Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 14 oktober 2011

Sneeuw weer op de kaarten

Termen, Zwitserland vrijdagochtend;

Gisteren konden we al schrijven dat we geen sneeuw maar wel zon kunnen verwachten. Vanmorgen kunnen we deze zin opnieuw gebruiken echter kunnen we daar direct aan toevoegen dat de kansen op sneeuw in de Alpen weer sterk zijn gestegen. Zowel het GFS als ook ECMWF simuleren rond het midden van de week een nieuwe koude noordwestelijke stroming. Een lagedrukgebied (hoogtetrog) , dinsdag met kern voor de westkust van Noorwegen, ziet kans om begin volgende week de brug van hogedruk tussen een krachtig Atlantisch hoog enerzijds en een ander krachtig hoog boven het westen van Rusland anderzijds te "doorbreken". Met een in kracht toenemende hoogtestroming wordt koude maritiem-polaire lucht richting west Europa en de Alpen getransporteerd. Zoals het er nu naar uitziet bereikt het koufront met neerslag woensdag in de loop van de dag de Alpenlanden.



GFS; Koufront met neerslagband nadert woensdag de Alpen

Goed mogelijk dat er een Genualaag boven het warme water van de Middellandse Zee tot ontwikkeling komt met evt. ook verse sneeuw voor de Alpenzuidkant. Hoe het één en ander in detail en qua timing zal gaan verlopen valt nu nog niet te zeggen. In ieder geval zijn de kansen op een nieuwe winterinval in de Alpen vanmorgen weer prominent aanwezig op de weerkaarten. Tot het zover is eerst nog maar eens van het mooie weer genieten. Een krachtig hogedrukgebied met kerndruk van 1035 hPa ligt vandaag met kern boven Denemarken. Dit hoog zal ons in de komende dagen rustig en veelal zonnig herfstweer gaan bezorgen.


map

Perfecte omstandigheden in de Alpen dit weekend

Door de nachtelijke uitstraling kan het flink afkoelen (nachtvorst) en ontstaat in de ochtend op uitgebreide schaal mist en laaghangende bewolking. Daar waar deze oplost schijnt de zon uitbundig, met name in de bergen maakt de zon overuren. Een koude oostelijk wind (Bise) kan het ondanks de zon voor het gevoel aardig koud maken. Wie er nog op uit wil trekken moet dit vooral dit weekend doen. Het weer is deze dagen uitermate geschikt voor het maken van bergwandelingen of voor andere outdoor activiteiten. Doordat de luchtsoort waarin we de komende dagen vertoeven zeer droog is kunnen we in de Alpen genieten van prachtige vergezichten en panorama's.



Satellietfoto Alpen vanmorgen met op uitgebreide schaal mistvelden en -of lage bewolking

Woensdag dan de weersomslag, het wordt kouder en onbestendig. De sneeuwvalgrens zakt weer tot rond of onder de 1000 meter en met een westelijke hoogtestroming kan vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw gaan vallen. De kaarten berekenen nu nog neerslaghoeveelheden van 20 tot 40 mm. Dit zal echter de komende dagen zeker nog diverse malen gaan veranderen. Vooral de ontwikkeling van het Genualaag en evt sneeuw aan de zuidkant zou ook nog interessant kunnen gaan worden. Op de langere termijn wordt het allemaal erg onzeker, daarover meer in de volgende Alpenweerberichten.

Fijn weekend en geniet van het mooie weer,

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter




©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: