Termen dinsdagochtend
Satellietfoto van vanmorgen, een eerste portie koude lucht is opweg nar het zuiden, donderdag volgt onder invloed van een nieuwe depressie meer.
Volgens de laatste berekeningen zal maritiem-polaire lucht vrijdagnacht en ochtend de Alpen bereiken en 24 uur later reeds over de Middellandse Zee uitstromen. Boven de Golf van Genua zal zich een apart lagedruk vormen. De dan aangevoerde lucht is niet alleen koud (een graad of 15 dan we tot nu toe gewend zijn) maar ook een heel stuk vochtiger. Met een aantrekkende noordwesten tot noordenwind stuwt deze lucht tegen de Alpennoordzijde en gaat daar lokaal veel neerslag geven (Nordstau).
Eerste bonte kleuren verschijnen vanaf dag 5 op de neerslagkaart van ons weermodel. Vandaag en ook morgen verwacht ik dat de neerslag nog verder opgehoogd zal worden
Door toedoen van het Genualaag wordt de neerslag vanuit het zuiden nog eens flink geactiveerd en dit gaat vervolgens veel neerslag opleveren aan de zuidkant van de oostelijke Alpen. Het zwaartepunt van de neerslag zal, zoals de modellen het al enkele dagen berekenen, voor het noorden van het voormalige Joegoslavië weggelegd zijn. Precies daar bevindt zich de scheidingslijn met de warme en vochtige lucht vanuit het zuiden en de koude drogere lucht welke vanuit het noorden instroomt. Doordat de lucht hier een stuk warmer is zal een groot gedeelte van de neerslag in deze gebieden in vloeibare vorm gaan vallen. Enkel in de hoger gelegen berggebieden zal het sterk sneeuwen en is 30 tot 50 cm Neuschnee mogelijk. In de dalen kan door neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter zinken.
Koude noordwestelijke hoogtestroming en Genualaag vrijdag 7 oktober
Zoals al gezegd zal in de Alpen de meeste neerslag aan de noordkant gaan vallen. Zwaartepunt daarbij de oostelijke Zwitserse (Graubünden), de Oostenrijkse Alpen als ook de Beierse Alpen. Ook hier is boven de 1500 tot 1800 meter 30 tot 50 cm Neuschnee mogelijk, lokaal ook meer. Daar beneden duidelijk minder omdat een deel van de neerslag als regen zal vallen. De Franse Alpen en westelijke Zwitserse Alpen en de inner-alpine gebieden van Wallis zullen onder invloed van het koufront ook wat sneeuw gaan meepakken maar duidelijk minder dan de klassieke Nordstau gebieden. Droog blijft het in Tessin.
>> Volg de top 25 skidorpen met de meeste verwachte sneeuwval en regenval<<
De neerslag zal vrijdagnacht op passage van het koufront inzetten en kan vrijdag in de Nordstau langer aanhouden. Vrijdagmiddag is het ergste dan weer voorbij en vanuit het noordwesten neemt de neerslagactiviteit weer af. Zaterdag wordt het droog. In de Nordstau van de centrale Alpen kan er echter ook dan nog steeds wat neerslag vallen. Boven de 700 meter valt sneeuw. Na de zondag toe neemt vanuit het westen de hogedrukinvloed opnieuw weer toe. Ook ten noorden van de Alpen wordt het droog. Met meer zon lopen de temperaturen weer op maar met een naar noordoost draaiende stroming (In Zwitserland opkomende "Bise") is het met name voor het gevoel koud. Na het volgende weekend lijkt het opnieuw weer wat kouder te worden. Ook op de langere termijn (onzeker) pendelen de temperaturen meest rond het langjarig gemiddelde.
GFS ensemble verwachtingen T850hPa (temperaturen op circa 1500 meter); meest rond het langjarig gemiddelde (rode lijn)
Tot zover,
Ciao Johann
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten