Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 3 januari 2013

Struikelblok Oostenrijk

Weersituatie algemeen
Een warmtefront beïnvloed vandaag en deels ook morgen het weer in de noordelijke Alpen. Aan de zuidkant is het met Nordföhn zonnig. In het weekend en ook het begin van de nieuwe week zorgt hogedruk voor droog en zacht weer in de westelijke Alpen. De oostelijke Alpen krijgen te maken met Nordstau met lagere temperaturen en sneeuw van betekenis

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )
 
Weersituatie vandaag (quick-view)
Na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige vorst, in de ochtend nog deels zonnig. In loop van de dag van het noorden uit verder verslechterende condities door opkomende bewolking en wat neerslag. De meeste zon is weggelegd voor de westelijke Alpenzuidkant en inner-alpine gebieden. Vooral in de bergen minder koud.

Vooral in het Zwitserse Engadin kon het afgelopen nacht flink afkoelen met lokaal
(zeer) strenge vorst
Weerpraatje
Dat we momenteel nog in vrij zachte lucht zitten konden we vannacht mooi zien aan de temperaturen die behoorlijk  onderuit gingen. Onder een meest heldere hemel, en met weinig daalde het kwik in de hoger gelegen dalen tot onder de -10 graden en lokaal tot onder de -15 graden. Het koudst werd het in de Zwitserse Buffalora (Ofenpass) met -20.1°C en in de Beierse Funtensee in het Berchtesgadenland met diepvries temperaturen van maar liefst -26.1°. Ook elders in de Alpen op de meeste plaatsenvin de nacht en ochtend lichte tot matige vorst. Inmiddels stroomt van noordwesten op nadering van een warmtefront langzaam maar zeker weer zachtere lucht binnen.
 
Struikelblok Oostenrijk
Als weerman vooral ook de taak (en de de kunst)  om je niet op één  model dood te staren maar aan de hand van meerdere modellen en ondersteund door de ensembles een algeheel realistisch beeld te vormen. De laatste dagen werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk dit kan zijn. Daarbij leidt dit ook nog wel eens tot verwarring wanneer bijvoorbeeld de Oostenrijkse weerdienst met een ander verhaal komt dan de Zwitserse of bijvoorbeeld de Franse en dan weer de Duitse die ieder weer een ander weermodel volgen. Dit zelfde geldt overigens ook voor andere weersites die ook nog wel eens te veel varen op het Amerikaanse model. Logisch ook wel, immers het Amerikaanse model komt met veel meer "public" weerdata dan bijvoorbeeld het ECMWF of UKMO en daarom heeft juist dit model de meeste aanhangers.

Eergisteren liet ik al doorschemeren dat volgens het ECMWF Oostenrijk nog wel eens aardig wat sneeuw kon gaan krijgen en inmiddels is ook GFS overstag gegaan en komt nu ook met een nordstau situatie welke dus vooral in het weekend zijn stempel op het weer in de oostelijke Alpen zal gaan drukken. Ook het noordoosten van Zwitserland gaat nog wat van het slechtere weer meepakken maar Oostenrijk gaat deze slag toch duidelijk winnen. En dan is er nog een opmerkelijk verschil tussen de beide modellen. GFS komt nu weliswaar ook met meer neerslag maar laat een groot gedeelte van deze neerslag in vrij zachte lucht tussen de pak hem beet 1200 en 1500 meter als regen vallen. ECMWF was en is veel terughoudender met de zachte lucht en berekent dat alle neerslag vanaf circa 1000 meter gewoon in de vorm van sneeuw zal gaan vallen. Tijdens de meest intensieve neerslag kan de sneeuwvalgrens door inzettende neerslagafkoeiling zelfs dalen tot 800 a 700 meter en wie weet ook nog wel lager. Kijken we nog even naar de uitdraai van het GFS van gisteravond en vanmorgen dan zien we dat inmiddels ook dit model zijn "sneeuwgrenzen" naar beneden toe heeft bijgesteld.


Veel sneeuw Oostenrijkse Alpennoordkant weekend

Daarnaast heeft het ECMWF de neerslaghoeveelheden ook nog weer wat opgehoogd en ook GFS is zich sinds gisteren bewust geworden van het fenomeen nordstau en kwam gisteravond zelfs met neerslaghoeveelheden op de proppen van 100 a 120mm. Laten we maar het wat "stabielere" ECMWF volgen en dan zien we  tot maandagochtend aan de oostelijke Alpennoordkant neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 70mm en lokaal ook nog meer. Zetten we dit om in droge sneeuw dan gaat er dus gewoon tussen de 30 en 70cm sneeuw vallen en bij gunstige nordstaueffecten lokaal dus ook nog meer. Pakken we de wat gedetailleerde kaarten van Oostenrijk erbij dan zien we dat het zwaartepunt van de sneeuwval  in een driehoek Salzburg-Oberösterreich-Steiermark gaat vallen. ECMWF berekent in dit gebied tussen de 60 en 80mm!

In het weekend dus een tweedeling tussen oost en west. Algemeen kunnen we stellen hoe meer naar het westen hoe beter de condities. Zwitserland (met uitzondering van het noordoosten), Frankrijk en Italië houden het droog en de zon zal prominent aanwezig zijn. Ook is het er een stuk zachter dan naar het oosten toe en in de bergen heersen prima wintersportcondities. Ook na het weekend houden we in het overgrote deel van de Alpen hogedrukinvloed. De nordstau is er dan weer uit maar de oostelijke Alpen blijven echter ook dan gevoelig voor storingsinvloeden vanuit noordoost Europa. Ook de temperaturen liggen er, en dat geldt met name voor de oostelijke delen, op een lagere niveau.              


Wie wil er niet zo wakker worden, winterse Bettmeralp (1800m) in Wallis
(binnengekregen via onze APP)

Rond het midden van de week (woensdag) zou onder invloed van een depressie boven Scandinavië (Oostzee) aan de Oostenrijkse maar ook Zwitsers Alpenoordkant weer neerslag kunnen gaan vallen. Sneeuw valt dan boven de 1000 a 1200 meter in de oostelijke en boven de 1200 a 1400 meter in de westelijke delen.
 
Geleidelijk kouder
In de loop van de tweede helft van de week en ook in het weekend zien we langzaam maar zeker verschuivingen op de weerkaarten. De druktegenstellingen worden langzaam minder groot en vanuit het (hoge) noorden zien we geleidelijke luchtdrukstijgingen. Hierdoor zal de jetstream en de frontalezone wat meer naar het zuiden verplaatsen en komen we langzaam maar zeker weer in wat koudere maar periodiek ook weer vochtigere maritiem-polaire luchtsoorten terecht. Of dit een eerste aanzet zal zijn dan wel een inleiding gaat vormen voor een overgang naar kouder winterweer (niet alleen in de Alpen) is nog onduidelijk. Wel zijn er aanwijzingen dat we vanaf midden januari uit een ander en dan vooral kouder vaatje zullen gaan tappen !

Eerst maar eens het komende weekend vervolgen met de toch wel heel spannende situatie in Oostenrijk , dat geldt met name voor diegenen die in al eerder genoemde driehoek Salzburg-Oberösterreich-Steiermark verblijven. Spannend dus vooral ook wat de sneeuwvalgrens gaat doen. Vooral ook niet vergeten dat er een  behoorlijk koudereservoir aanwezig en door de isothermie (warmtefront, weinig wind) de neerslag ondanks de zachtere lucht die hogerop binnenstroomt gewoon als sneeuw kan gaan vallen. Morgen en overmorgen aan Michael de taak om dat allemaal haarfijn verder te analyseren. Ik ben er dan zondag weer en dan hopelijk met winterse kaarten voor "een ieder". Fijne dag en geniet van de sneeuw ! Ciao

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

1 opmerking:

Linda zei

Ik ben weer up-to-date! bedankt voor de informatie :-D