Termen zondagochtend
Zeer droge lucht bepaalde de afgelopen dagen het weer in de bergen. Foto; Berner Alpen met Eiger en Silberhorn zaterdagmiddag
Onder hogedruk ook gisteren weer prachtig weer in de bergen. De zon maakte overuren en met een zeer lage luchtvochtigheid (tussen 10 en 20 %) konden we wederom genieten van prachtige vergezichten en knalblauwe luchten. Goed is nu ook te merken dat met dit soort weer en met de steeds lager staande zon de sneeuw nauwelijks nog smelt. Alleen daar waar de zonnestraling optimaal is verdwijnt de sneeuw, op schaduwrijke plekken en -of met een schuine zonne-instraling blijft het witte spul ons gewoon behouden. Hogedruk in combinatie met een lage luchtvochtigheid zijn dan ook ideaal voor het conserveren van sneeuw, ook bij temperaturen die ver tot boven nul kunnen oplopen. Anderzijds is lagedruk en een hoge luchtvochtigheid funest voor de sneeuw, vooral wanneer de luchttemperatuur boven nul ligt. Het gaat dooien en van conservering van de sneeuw kan dan geen sprake zijn.
Föhndiagram Zwitserland; opkomende zuidföhn (bron; MeteoCentrale CH)
Terug naar het weer; vandaag en ook morgen hebben we nog steeds te maken met de invloed van een hoog met kern boven de Baltische Staten. Dit hoog trekt langzaam iets naar het noordoosten weg. Als tegenhanger zien we een depressie met kern boven Ierland. Tussen beide sturende druksystemen zien we een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming ontstaan waarmee in eerste instantie nog droge lucht wordt aangevoerd. Door de oplopende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen ontwikkelt zich vandaag de zuidföhn welke maandagavond -nacht op zijn sterkst is en tot in de dalen aan de noordkant van de Alpen kan overgrijpen. Met de föhn en zachte zuidwestelijke aanvoer gaan de temperaturen aan de noordkant van de Alpen flink omhoog. Mede door de föhn schijnt hier de zon en is het zacht tot zeer zacht. Ook de zuidkant van de Alpen houdt in eerste instantie nog aardig weer. Wel is het hier een stuk kouder doordat in de luwte van de westelijke Alpenboog de zachte lucht hier niet kan doordringen en het flink kan afkoelen. Zo zien we maandag hier de vorstgrens op 1200 tot 1400 meter liggen.
GFS temperaturen op 1500 meter hoogte vor maandag, koud aan de zuidkant, zacht aan de noordkant
Met het verder opdringen van de zachtere en vochtiger lucht vanuit het zuidwesten en zuiden zien we maandagmiddag en avond eerste bewolking de Franse en zuidelijke Italiaanse Alpen bereiken en met een kracht toenemende Südstau zet neerslag in. Ook in de Franse Alpen en dan met name naar het zuiden toe stuwt zicht de vochtige lucht tegen het Alpenmassief en wordt het nat. Dinsdag ligt het zwaartepunt van de neerslag nog in het westen van de Alpen en verplaatst zich naar de woensdag en ook donderdag geleidelijk naar de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen. Vanaf dinsdag tot vrijdag kan ten zuiden van de gehele Alpenhoofdkam (Livigno, Aosta, Simplon, Tessin, Zuid Tirol, Karinthie) en ook in de zuidelijke Franse Alpen (Isola2000) erg veel neerslag gaan vallen. Doordat we vanuit het zuiden en zuidwesten een aanvoer van vrij zachte lucht hebben ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog. Algemeen zal deze overal rond de 2000 meter gaan uitkomen, in de Italiaanse Alpen (aanwezigheid koude lucht) kan het tot 1500 a 1300 meter sneeuwen.
De hoeveelheden neerslag die gaan vallen worden door de modellen nog verschillend berekend. Zo zien we vanmorgen behoorlijke verschillen bij de diverse modellen. GFS berekent bijvoorbeeld veel minder neerslag dan het Europese model ECMWF. Gaan we uit van het ECMWF dan moeten we rekening houden met neerslaghoeveelheden van 50 tot 80 en lokaal 100 mm. Vertaald in sneeuw komen we dan uit op 70 tot meer dan een meter sneeuw boven de 2000 meter ! Ook ons eigen weermodel komt met aanzienlijke neerslaghoeveelheden voor de komende 4 dagen (zie kaart hieronder). Vooralsnog ga ik uit van deze 2 modellen.
Vanaf vrijdag neemt de invloed van het oost Europese hoog opnieuw weer toe en wordt het geleidelijk ook aan de zuidkant droog. Doordat ook dan de aanvoerrichting uit zuidelijke richtingen is blijft de noordkant van de Alpen gevoelig voor zuidföhn (zacht). De zuidkant daarentegen blijft gevoelig voor de invloed van storingen die vanuit het zuidwesten op de loer liggen (meer bewolking). Mogelijk dat ze vanaf begin volgende week opnieuw een fase van Südstau met nog meer sneeuw voor de westelijke en zuidelijke Alpen zullen inluiden. Deze ontwikkeling wordt oa. door het GFS gesimuleerd maar is gezien de lange termijn nog onzeker. Een winterinval met kou en sneeuw vanuit het noorden lijkt voorlopig onwaarschijnlijk.
Morgen meer Alpenweer, ciao vanuit de Walliser Alpen,
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten