Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 6 januari 2012

Hogedruk dwingt depressies tot overgave

Termen vrijdagochtend

map

Bovenstaande foto werd een aantal dagen geleden gemaakt tijdens een kortere betere weerfase in de Oostenrijkse Alpen. Het betere weer is momenteel helemaal van de kaarten verdwenen en de vraag is of dat met deze berghut ook het geval is resp. ze überhaupt nog boven de sneeuw uitkomt. Mocht dit het geval zijn dan is de kans groot dat ie alsnog langzaam zal "verdwijnen" want de sneeuwval zal vooral de noordelijke Oostenrijkse Alpen nog een aantal dagen bezig houden. Lokaal kan er in de Nordstau van de centrale Alpenhoofdkam tot maandag nog een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw gaan bijvallen. Daarover later meer. Eerst eens terug naar het natuurgeweld van gisteren.

We hadden in onze weerberichten al geruime tijd van te voren aangekondigd dat de Alpen donderdag en vrijdag met zeer onstuimig weer te maken zouden gaan krijgen. Vooral de combinatie van sneeuw en een stormachtige winden zouden weleens voor problemen kunnen gaan zorgen. Welnu, zo is het ook gekomen. Stormdepressie "Andrea" trok gisteren vanaf de Noordzee naar de Oostzee en een daar bijbehorend slechtweergebied trok in de loop van de dag van noordwest naar zuidoost over de Alpen. In eerste instantie sneeuwde het door een overtrekkend occlussie front tot in de dalen. Met het binnendringen van wat zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens in de loop van de ochtend aan de noordkant van de Alpen al snel tot 1000 a 1400 meter. Inner-alpine en aan de beschutte noordkant sneeuwde het nog tot ver in de middag tot onder in de hogere dalen alvorens ook daar de zachtere lucht kon doordringen en het tot circa 1200 meter ging regenen.Het eigenlijke koufront (het actiefste gedeelte ban het front volgde in de avond. Op passage van het front intensiveerde de neerslag en wind en hier en daar onweerde het ook. Tijdens en na passage daalde met het instromen van koudere polaire lucht de sneeuwvalgrens weer snel tot in de dalen. Aan de noordkant van de Alpen kwam de Nordstau opgang.


Satellietfot van gisteren; stormdepressie Andrea ligt boven Denemarken, uitgebreid frontensysteem over de Alpen

De zware sneeuwval en stormachtige winden hebben gisteren in grote delen van de Alpen het verkeer op de weg en rails lamgelegd. Deels moesten doorgaande wegen en passen worden afgesloten omdat er door de sneeuwval geen doorkomen meer aanwas dan wel door lawinegevaar en hier en daar kwam het tot spontane lawines. Zo ging het bv. in het Zwitserse Randa (1400m, Oberwallis) maar net goed toen een stuiflawine rakelings langs het dorp scheerde en slechts en huis en schuur beschadigde. Ook problemen werden er gemeld met lokale elektriciteit voorzieningen en het telefoonverkeer. Op dit moment zijn nog vele doorgaande wegen en ook treinverbindingen op de "noord-zuid as" dan wel regionaal onderbroken en hebben oponthoud. Volg dus goed de diverse (regionale) media die hier continu verslag over doen. De wintersporters hadden gisteren een slechte dag want veelal liep niets meer. Mede door de harde wind en het lawinegevaar moesten diverse skigebieden hun liften stoppen of waren niet meer bereikbaar via de kabelbanen. Daarnaast is ook het lawine gevaar erg groot (niveau 4, rood). Info >> European Avalanche Warning Services.

Meer info over de sneeuw en windchaos zie bericht >> Sneeuwchaos teistert Alpen

Naast de sneeuw, lokaal viel er 30 tot 60 cm stond ook de stormachtige wind op de voorgrond. Volgens officiele metingen werden bv in Zwitserland gisteren de hoogste windsnelheden bereikt op de 2490 meter hoge Cho d'Valletta (Bever) met bijna 190 km/h. Ook in het laagland en dalen stormde het flink en zagen we windsnelheden van 80 tot 100 km/h met pieken tot 135 km/h (Zürich, Fluntern op 556m). Dit soort windsnelheden met orkaankracht zijn echter in de Alpen op zich niet zo bijzonder. Onder gunstige topografische omstandigheden (windtunneleffekt) kan het er nog veel extremer aan toegaan. Zo registreerde het Meteomedia weerstation op de Grote Aletschgletscher gisteren windsnelheden tot 270 km/h, de op een na hoogst gemeten windsnelheid. Het record staat op naam van het jaar 1990 toen op het Jungfraujoch in het Berneroberland 285 km/h werd geregistreerd !


Archieffoto Grote Aletschgletsjer in Oberwallis, door de berg-topografie en het tunneleffekt zijn hier windsnelheden tot 300 km/h mogelijk

Ook de aan de Alpenhoofdkam aangrenzende zuidelijke regionen konden zich verheugen op 20 tot 30 cm verse sneeuw. Nog verder naar het zuiden toe verliep het allemaal rustiger. Het bleef er door de een opstekende noordföhn meest droog en in het laagland kon de temperatuur oplopen tot 10 graden. Waarden die gisteren overigens ook in het (warmer) voorveld van het koufront in het Alpenvoorland werden gehaald. Zo kon het kwik lokaal tijdelijk oplopen tot lokaal 10 a 13 graden.

Ook vandaag hebben we nog met de na-ween van "Andrea" te maken. Het is koud en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam sneeuwt het vrijwel onophoudelijk tot in de dalen. Door de sterke noordelijke stroming kan de sneeuwval deels tot ver over de Alpenhoofdkam over grijpen. Hierdoor kunnen ook de aangrenzende (inner-alpine) nog sneeuwval verwachten. Zwaartepunt van de sneeuwval is echter voorbestemd voor de klassieke Staugebieden van de centrale noordelijke Alpenhoofdkam. Tot morgenochtend gaat er hier nogmaals tussen de 30 en 50 cm sneeuw bijvallen. Het is koud, op 2000 meter ligt het kwik rond de -10 en op 3000 meter rond de -16 graden. in combinatie met de ook vandaag stormachtige doorstaande wind niet bepaald aangenaam weer voor het beoefenen van uw favoriete wintersport. (wanneer dit door het slechte weer sowieso al mogelijk is vandaag)


En we hebben al zoveel, aanhoudende sneeuwval en white-out ook in Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)

Nee wat dat betreft zullen we moeten wachten op betere tijden. Vooralsnog is dit echter niet het geval. De sneeuwval houdt vandaag de gehele dag aan en pas in de nacht neemt de intensiteit geleidelijk af. Tevens zien we dan dat de sneeuwval zich wat meer naar de Oostenrijkse centrale Alpennoordkam terugtrekt. In de rest van de Alpen is het morgenochtend droog en in inner-alpin (In de Franse Alpen, Wallis, Tirol, zuidelijk Karinthië, de zuidelijke Steiermark alsmede ook het Burgenland kan zelfs de zon even doorbreken. De wind zal iets in kracht afnemen maar nog steeds zal het hard tot stormachtig waaien. In het temperatuur niveau verandert tov vandaag niet veel. Helaas is ook deze weersverbetering slechts van korte duur.

Oiv een depressie welke de komende 36 uur via IJsland en de noordelijke Noordzee naar zuid Scandinavië trekt bereikt een volgend frontensysteem met nieuwe sneeuw in zijn bagage de Alpen in de loop van de zaterdag. In de ochtend neemt de bewolking vanuit het noordwesten alweer snel toe en navolgend gaat het weer sneeuwen. De sneeuwval zal rond de middag de noordelijke Alpen bereiken en zich verder naar het zuidoosten uitbreiden. Omdat we in eerste instantie te maken gaan krijgen met een warmtefront zal het veelal tot in de dalen sneeuwen. Dit geldt mn voor de beschutte regionen en de inner-alpine dalen. (aanwezigheid koudelucht). Aan de noordkant van het Alpenmassief (Berneroberland, Vorarlberg) kan de sneeuwvalgrens op nadering van het koufront tot 800 a 900 meter stijgen (windtoename en deels opruimen koudereservoir). Het onbestendige weer met steeds weer neerslag, sneeuw boven de 800 meter, houdt tot en met maandag aan en zo kan het sneeuwdek in de Alpen verder aangroeien. Tot en met maandagavond wordt er voor de noordelijke Staugebieden 50 tot 100 cm aan verse sneeuw berekend, lokaal is ook nog meer mogelijk (westelijke Oostenrijk; Salzburgerland en Steiermark). De andere delen van de Alpen kunnen rekenen op 20 tot 50 cm, lokaal 70 cm. Minste neerslag valt aan de zuidkant. Algemeen geldt hoe dichter bij de centrale westelijke en vooral noordelijke Alpenhoofdkam hoe meer sneeuw.


Neerslag komende 5 dagen vlgs het hoogresolutie model WRF.

Maandag kan zich in de loop van de dag van het noorden uit de neerslag nogmaals intensiveren op nadering van een volgend warmtefront welke vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Na passage van dit front wordt vanuit het westen de weg vrijgemaakt voor een weersverbetering wanneer een hogedrukgebied met kern boven de Golf van Biskaje het Europese continent optrekt. Maandag zal de weersverbetering al in de Franse Alpen zijn intrede doen, vanaf dinsdag volgen ook de andere Alpenlanden. Het wordt van west naar oost overal droog en vooral in de bergen gaat de zon volop schijnen. In de dalen neemt de kans op mist en laaghangende bewolking weer toe. Door toenemende inversie is het in de dalen onder de mist en bewolking koud. In de bergen wordt het een stuk zachter. Droge lucht (lage dauwpunten), verse sneeuw in combinatie met veel zon zullen voor perfecte wintersport condities gaan zorgen. Zoals het er nu uitziet zal het hoog nog tot en met zaterdag het weerbeeld gunstig beïnvloeden.


ECMWF ensembles T850 hPa (1500m meter) met vanaf 11 tot 15 januari oiv hogedruk zachter en zonnig weer. Daarna wrs opnieuw onbestendig en kouder

Zondag zouden nieuwe fronten vanuit het noordwesten weer een overgang naar onbestendig weer kunnen gaan inluiden. De precieze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker omdat de modellen met uiteenlopende oplossingen komen. Voorlopig kunnen de sneeuwliefhebbers dus nog volop genieten van de sneeuw, vanaf dinsdag komen dan ook de zonneaanbidders aan hun trekken. Even volhouden nog. Terwijl ik op de achtergrond buiten de knallen van de "Lawinesprengungen" hoor en het hier licht sneeuwt bij een temperatuur van -2.1 °C sluit ik voor vandaag af. Morgen meer Alpenweer. Ondanks het slechte weer toch een fijne dag en ciao vanuit de Walliser Alpen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Thx Johann, Wat een verschil met vorig jaar!!! Geniet ervan! jeroen

Johann Geers zei

Jazeker Jeroen, dat doen we. (ofschoon ik wel genoeg begin te krijgen van alle overlast door de sneeuw en mn het vele sneeuwruimen)

Na een rel. goede december maand begon destijds begin januari de grote droogte. Tevens ook veel te warm. Ziet er nu veel beter uit en straks kunnen we geen sneew meer zien.

Ciao vanuit Oberwallis