Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 30 januari 2012

Siberische winter ante portas

Termen maandagochtend,

map

Even off-topic; Na uitgebreid rechercheren en googelen op internet is me nog steeds niet duidelijk waarom "Koning Thialf" steeds weer gerelateerd wordt met winter en kou. Het enige wat ik erover kon vinden is dat de naam Thialf is afgeleid van Thialfi, de snelvoetige knecht van de Germaanse god van de donder Thor. Mogelijk had het te maken met het feit dat Thialfi de gewonde Thor verzorgde na diens tweekamp tegen de sterke vorstreus Hrungir. Misschien moet ik me toch iets meer in de Germaanse mythologie verdiepen. Hoe dan ook, mocht iemand meer afweten van het "duistere" verleden van deze knecht van Thor dan hoor ik dat graag !

Bovenstaande foto werd gisteren gemaakt in het Vorstendom Liechtenstein, nabij het kleine wintersportgebied Malbun (Triesenberg). Malbun bestaat uit 21 kilometer pistes, waarvan 8 makkelijk, 10 gemiddeld en 3 moeilijk. 7 skiliften verbinden de afdalingen tussen 1300 en 2000 meter hoogte. De hoogteligging van dit skigebiedje was net genoeg om boven de Hochnebel uit te komen. Aan sneeuw ook hier geen gebrek algemeen ligt er 100 tot 170cm. Malbun, wellicht een aanrader voor wie daar in de buurt is en om het een keer "gemütlich" aan te doen.

Op dit moment vriest het alweer op grote schaal in vrijwel het gehele Alpengebied. Enkel in de lager gelegen gebieden (laagland) van de westelijke Alpen zien we hier en daar nog wat lichte plus graden. Vanaf het Zwitserse Graubünden is alles oostelijke daarvan dik onder nul, in geheel Oostenrijk kan ik op dit moment geen temperaturen boven het vriespunt ontdekken. Onder hogedruk invloed en in de vrij koude lucht kon het dus weer flink afkoelen en zoals altijd met dit soort weer bijten dan de bekende Kältelöcher (koude-gaten) de spits af. Het koudst is het op dit moment in de Funtensee alwaar het kwik momenteel op -28.8 °C staat. In Zwitserland gaat het bijna ingesneeuwde automatische weerstation Ulrichen aan kop met -17.7 °C. Lekker fris dus al op deze eerste dag van de nieuwe week. En de "bikkels" die het graag nog kouder hebben kunnen hun borst gaan natmaken want het wordt van dag tot dag kouder, veel kouder !


Webcam van de Gemmi (Leukerbad, Wallis) met blik in zuidelijke richting over het Rhonedal wat verschuild gaat onder een dikke Hochnebeldecke

Gistermiddag stroomde er vanuit het oosten wat koudere en ook drogere lucht over de Alpen uit en daardoor kon ook de mist en Hochnebel welke gisteren al prominent boven de noordelijke Alpen en het Alpenvoorland hing zich tot in de zuidelijker Alpendalen uitbreiden. Gistermiddag kon ik mooi zien hoe vanuit het westen de Hochnebel eerst de lager gelegen delen van Rhonedal "binnenstroomde" en binnen een uur was de bovengrens al gestegen tot boven de 1000 meter. Tegelijkertijd daalde de temperatuur van 3.7 °C tot -1.2 °C. Op dit moment ligt de bovengrens van de Hochnebel tussen de 1800 en 2000 meter. Daarboven schijnt de zon en afgezien van wat hoge bewolking is er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht.

Sneeuw viel er gisteren en ook nog vannacht enkel nog aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen en in de westelijke Italiaanse Alpen. De Südstau en retour d'est waarover we de laatste dagen al schreven kwam niet zo goed tot zijn recht, echt grote neerslaghoeveelheden (zoals verwacht) werden niet gehaald. Opvallend wel de sneeuwval in de Zwitserse Tessiner Alpen en vooral het zuidelijke Alpenvoorland. Zo viel er daar in de Stau 20 tot 30 cm tot in de laagste delen. In de wat hoger gelegen gebieden zoals de omgeving van Vernate viel zelfs een halve meter verse sneeuw.


Eindelijk ook weer verse sneeuw zuidkant centrale en westelijke Alpen en het aangrenzende Alpenvoorland; foto Lugano zondagochtend met 30 cm verse sneeuw.

Vandaag luidt het motto; "Unten Grau, Oben Blau". Mist en Hochnebel bepalen veelal het weerbeeld in de Alpendalen en het Alepnvoorland dan wel laagland. Het is er koud en de temperaturen komen niet boven het vriespunt uit. Ook de ander zo zonnige inner-alpine gebieden hebben vandaag te maken met deels hardnekkige Hochnebel. De bovengrens ligt meest tussen de 1300 en 1800 meter en kan vooral aan de noordkant van de Alpen in de loop van de dag nog wat stijgen tot circa 2000m. Daar waar de Hochnebel dik genoeg is kan er wat licht sneeuw uit neerdwarrelen. Gelukkig liggen de meeste pistes boven de 1800 meter; hier schijnt vooral vanmorgen de zon en hebben we te maken met prima sneeuw en weercondities. Wel is het vrij koud, dit wordt nog eens benadrukt door de een krachtige oostenwind die het voor het gevoel een stuk kouder maakt. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -5 °C naar het westen toe en -11 °C in de oostelijke Alpen.

Vandaag zien we op de weerkaarten een kleine (hoogte)laagje, vandaag nog voor de kust van Bretagne, via de Alpen naar de Middellandse Zee koersen en morgenavond vinden we het alweer terug met kern boven Sardinië. Op nadering van het systeem neemt in de loop van de dag de bewolking in de Franse en Zwitserse Alpen weer snel toe en vervolgens gaat het (licht) sneeuwen. Ook morgen beïnvloed het systeem het weer in de (zuid)westelijke Alpen en valt er steeds weer wat sneeuw, vooral in de ochtend kan de sneeuwval in de Franse en zuidelijke Zwitserse Alpen (tijdelijk) intensiveren. De oostelijke Alpen zullen niet tot nauwelijks door het hoogtelaag beïnvloed worden. Bewolking en evt. wat lichte sneeuwval zullen hoogstens tot aan de westelijke gebieden van Tirol kunnen voordringen, ten oosten daarvan blijft het droog en meest zonnig.


Neerslag(sneeuw) verdeling en hoeveelheden berekend adhv het door ons gebruikte WRF model

In de namiddag neemt de invloed van het inmiddels alweer boven de Middellandse Zee aangekomen hoogtelaagje weer snel af en wordt het overal droog. Veel sneeuw zal er niet gaan vallen. Tot dinsdagavond verwacht ik voor de Franse Alpen, de Zwitserse Alpen en de Italiaans Alpen tussen de 5 en 10 cm, in de Ligurische Alpen (It) maar ook de Franse Haute Alpes en mn het gebied rondom de Alpes de Martimes kan 20 tot 30 cm vallen, lokaal bij gunstige Südstau ook nog meer. Ten oosten van de lijn Innsbrück, Sölden (Oostenrijk) en Meran, Bozen (Italië) blijft het droog.

Aan de achterkant van het hierboven beschreven hoogtelaagje wordt de deur opgezet voor de Russische vrieskou. Tussen een machtig hogedrukgebied met kern (1060 hPa) boven het noordwesten van Rusland en lagedruk boven de Middelandse Zee kan de diepvrieskou op transport worden gezet en zal woensdag ook de Alpen overspoelen. Dinsdagavond heeft de voorste begrenzing van de koude lucht ( -10 °C isotherm op 1500 meter) Oostenrijk al bereikt en woensdagmiddag -avond moeten ook de Zwitserse en als laatste de Franse Alpen voor het wintergeweld van Thialf zwichten. De dagen daarna stroomt er steeds koudere lucht over de Alpen uit en oiv van een bel afgesnoerde zeer koude lucht in de hogere Atmosfeer welke tegen het weekend vanuit het noordoosten via Duitsland naar de Alpen trekt wordt het nog kouder. Zo zien we in het weekend de -20 °C Isotherm over de Alpen liggen. Kijken we naar de wat meer gedetailleerde kaarten van bv het GFS dan zien we dat de temperaturen op het 850hPa vlak (circa 1500m hoogte) uit gaan komen tussen de -22 en -26 °C ! ECMWF is iets gematigder maar ook daar wordt het met -22 °C klappertanden. Ook op grotere hoogte is het zeer koud, op 500 hPA vlak (5000m hoogte) liggen de temperaturen tussen de -35 en -41 °C. Voor de lager gelegen gebieden betekent dit strenge tot zeer strenge vorst en ook overdag vriest het meest matig tot streng. Op 2000 meter komt het kwik uit tussen de -20 en -25 °C uit en nog hoger gaat het richting de -28 °C en wellicht -30 °C. Dit soort temperaturen zijn voor onze contreien zeer extreem en worden slechts zelden waargenomen. Daar moet werkelijk alles precies passen (well-done Thialf !)


GFS met extreme temperaturen as zaterdag in de Alpen, maar liefst -25 °C op 1500 meter hoogte

Ook op de langere termijn verandert er niet veel aan de algemene luchtdrukverdeling. De voor ons weer belangrijke sturende luchtdruksystemen blijven meer of minder op hun plaats en tussen de hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden houden we een meest continentale aanstroming. In het weekend zou de vorst wat getemperd kunnen maar zal zich daarna weer gewoon verscherpen. Mogelijk dat vanaf het het weekende de sneeuwkansen ook weer gaan toenemen, het zijn van het noorden hetzij vanaf het oosten. Daarover later meer.

Ook zo koud in Nederland ? ; Lees er dagelijks alles over in >> Winter Nieuws / Weer Nederland

Samengevat; Vanaf morgen duikelen we met z'n allen een onvervalst strenge winterse periode in waarvan het einde nog niet in zicht is. In hoeverre storingen later ook weer sneeuw zullen gaan brengen is nog onduidelijk. Fijne dag en niet vergeten; het wordt berekoud en het is wellicht verstandig om nu reeds voorbereidingen te treffen !

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: