Gisteren hadden we een uitgesproken natte en bewolkte dag. Vooral aan de noordkant van de Alpen viel onder invloed van een warmtefront veel neerslag welke van west naar oost tot boven de 2800 a 3000 meter in regen overging. De regen had vooral te maken met het instromen van subtropische luchtmassa's met als brongebied de Azoren. Deze warme en vooral ook vochtige lucht volgde kort op een koude-inval met veel sneeuw. Dit soort weersituaties met de toevoer van warme en zeer vochtige luchtmassa's (atmospheric rivers) zien we vaak aan de Amerikaanse westkust (Californië, Oregon en Washington), in de Alpen zijn ze echter vrij zeldzaam.
Zgn "backward trajectories" waarmee het brongebied van luchtmassa's op verschillende hoogtes kan worden berekend,in dit geval vanaf de Azoren
Deze combinatie van warme lucht , regen op de vers gevallen sneeuw had gevolgen. Vooral aan de noordkant van de Alpen viel lokaal veel neerslag en dit was teveel voor de natuur. Vooral in de Zwitserse Alpen stroomden beken en rivieren over en kwam het tot verschillende kleinere en -of grotere modderlawines. In het Zwitserse Oberwallis (Leukerbad, Lötschental) en ook de Berneralpen (Kandertal) werd voor miljoenen aan schade aangericht en kwam het verkeer over de weg en spoor compleet tot liggen !
Modderlawines en overstromingen Leukerbad (Wallis)
Terug naar de actualiteiten van het weer; Vanuit het westen stijgt de luchtdruk verder. De lucht wordt verder "afgedroogd" en de zon zal van west naar oost steeds meer tevoorschijn komen. Vooral de oostelijke Alpen houden eerst nog veel bewolking en hier en daar valt nog een spat regen uit de bewolking. Meer bewolking hangt nog boven de Oostenrijkse "Steiermark" alwaar het ook nog regent. Helaas staat hogedruk in deze tijd van het jaar niet altijd garant voor zon. Door de langer wordende nachten en afkoeling kan zich mist en Hochnebel gaan vormen welke vooral in dalen en het Alpenvoorland deels hardnekkig kan zijn. Een fenomeen waar we de komende dagen rekening mee moeten gaan houden.
Nebelmeer over het Rhonedal, daarboven opgeklaard; Webcam Sierre (Wallis
Het hoog heeft de komende dagen de neiging om zich met zijn zwaartepunt wat naar het noorden tot noordoosten te verplaatsen, hierdoor draait de stroming geleidelijk meer naar noord tot noordoost en gaan de temperaturen weer wat terug. Overdag wordt het dan nog maar een graad of 16 tot 8 (laagste waardes voor Oostenrijk) en onder hardnekkige mist of Nochnebel zal de 10 graden niet mee gehaald worden. In de nachten kan het tot vorst komen, vooral in de hoger gelegen dalen koelt het sterk af.
Voorlopig dus rustig najaarsweer met temperaturen die op een voor de tijd van het jaar normaal niveau uitkomen. Interessant gaat het worden vanaf midden volgende week. Zowel het Amerikaanse model GFS als ook het Europese model ECMWF komen vanmorgen met kaarten die de harten van ons winterliefhebbers sneller zal doen kloppen. Het heeft er alle schijn van dat het hoog zich begin volgende week terugtrekt op de Atlantische Oceaan en de weg opnieuw wordt vrijgemaakt voor een volgende portie koude maritiem-polaire lucht. Boven Genua ontstaat vervolgens een klassiek Genualaag. Met name het GFS prognosticeert erg veel sneeuw en ditmaal is ook de zuidkant van de Alpen aan de beurt. Op de nog langere termijn (10 dagen) zou na een tijdelijke verzachting nog koudere lucht richting midden Europa en de Alpen kunnen uitstromen. Hier moeten we echter gezien de nog lange termijn de bekende "slag om de arm taktiek" toepassen. Hoe dan ook, vanaf midden volgende week zeer interessante kaarten, wordt vervolgd..........
GFS met nieuwe winterinval Alpen, veel sneeuw rond midden van de volgende week !
Morgen meer Alpenweer, ciao voor nu
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten