Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 22 februari 2012

Een vleugje voorjaar

Termen woensdagochtend

map

Foto; Grandvillard [2375m, kanton Fribourg, Zwitserland) gisteren

Een vleugje voorjaar met veel zon en voor de tijd van het jaar hoge temperaturen betekent in de bergen en op de pistes rond deze tijd van het jaar maar één ding; genieten op en top. Daar zal ook de s'middags wat zwaardere sneeuw en hier en daar al sulzige sneeuw (vooral op de lagere pistes) weinig afbreuk aan doen. Morgen krijgen we te maken met een voorbijtrekkend warmtefront wat vooral in de noordelijke Alpen wat meer bewolking en mogelijk een spat regen kan geven. Vrijdag en zaterdag worden 2 zeer zachte dagen waarbij afwisselend wolken(velden) en zon het weerbeeld zullen bepalen.

Volg het Alpenweer ook via ons webcamportaal >> Webcams

Een uitgestrekte zone van hogedruk loopt vanaf de Azoren over west en centraal Europa tot over de Balkan. Met de hoogte as vandaag te noorden van de Alpen wordt met een zwakke continentale (oost) stroming droge lucht naar de Alpen getransporteerd. Onder invloed van de sinds eergisteren oplopende luchtdruk kon de lucht door zgn subsidentie (dalende luchtbeweging) in het hoog verder "afdrogen" (bewolking lost op) en werd ook de opbouw van de atmosfeer binnen het hoog steeds stabieler. Afgezien van hier en daar afwezige Hochnebel werd het dan ook overal zonnig en ook de Hochnebel die vooral over het Alpen voor en middelland aanwezig was loste zich overal zo goed als op. Ook de afgelopen nacht was het weer kraakhelder en koelde het vooral in de onderste atmosfeer opnieuw flink af. Het werd niet meer zo koud als afgelopen nacht maar toch daalde het kwik hier en daar opnieuw tot onder de -20 graden. De Funtensee in het zuiden van Beieren en op de grens met Oostenrijk meldt op dit moment -27.3 °C en de Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz -22.8 °C. Echter ook elders in de Alpen vriest het nu nog stevig met op uitgebreide schaal strenge tot zeer strenge vorst. Kijken we naar de hoger gelegen stations dan zien we dat het daar al een stuk minder koud is. Zo meldt bv het weerstation op de Pian Rosa op 3488m in het Zwitserse Wallis slechts -10 °C en ook het wat noordelijker gelegen weerstation op de Jungfraujoch (3580m) in de Zwitsers Berneralpen is met -11.2 graden niet echt koud. Hieruit blijkt dat vooral in de hogere luchtlagen geleidelijk steeds zachtere lucht is binnengestroomd. Morgen stroomt op en na passage van een warmtefront nog zachtere lucht over de Alpen uit en gaan de temperaturen overal verder omhoog.


MODIS satellietfoto met blik van 700km hoogte op de praktisch wolkeloze Alpen gistermiddag

Vandaag dus afgezien van een enkel verdwaalde wolken en het bekende Hochnebel gedoe overal een zonnige dag en de temperaturen boeken in vergelijk met gisteren opnieuw weer wat winst. In de bergen kunnen we overal genieten de zon en knalblauwe lucht. Een top dag (en wat balen dat ik ivm andere verplichtingen vandaag niet even de ski's kan onderbinden) Dit zijn echt de superdagen en na de Siberische kou en sneeuwval ook verdiend. Ook Hans ter Braak die ons trouw vanuit het "ondergesneeuwde" Kleinwalsertal in de Vorarlberg op de hoogte houdt van het weer en sneeuw (310cm) aldaar twitterde gisterochtend al vroeg dat ook bij hem de hardnekkige bewolking had plaatsgemaakt voor het beloofde "Kaiserwetter". Vandaag gaan ze ook daar op herhaling !

Ook morgen krijgen we te maken met een alleraardigste dag. Een opkomend warmtefront met meer bewolking gaat het de zon echter proberen te dwarsbomen maar dit zal slechts gedeeltelijke gaan lukken. Door de hogedruk gaat de fut van het front er meer en meer uit en de opkomend bewolking vanuit het noordwesten is sterk onderhevig aan oplossing. Ik ga ervan uit dat de dag opnieuw start met veel zon en pas in de loop van de middag wat meer (hoge)bewolking en wolkenvelden vanuit het noorden over de Alpen zullen trekken. Vooral de noordelijke Alpen en dan met name Oostenrijk krijgt hier mee te maken. Meer naar het westen en zuiden en ook in de inner-alpine gebieden is het de zon die het weerbeeld zal bepalen. Later op de dag kan vooral in de noordelijke Oostenrijkse Alpen de bewolking zo dik zijn geworden dat hieruit wat neerslag gaat vallen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog tussen de 900 en 1500 meter (oost-west) om vervolgens in de instromende nog zachtere lucht te stijgen tot 1700 a 2200 meter. Op 2000 meter stijgt de temperatuur tot 0 a -3 °C.


Knalblauwe luchten en perfecte sneeuwcondities in het Zwitserse skigebied van Meiringen-Hasliberg gistermiddag. Op de achtergrond (li) de toppen van de "Wetterhorn, Mittelhorn en Rosenhorn".

Vrijdag neemt de invloed van het wegtrekkende warmtefront weer af en krijgt de zon ook in de noordelijke Alpen weer meer speelruimte. De Alpen bevinden zich dan achter het front in de zg warmtefrontsector. In de zeer zachte lucht kan de temperatuur met ondersteuning van de al steeds krachtiger wordende februari zon nog verder oplopen. Algemeen stijgt het kwik 6 a 12 graden, aan de zuidkant tot 10 a 15 graden en lokaal is hier en daar 18 graden haalbaar. Ook op wat grotere hoogte wordt het zeer zacht met temperaturen die op 1000 a 1200 meter stijgen tot 12 a 14 graden en op 2000 meter tot 3 a 6 graden. Kortom "een vleugje lente". Gelukkig hebben we ook dan nog steeds onder invloed van de hogedruk met vrij droge lucht te maken waardoor de "schade" aan de mooie sneeuw beperkt zal blijven. Niks aan het handje dus en mocht hier en daar de sneeuw toch wat te zwaar dan wel papperig worden gewoon lekker gaan genieten van een koel biertje of Milchkaffee ergens op een terrasje in de heerlijke Alpenzon. Wel goed insmeren overigens want de februari zon heeft eind februari al aardig wat kracht !

Zin in een wintersport reisje, zie de actie van onze partner op Facebook >> Win een wintersport

Vrijdagavond en in de nacht op zaterdag nadert er van het noordwesten uit opnieuw bewolking de Alpen. Deze bewolking behoort bij een zwak koufront welke evenals zijn warmtefront voorganger vanuit het noordwesten door het gebied van hogedruk heen probeert te trekken. Het koufront vormt de scheidingslijn tussen de zeer zachte lucht die over de Alpen is uitgestroomd en koudere lucht die vanuit het noordwesten nader. Echter ook nu weer zal de activiteit van het koufront door het hoog sterk worden onderdrukt. Dit neemt echter niet weg dat vooral op zaterdag meer bewolking zal zijn waaruit opnieuw in de noordelijke Alpen en dan mn name in Oostenrijk wat regen dan wel sneeuw gaat vallen. De neerslag zal zaterdag vnl een convectief karakter vertonen (buien). Na passage van het oplossende koufront stroomt vanuit het noorden langzaam maar zeker weer koudere lucht over de Alpen uit en vallen we qua temperaturen terug op een voor de tijd van het jaar normaal niveau. De sneeuwvalgrens daalt zaterdag dan ook weer naar 1600 tot 1000 meter. Ook in de nacht van zaterdag op zondag kan er in de noordelijke Alpen, met voorkeur voor Oostenrijk, nog en sneeuwbui vallen. Zondag overdag neemt de buiigheid verder af en afgezien van een lokale sneeuwbui is het meest droog. De temperaturen liggen zondag vooral in Oostenrijk op een nog wat lager niveau en in de buien kan het tot 600 a 400 meter sneeuwen. De westelijke en zuidelijke Alpen houden het droog en het is er zonnig.


De Zwitserse neerslagradar "la Dole" (beeld van gistermiddag) zal voorlopig niet veel te doen hebben. Voor de oostelijke Alpen ziet het er echter allemaal wat minder "rooskleurig" uit

Vanaf maandag krijgen we te maken met een tweedeling in het Alpenweer. Terwijl de westelijke en ook zuidelijke Alpen meest onder invloed van het Azorenhoog hoog verblijven krijgen de Oostenrijkse Alpen te maken met de invloeden van slechtweergebieden behorende bij frontale storingen van depressies die aan de noordoostflank van het hoog naar zuidoost Europa trekken. Een eerste storing (warmtefront) zal vermoedelijk in de loop van de maandag met neerslag de oostelijke Alpen beïnvloeden. In het verdere verloop van de nieuw week volgen dan meer storingen met periodiek neerslag. Vooral in de oostelijke Oostenrijkse Alpen (vanaf de Steiermark) kan neerslag van betekenis gaan vallen. Zo berekent bv het ECMWF tot woensdag volgende week cumulatief tussen de 50 en 70 mm voor die gebieden.


ECMWF met neerslag van betekenis in de Oostenrijkse Alpen ! (bron Meteomedia)

Hoe het één en ander vanaf maandag precies zal gaan verlopen is nog onduidelijk. Wel lijkt het vrij zeker dat we voor het betere weer vanaf zondag in de westelijke en zuidelijke Alpen moeten zijn. Hier kan de zon overuren gaan maken en met opnieuw weer wat oplopende temperaturen. Kortom daar perfecte wintersport condities. De komende dagen maar eens verder kijken of het misschien toch ook voor de Oostenrijkse Alpen allemaal wat beter wordt resp mee gaat vallen. Morgen meer Alpenweer dan verzorgd door Johan Kamphuis. Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Termen in Oberwallis.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: