Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 29 november 2011

Modellen pokeren met sneeuwhoeveelheden


Termen dinsdagochtend,

map

De foto hierboven werd gemaakt op 30 november 2009 voor in onze tuin an een dik pak sneeuw. Dat gaat dit jaar zeker niet lukken en daarmee sluit november als één van de droogste maanden in de geshiedenis van de weermetingen. Daarnaast was het ook nog eens veel te warm.

De komende dagen sukkelt het hogedrukweer nog zo'n beetje "vor sich dahin" en verandert er nog niet veel. Op de kaarten zien we vandaag een hoog met zwaartepunt boven Oost Europa, een ander hoog ligt met kern bij de Azoren en daartussen ligt een gordel van hogedruk tot over de Alpen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt nog steeds zachte lucht aangevoerd. Storingen behorende bij een complex lagedrukgebied bij IJsland zorgen af en toe voor uitgestrekte wolkenvelden. Naast wolkenvelden hebben we ook nog steeds te maken met deels hardnekkig mist en Hochnel. Vooral in de Oostenrijkse bergen schijnt de zon, meer naar het westen moet rekening worden gehouden met overtrekkende wolkenvelden. De temperaturen liggen vandaag tussen de 0 en 12 °C, al gelang zon of mist. Woensdag kan een zwakke storing vooral in het noordwesten van de Alpen wat meer bewolking met mogelijk een spat regen en boven de 1800 meer een vlok sneeuw opleveren. Veel zal dit echter niet voorstellen en naar het oosten en zuiden toer zal men weinig tot niets merken van de storing.


Voor in de bergen nog steeds zeer zacht, koeien en skiërs, een niet alledaagse combinatie. Foto; Zinal (CH)

Donderdag gaan we merken dat er een verandering aanstaande is. De wind neemt toe en in de Alpen komt de zuidföhn opzetten. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdam kan het met de föhn nogmaals zeer zacht worden met lokaal 10 tot 14 °C. Föhn en windtoename worden veroorzaakt door een Atlantische hoogtetrog welke via Engeland, west Frankrijk tot over het Iberische Schiereiland verloopt. Boven de westelijke Middellandse Zee snoert zich een bel koude lucht af (vooral in de hoogte) en gelijktijdig ontstaat boven de Golf van Lion een apart lagedrukgebied. Gisteren berekende GFS dat dit laag zaterdag naar de Golf van Genua zou trekken. Vandaag wordt het echter boven Algerije berekend. Ook ECMWF ziet een soortgelijke ontwikkeling. Toch wel grote verschillen binnen 24 uur. Het laat nog maar weer eens duidelijk zien hoe moeilijk dit soort ontwikkelingen voor de modellen ook op de kortere termijn zijn.

Vrijdag nadert een koufront de Alpen. De föhn komt tot liggen en al snel volgt vanuit het westen eerste neerslag. Ik verwacht dat de neerslag vrijdag tegen het middaguur de Franse Alpen bereikt en rond middernacht tot aan de Oostenrijkse Alpen (Ober-Österich-Steiernmark) is doorgeschoven. Met het instromen van belangrijk koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de loop van vrijdag en zaterdag van west naar oost van 1400 tot 700 meter en naar het westen toe ook nog lager. Gisteravond werd de neerslag door de modellen behoorlijk terug gerekend. Vanmorgen is het ECMWF weer wat positiever gestemd.


Eindelijk ook weer sneeuw op onze eigen weerkaarten >> weerkaarten

Zaterdag is het onbestendig en steeds weer kan het wat sneeuwen, wel neemt in de loop van de dag de activiteit af. Al met al zal er in de Alpen tussen de 10 en 15 mm neerslag gaan vallen en lokaal is 15 tot 30 mm mogelijk. Dit geldt met name voor delen van de westelijke Zwitserse Alpen, Graubünden als ook in zuid Tirol en Karinthie. Geen of nauwelijks neerslag valt het weekend ten oosten van de grens Ober-Österich-Steiernmark. Al met al genoeg sneeuw voor een winters berglandschap in grote delen van de Alpen. Voor wintersportliefhebbers en sneeuwfreaks is dit echter te weinig. Zij zitten te wachten op een echte dump. Met een beetje geluk gaat dit Maandag lukken, vooral voor de westelijke Alpen ziet het er dan positief uit.

Zondag stroomt er op nadering van een volgende storing tijdelijk weer wat drogere en ook zachtere lucht over de Alpen uit. Wolken en zon wisselen elkaar af. Hier en daar kan het ligt regenen en boven de 1200 a 1500 meter sneeuwen. Veel zal dit echter niet te betekenen hebben. Interessanter ziet het er echter voor de maandag uit. Een actieve randstoring behorende bij een depressie boven het noorden van Scandinavië trekt naar Denemarken. Het bijbehorende koufront met neerslag bereikt maandag in de loop van de dag ook de Alpen. Op en tijdens frontpassage kan er vooral in de westelijke Alpen veel sneeuw bij gaan vallen en ook de rest van de Alpen kunnen zich verheugen op een nieuwe laag van het witte goud. De meeste sneeuw valt in de noordwestelijke en noordelijke Staugebieden.


GFS maandag 5 dec; koufront met nieuwe sneeuw

Na passage van het koufront stroomt naar de dinsdag tot vanuit het noordwesten weer wat drogere maar ook steeds koudere lucht over de Alpen uit. Het wordt geleidelijk weer droog en de zon zal weer op het toneel verschijnen. De nulgradengrens daalt tot onder de 1000 meter en vooral in de bergen is het koud. Tot vrijdag verblijven we in de koude lucht, lokaal kan uit overtrekkende bewolking wat sneeuw of een sneeuwbui vallen.
Tot zover; geheel afhankelijk van de ontwikkelingen volgt er vanavond een update en in ieder geval morgen een nieuw Alpenweerbericht. Fijne dag en Ciao vanuit Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: