in de gaten moeten houden.
Vooralsnog ga ik uit van hoeveelheden tussen 20 en 40 cm sneeuw voor het gehele Alpengebied, lokaal kan bij gunstige stuwingseffekten (Nordstau) ook meer vallen. De uitwerkingen van het Genualaag welke vandaag ook weer mooi op de kaarten staat laat ik (gezien de onzekerheid van de uitwerking hiervan) nog even voor wat het is. Ofschoon de situatie qua drukverdeling te vergelijken is met die van de sneeuwval van 8 oktober wordt er nu duidelijk minder sneeuw berekend dan destijds. Dit wordt veroorzaakt omdat de jetstream (straalstroom) nu minder gunstig verloopt. Toen zagen we dat deze frontaal op de Alpen gericht was en werd het "vocht" als het ware tegen het Alpenmassief "uitgeknepen". Zodoende kon er toen lokaal meer dan 1 meter sneeuw vallen. Zoals het er vandaag naar uitziet zal dit keer de jetstream meer over Engeland naar het zuiden lopen en dus niet vol de Alpen treffen; resultaat minder grote neerslaghoeveelheden.
Dinsdag en woensdag eerst zuidföhn, vanaf donderdag sterke Nordfhön (bron; MeteoCentrale Schweiz)
Na de vrijdag toe komen we onder invloed van een zwak hogedrukgebied. Dit hoog zal ook het komende weekend het weer in de Alpen gunstig gaan bepalen. Donderdag en vrijdag zitten we nog in de koude lucht en kan het met name in de nachten flink gaan afkoelen met lokaal matige nachtvorst in de dalen en in de hogere dalen is strenge vorst niet uitgesloten. Vanaf vrijdag lopen de temperaturen geleidelijk weer op. Begin volgende week zien we op de weerkaarten een rasechte herfstdepressie (kerndruk 970 hPa) naar het zeegebied tussen IJsland en Engeland opstomen. In hoeverre dit systeem weerbepalend gaat worden is nog onzeker.
Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten