Termen woensdagochtend
Archieffoto, Tirol-Alpen-zon (Ischgl), vanaf het weekend het weerbeeld overal in de Alpen
Leuk voor op wintersport » Afdaling app
De Alpen bevonden zich gisteren tussen 2 opvullende agedrukgebieden: het ene lag boven het noordwesten van Frankrijk en het andere in de omgeving van Corsica (wrs. een Frans onderonsje). Tussen de beide lagedrukgebieden stond er boven de Alpen een zuidoostelijke hoogtestroming waarmee in de ochtend nog veel vocht tegen de Alpenzuidzijde werd getransporteerd. Tegelijkertijd klaarde het aan de noordkant van de Alpen meer en meer op. In de loop van de dag werd er met een oostelijke stroming vooral in de noordoostelijke Alpen weer wat vochtigere lucht aangevoerd waarin zich mooie zgn. cumuli wolken ontwikkelden. Tevens versterkte zich de inversie, in het oosten lag de bovenste grens van de inversielaag op circa 2400 meter, in het westen ook nog iets hoger. Door de inversie dus ook weer de Hochnebel. Op de onder staande webcam zien we de top van de Säntis (2502m) nog net boven de zee van Hochnebel (Hochnebelmeer) uitsteken. De temperaturen stegen na een frisse start met meest lichte vorst overdag met zon tot lokaal 6 a 10 graden. In de bergen was het koud met op 2000 meter temperaturen tussen de -5 en -9 graden.
De top van de 2500 meter hoogte Säntis in de Appenzeller Alpen (Zwitserland) komt nog net boven de Hochnebel uit. Webcam Gistermiddag
Afgelopen nacht vroor het in de koude lucht onder een heldere hemel op uitgebreide schaal weer licht tot matig, in de hoger gelegen dalen ook streng (Glattalp -21 °C, Funtensee -24 °C). Overdag schijnt in het gehele Alpengebied de zon weer volop. Vooral in de oostelijke Alpen is er s'morgens kans op Hochnebel en mist welke echter spoedig zal oplossen. De temperaturen komen algemeen op een wat hoger niveau te liggen dan gisteren. Zo zal het nulgraden niveau naar het westen toe op circa 2000 meter gaan uitkomen en in de oostelijke Alpen alwaar zich nog wat koudere lucht bevindt op circa 1600 a 1700 meter. Bij dit alles staat een zwakke tot matige en af en toe krachtig opfrissende wind uit west tot noordwestelijke richtingen. Al met al vandaag dus een ideale dag om er op uit te trekken en te genieten van de verse sneeuw, de diep blauwe luchten en vooral ook de mooie vergezichten (droge lucht).
Volg het mooie weer vandaag ook via onze >> Alpenwebcams
Perfecte omstandigheden vanmorgen in de Alpen; Webcam Gerlosplatte (1641m) Tirol
In de namiddag en avond verschijnt aan de westelijke horizon de eerste (hoge) bewolking. Deze bewolking behoort bij naderend koufront welke op donderdag voor onbestendig en opnieuw kouder weer zal gaan zorgen. In de avond is de bewolking zo dik dat het eruit gaat regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. De neerslag zal nog voor middernacht de westelijke Alpen bereiken en zich vervolgens tot de vroege ochtend over het gehele Alpengebied hebben uitgebreid. Enkel de zuidkant van het Alpenmassief houdt het door een opstekende Nordföhn meest droog. Met de noordwestelijke hoogtestroming ontwikkelt zich een Nordstau situatie en vooral in de klassieke Nordstau gebieden van de Alpennoordkant gaat het donderdag aanhoudend en deels ook intensief sneeuwen. Met het instromen van steeds kouder lucht gaat er weer sneeuw tot in de dalen vallen. Boven de 1000 meter moet aan de centrale Oostenrijkse en Zwitserse Alpenhoofdkam met 20 tot 30 cm Neuschnee rekening worden gehouden. Meer naar het westen en oosten toe kan 5 tot 20 cm vallen. De aan de Alpenhoofdkam aangrenzende gebieden aan de zuidkant krijgen met een beetje geluk 5 tot 10 cm. Iets meer naar het zuiden blijft het afgezien van een enkele sneeuwbui droog en met de opstekende Nordföhn wordt het daar ook vrij zonnig. De krachtige (koude) Nordföhn, drukverschil noord-zuid 10 tot 11 hPa dus harde föhnwinden tot in de dalen, zullen het er voor het gevoel echter niet lekkerder op maken.
Sneeuwval en verdeling (cumulatief) adhv het WRF model voor de komende 48 uur
In de loop van de middag en avond trekt het zwaartepunt van de neerslag zich wat meer terug in de noordelijke centrale Alpen van Zwitserland en Oostenrijk. Elders aan de noordkant is het ook dan nog meest bewolkt en krijgt de neerslag een buiig karakter. Vrijdag gaat de fut er meer en meer uit en sneeuw valt dan vooral nog in het noordoosten van de Zwitserse Alpen en de westelijke Oostenrijkse Alpen (Vorarlberg, Tirol). Meer naar het westen toe krijgt de zon steeds meer speelruim en deels is het gewoon zonnig. De sneeuwvalgrens pendelt vrijdag tussen de 500 en 800 meter. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend neemt ook de (lichte) sneeuwval in de noordelijke Staugebieden verder af en wordt het droog. Zaterdag belooft een zonnige dag te worden, wel blijven de oostelijke Alpen gevoelig voor wolkenvelden.
De weersverbetering in het weekend wordt veroorzaakt door een opbouwend hogedrukgebied welke vrijdag en zaterdag zijn vleugels over het gehele Alpengebied zal uitslaan. De vraag is alleen of het hoog zaterdag staat zal zijn om de nog onstabiele koudere en vooral ook wat vochtigere luchtmassa's boven de Oostelijke Alpen te verdringen. Daarover bestaat nog wat onzekerheid. Vooralsnog ga ik er vanuit dat in de loop van de zaterdag ook de laatste storingsresten worden opgeruimd en ook in Oostenrijk de zon meer en meer gaat schijnen. Doordat de as van het hogedrukgebied in het weekend ten noorden van de Alpen verloopt hebben we te maken met een oostelijke tot noordoostelijke stroming waarmee ook dan nog vrij koude continentale lucht wordt aangevoerd. Op een hoogte van circa 2000 meter vriest het in het weekend meest tussen de -4 graden in het noorden en oosten en -2 tot 0 graden in het westen resp. het zuiden. Voor de wintersporters dus condities in optima forma en vooral daar waar verse sneeuw is gevallen is het op en top genieten van de verse sneeuw, de uitstekende sneeuwcondities en de al warme maart zon.
In het weekend liggen de pistes er weer strak bij onder een knalblauwe hemel, zondag echter in de Oostenrijkse Alpen tijdelijke meer bewolking en wat lichte sneeuw
Zondag trekt er een laag ten oosten van de Alpen naar het zuidoosten en een daarbij behorende storing schampt vooral de oostelijke Alpen. Hierdoor kan er op zondag in het noordoosten van de Zwitserse Alpen en de Oostenrijkse Alpen (noordkant) bewolking gaan binnenstromen. In een gebied welke loopt vanaf het oosten van Salzburg, het zuiden van Ober en Niederösterreich en de noordelijke Steiermark kan er wat neerslag gaan vallen, boven de 1000 a 1200 meter zal dit in de vorm van sneeuw zijn. Grote neerslaghoeveelheden worden er zondag niet berekend en er zal uitgaande van de kaarten van vanmorgen hooguit een centimeter of 5 worden gehaald.
Begin volgende week en eigenlijk ook de rest van de week verandert er maar bar weinig: hogedruk zover het oog reikt. Wel zien we dat de continentale stroming wat aan kracht moet inboeten, met minder dynamiek kan de lucht vooral in de hogere atmosfeer vanaf maandag van west naar oost weer wat opwarmen waardoor het vooral in de bergen zachter wordt. Ook dan echter hebben we echter onder invloed van hogedruk en in de droge lucht nog steeds te maken met goede wintersportcondities in het gehele Alpengebied. Ter afsluiting hieronder nog een prachtige satellietopname van vanmorgen met daarop de (nog) onbewolkt Alpen. Sluierbewolking nadert vanuit het noordwesten en dikkere bewolking met neerslag behorend bij een warmtefront(sector) heeft het westen van Frankrijk en Nederland bereikt. Daarachter de scherpe lijn welke het koufront markeert (blauw) en een hele boel buien ten noorden daarvan. Vanavond bereikt dit frontensysteem dan ook de Alpen.
Satellietfoto Europa met naderende frontensysteem, wanneer u in noordwestelijke richting kijkt is de eerste sluierbewolking al waarneembaar
Tot zover, morgen neemt Johan Kamphuis de honneurs waar. Zonnige groeten vanuit Oberwallis en ciao.
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten