Termen vrijdagochtend,
Het houd maar niet op. De nu al weken durende zonale (westelijke) hoogtestroming pompt "in tempi" onophoudelijk afwisselend zachtere dan wel koudere en vooral ook steeds weer vochtige luchtmassa's tot over de Alpen. Momenteel ligt er aan de noord en westkant en ook aan de aangrenzende inner-alpine dalen een dik sneeuwtapijt. Boven de 1800 a 2000 meter meet de inmiddels goed gezette sneeuwlaag algemeen tussen de 200 en 350 cm (tendens verder stijgend) en ook de hoger gelegen Alpendalen zoals bv het Obergoms in Wallis (Zwitserland) gaan richting de 200 cm de komende week. Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het stevig en inmiddels kan ik alweer 10 cm aan Neuschnee optekenen sinds de laatste 4 uur. Vandaag en ook morgen staan dus opnieuw in het teken van sneeuwval en mede door de harde tot stormachtige wind gaat dit de nodige problemen opleveren in het verkeer. In de bergen neemt het lawinegevaar de komende dagen weer sterk toe. Laten we eens kijken hoe alles in detail zal gaan verlopen.
Vooral vandaag en morgen is het belangrijk om goed de (lokale) verkeers en lawineinformatie in de gaten te houden. Veelal zal er in de bergen een "Schneekettenobligatorium" van kracht zijn en zullen lokale doorgaande wegen tijdelijk worden afgesloten.
Een stormdepressie (kerndruk momenteel 985 hPa) ligt vandaag boven Finland. Uitgaande van deze depressie en hoogtetrog trekt vandaag een koufront van met sneeuwval van noordwest naar zuidoost over de Alpen. Gisteravond en in de nacht begon het in de westelijke Alpen al te sneeuwen en inmiddels sneeuwt het in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen tot in de dalen. Vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam sneeuwt het daarbij intensief en aanhoudend. Zoals altijd met een noordwestelijke aanvoer liggen de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam in de luwte van de Alpen en valt er daar vandaag duidelijk minder. Dit wordt ook nog eens versterkt door een korte maar krachtige Nordföhnfase welke vandaag de lucht aan de zuidkant verder "afdroogt". Opvallend vandaag is ook de harde tot stormachtige wind welke er voor zorgt dat de sneeuw sterk verstuift (wegen !). De meeste sneeuw valt vandaag dus opnieuw in de klassieke Nord en Weststau gebieden van Frankrijk, Zwitserland en de westelijke Oostenrijkse Alpen. Tot vannacht is er in deze gebieden lokaal een halve meter verse sneeuw waarschijnlijk. De overige gebieden moeten het doen met 10 tot 20 cm van het witte goud. Deels zal de sneeuw sterk verstuiven. In de koude lucht sneeuwt het algemeen tot in de dalen. Enkel in het laagland en de allerlaagste gebieden (dalen) bestaat een kans op wat gedruppel dan wel natte sneeuw. Het is koud, op 1500 meter vriest het vandaag een graad of 4 a 5 en op 2000 meter komt het kwik niet veel hoger dan -8 a -9 °C. De laagste temperaturen vinden we terug op hoogte (3000-4000m) met temperaturen tussen de - 15 en -21 °C. Met de harde tot stormachtige wind deze plekken vandaag beter vermijden.
Koufront uitgaande van de stormdepressie boven Finland met sneeuwval (blauw) tot over de Alpen
In de loop van de dag nadert er vanuit het westen tijdelijk wat drogere lucht en neemt de neerslagintensiteit van west naar oost weer af. Hier en daar kan het zelfs tijdelijk opklaren. Meeste kans op nog wat sneeuw dan wel een sneeuwbui is weggelegd voor de Alpennoordkant en de westelijke Oostenrijkse Alpen. Deze adempauze is echter van korte duur. Uitgaande van een volgende depressie, vandaag nog ten zuiden van New Foundland en morgen alweer ten westen IJsland bereikt een volgende storing (warmtefront) met neerslag in de loop van de late avond en begin van de nacht de westelijke Alpen. Van het westen uit gaat het opnieuw aanhoudend en deels intensief sneeuwen. De sneeuwval zal zich via de Franse en Zwitserse Alpen naar het oosten toe uitbreiden. Naar verwachting zal de neerslag van het warmtefront in de vroege ochtend de Vorarlberg en noord Tirol bereiken en trekt in de middag tot over Oberösterreich en de westelijke Obersteiermark.
Het weerbeeld voor vandaag en morgen; sneeuwval. Webcam Zinal (Wallis) Zwitserland >> meer Alpenwebcams
Doordat er aan de voorkant van de bovengenoemde depressie een portie zeer zachte lucht wordt aangevoerd (warmtefront -sector) stijgt de sneeuwvalgrens met het binnendringen van de steeds zachtere lucht gaandeweg de dag van 1000 naar 1500 tot 1800 meter. Het eerst zijn de Franse Alpen aan de beurt alwaar de zachtere lucht reeds in de nacht binnenstroomt. Zaterdagochtend worden dan ook Zwitserland en later op de dag Oostenrijk door de zachtere lucht overspoeld. Vooral op hoogte gaan we luchtmassa wissel goed merken. Zo stijgt het kwik op 1500 tot circa 3 a 6 graden en het nulgradenniveau tot circa 2000 meter. Dit betekent dat de sneeuwval zaterdag in de loop van de dag tot een hoogte van 1500 a 1800 meter in regen zal overgaan. In de inner-alpine dalen kan het echter ondanks het instromen van de zachtere lucht op hoogte nog geruime tijd door sneeuwen. Dit geldt in het bijzondere voor de meer oostelijke gebieden. Het aanwezige koudereservoir in combinatie met neerslagafkoeling bij intensieve neerslag zijn hieraan debet. Boven de 1800 meter valt alle neerslag in de vorm van sneeuw en worden tot zondagochtend nogmaals grotere sneeuwhoeveelheden berekend. In totaal zal er vanaf vrijdagochtend tot zondagochtend boven de 1400 meter 40 tot 80 cm sneeuw gaan bijvallen, lokaal (bij gunstige Stau) wordt 80 tot 150 cm berekend.
In de loop van zondagnacht en zondagochtend neemt de neerslag van het westen uit af. Het is wisselend bewolkt en Vooral in de middag kan het wat opklaren. Omdat de Alpen ook zondag nog volop in warmtefrontsector liggen is het zacht, de sneeuwvalgrens pendelt tussen de 1400 en 1800 meter. De zachtere fase zal echter niet lang duren. Reeds op maandag nadert uitgaande van de IJslanddepressie vanuit het noordwesten het koufront. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het westen weer toe en in de loop van de vroege ochtend volgt de neerslag. De deels intensieve neerslag trekt tot dinsdagavond ook tot over de Oostenrijkse Alpen. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag van het noordwesten uit weer tot onder de 1000 meter. Na een tijdelijke weersverbetering volgt woensdag alweer een volgend storing. Omdat de lucht vanaf dinsdag wat meer uit noordwestelijke richtingen komt zullen de temperaturen tijdens de zachtere fases niet meer zo hoog oplopen en zal de neerslag dinsdag en woensdag boven de 1000 meter meest als sneeuw gaan vallen.
Donderdag 5 januari, volgend koufront met nieuwe sneeuw tot in de dalen
Richting de donderdag zien we dat de IJsland depressie doorschuift naar Scandinavië. Met een verder naar noordwest draaiende hoogtestroming wordt nog koudere lucht naar de Alpen op transport gezet. Een in de hoogtestroming opgenomen volgend actief koufront zal donderdag van het noordwesten uit opnieuw veel sneeuw gaan opleveren. De sneeuwvalgrens zakt dan weer tot in de dalen.
Het moge duidelijk zijn dat ondanks de warmere fase op zondag het sneeuwdek in de Alpen verder zal aangroeien. De grote vraag is waartoe dit zal gaan leiden. Reeds nu worden we herinnerd aan de lawinewinter van 1999 met toen deels catastrofale (lawine) uitwerkingen en sneeuwoverlast in januari en februari. Ook toen werd het weerbeeld bepaald door een aanhoudende west tot noordwestelijke hoogtestroming met afwisselend zachtere en warmere fase en met vooral heel veel sneeuw in de Nordstau van de Alpen. Sommige bewoners hier in Oberwallis kunnen zich, met uitzondering van die winter, niet herinneren dat er zoveel sneeuw is gevallen in betrekkelijk zo korte tijd. En daarbij komt; het einde van de sneeuwval is nog lang niet inzicht !
Tot zover vanuit Oberwallis alwaar het nog steeds stevig doorsneeuwt. Fijne dag, voorzichtig op de weg en goed de diverse verkeer en lawine informatie in de gaten houden. Morgen zijn we er weer. Ciao
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten