Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 14 februari 2013

Eerst nog zon, morgen wat sneeuw

Algemene weersituatie
Een hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Baltische Staten tot over de Alpen en bepaalt vandaag nog grotendeels het weerbeeld in de Alpen. Uitgaande van een depressie bij IJsland nadert in de avond een storing de Alpen en trekt in de nacht verder naar het oosten. Aan de achterkant van het systeem stroomt iets labielere en minder koude Atlantische lucht binnen welke vooral de noordelijk Alpengebieden zal beïnvloeden.

Waarschuwing: Lawinegevaar code geel-oranje(niveau 2-3).

Weerpraatje
Gisteren hadden we te maken met lokaal grote verschillen. Enerzijds nog invloed van het Italië laag met vooral sneeuw in oostelijke helft van de Oostenrijkse Alpen en anderzijds door de soms zeer taaie Hochnebel die tot in de inner-alpine dalen door kon dringen. Hochnebel zien we vaak ontstaan wanneer met een noordoostelijke stroming (Bise) in de onderste lagen van de atmosfeer koude lucht binnenstroomt die vervolgens in de nog lange verder afkoelt en condenseert. Dit proces was gisteren zo sterk dat de bovengrens van de Hochnebel tot een hoogte van 2000 a 2200 reikte.


Prachtige luchten gisteren in het grensgebied van de Hochnebel en zon (Bellwald
Oberwallis). Unten grau. oben blau was veelal het moto

Doordat de laag zo dik was kon  de op veel plaatsen Hochnebel "uitsneeuwen" en vooral in de ochtend sneeuwde het hier en daar licht tot matig. Overdag kon de zon dan de bovengrens van de Hochnebel wat oplossen waardoor het vooral hogerop in de bergen op steeds meer plaatsen opklaarde. Boven de Hochnebel was het gewoon strak blauw en hadden we te maken met perfecte condiities. Onder of in de Hochenebel was het grauw en kil, dit gold  met name voor het noordelijke Alpenlaagland.

Vannacht vormde zich vooral in de lager gelegen gebieden en dalen aan de Alpennoordkant weer Hochnebel. Deze werd echter bij lange na zo dik niet meer als gisteren en met een bovengrens van 700 tot 1300 meter is het meest wel gedaan. Vooral hogerop dus helder en daardoor kon het boven de sneeuw en door de afname van de wind vooral in Zwitserland weer flink afkoelen. Op dit moment vriest het in de meeste Alpendalen matig tot streng en de hoger gelegen dalen en streken ook weer zeer streng. Het koudst is het in het Engadin met lokaal 18 tot 22 graden vorst. Ovallend ook de diepvries temperaturen vanmorgen in het Zwarte Woud en de Jura. Zo melden op dit moment Les Ponts-de-Marte (Jura) en Bernau (Zwarte Woud) temperaturen van een graad of 23 onder nul ! Koudste plekje natuurlijk weer "Kälteloch" Glattalp (Schwyz) alwaar het kwik vannacht tot bijna -29 graden onderuit ging en het ook nu nog 27 graden vriest.


Vroeg op de ski's en genieten van de ochtendzon en de nog maagdelijk geprepareerde
pistes (
Damüls, Bregenzerwald (1430m)

De dag start dus op de meeste plaatsen flink onderkoeld en in deels weer dus met Hochnebel. In de westelijke Alpen over het westen van Oostenrijk (grens loopt op dit moment via het midden van Tirol)schijnt de zon van `s morgens vroeg al volop. De gebieden ten oosten daarvan hebben eerst nog te maken met veel bewolking waaruit hier en daar nog wat (lichte) sneeuw kan vallen. In de loop van de dag zal dan ook hier de bewolking op steeds meer plaatsen gaan breken, of dat ook in de meest oostelijke deelstaten gaat lukken valt te betwijfelen.

Opkomende (lichte) sneeuwval
In de loop van de dag zien we in de westelijke Alpen weer hogere bewolking binnenstromen die geleidelijke steeds dikker gaat worden en zich verder naar het westen tot uitbreidt De bewolking behoort bij een naderende storing (occclusie) die in de avond en nacht vooral de westelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. De bewolking is dan inmiddels zo dik dat er van het westen uit op steeds meer plaatsen sneeuw uit gaat vallen. Vannacht en morgen trekt het front tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen verder en dan kan er ook in de Vorarlberg en het noorden van Tirol wat sneeuw gaan vallen. In de middag is er ook wat (lichte) sneeuw mogelijk in  Salzburg en Oberösterreich. Tegelijkertijd klaart het in de westelijk Alpen dan al weer op. Het front is nou niet bepaald krachtig ontwikkeld en loopt min of meer stuk op de Alpenhoofdkam, grotere neerslaghoeveelheden hoeven we dus morgen niet te verwachten. reken op 5 tot 15cm, mogelijk aan de noordkant met wat stau 15 tot 25cm. De Alpenzuidkant kan ook tijdelijk met wat meer bewolking te maken gaan krijgen en hier en daar kan daar in de buurt van de Alpenhoofdkam een vlok sneeuw uit vallen. Dit mag echter verder geen naam hebben.


Geen bonte kleuren op de WRF kaart, veel sneeuw hoeven we de komende dagen dan ook
niet te verwachten
Voor wat betreft de sneeuwvalgrens hoeven we ons niet echt zorgen te maken, deze ligt meest in de dalen. Mogelijk dat deze morgen overdag hier en daar aan de Alpennoordkant tot 500 a 600 meter stijgt. In de Alpendalen en inner-alpine valt de sneeuw gewoon tot in de lagere dalen. Het is vrij koude met op 2000 meter temperaturen tussen de -5 en - 7, op 3000 meter vriest het een graad of 14.

Weekend steeds meer zon
Zaterdag is de storing dus min of  meer boven de Alpen tot stand gekomen dan wel opgelost. We komen dan geleidelijk onder de uitloper van een Russisch hogedrukgebied te liggen. Zondag zien we vanaf het Ruslandhoog boven oost Europa (Polen) een apart filiaal afkoppelen wat vervolgens begin van de week naar het zuiden toe wegschuift. Vooral de westelijke Alpen mogen zaterdag rekenen op veel zon, Oostenrijk heeft nog te maken met de restanten van de storing, hier overheerst de bewolking en vooral in de ochtend kan er met voorkeur voor de westelijke Alpennoordkant nog wat lichte sneeuw vallen. Zondag dan ook steeds meer zon in Vorarlberg, Tirol, Salzburg, de noordelijke Steiermark en Karinthië, de oostelijke gebieden houden nog wat last van bewolking en mogelijk valt er hier en daar nog wat lichte sneeuw. De temperaturen bewegen zich op winters niveau en in vergelijking met vrijdag is het het weer iets kouder. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -6 en - 9 graden en op 3000 vriest het een graad of 12. Zondag is het in de westelijke Alpen in de bergen iets minder koud.


Vooral de westelijke en zuidelijke Alpen mogen zich verheugen op veel zon, genieten
in de sneeuw op de piste of op de terrasjes (foto Rauris via APP
)

Maandag en dinsdag krijgen we te  maken met een vlakke luchtdrukverdeling waarbij de hogedrukinvloed domineert. Het is rustig weer en vooral in de bergen schijnt de zon. In de dalen en het laagland weer toenemende kasn op Hochnebel. Mogelijk dat er in de loop van de dinsdag in de westelijke Alpen wat meer bewolking binnenstroomt waaruit ook wat lichte sneeuw kan vallen. De temperaturen gaan tijdelijk weer wat omhoog en vooral in de bergen wordt het op dinsdag minder koud. Woensdag in de loop van de dag krijgt het gehele Alpengebied, met uitzondering van de zuidkant,  op nadering van een koufront vanuit het noorden met meer bewolking te maken waaruit wat sneeuw zal gaan vallen. Ook dan zullen de neerslaghoeveelheden binnen de perken blijven en zich meest op de noordkant betrekken. Met het koufront stroomt wel weer koudere lucht vanuit het noorden binnen, de meest koude polaire lucht lijkt echter net ten noorden van de Alpen naar het zuidwesten en westen uit te stromen.


Temperatuur ensembles GFS  T850hPa (1500m hoogte); het blijft ook volgens
dit model gewoon doorwinteren.

In de aanloop naar het weekend en ook in het weekend zien we dat de hogedruk zich ten noorden van de Alpen ophoudt (west-Rusland-zuid Scandinavie-IJsland), depressie hebben het naar hun zin in de zuidelijke regionen (Middellandse Zee). Met een meest continentale hoogtestroming hoeven we ook dan geen overgang naar lenteweer te verwachten. Het blijft in eerste instantie vrij koud, wel moeten we even afwachten in hoeverre vochtigere en ook wat zachtere lucht vanuit het zuiden naar de Alpen weet  op te dringen en een aanval op de winter zou kunnen inzetten. Vooralsnog is dit echter nog allemaal zeer onzeker. Wel vrij zeker is dat het weerbeeld de komende week zijn een winterse karakter zal behouden.

Sauerland Duitse Middelgebergtes
Ook hier weet de winter van geen wijken. Op het front kan er vooral morgenochtend van het westen uit wat sneeuw gaan vallen die in de lagere delen deels over gaat in natte sneeuw of regen. Zaterdag dan nog wat bewolking en laatste vlokken. Zondag weer meer zon en gewoon perfecte condities. Begin volgende week onder invloed van hogedruk en veel zon tijdelijk wat zachter voordat op woensdag een koufront met mogelijk wat sneeuw vanuit het noorden een nieuwe koudere fase zal gaan inluiden.


Genieten ook in  de Skiliftkarussell Winterberg (Webcam Kleine Büre)


Reisverkeer naar en van de Alpen
Het front met sneeuwval trekt in de avond de Duitse grens over. Vooral vannacht kan er op frontpassage in het westen van Duitsland sneeuw gaan vallen. Morgenochtend ligt het zwaartepunt van de neerslag over het midden van Duitsland en tegen de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam aan. Ook het westen van Oostenrijk kan gedurende de vrijdag te maken gaan krijgen met (lichte) sneeuwval die tot de middag tot aan Salzburg en de Steiermark zal zijn gevorderd. De neerslag (lichte sneeuw of sneeuwbuien) verliest met het afzwakken van het front overdag aan intensiteit  en trekt zich meer terug naar de oostelijke Alpennoordkant. Het reisverkeer dient vanaf vanavond en in de nacht overal rekening te houden met gladheid door (opkomende) sneeuwval en opvriezing.

Update sneeuwfront Nederland-Belgie
Momenteel trekt de occlusie Nederland over en dit gaat gepaard met sneeuw en lokaal ook (tijdelijk) ijzel. De meeste sneeuw zal in de middag vallen op passage van een tweede occlusie. De intensiteiten liggen gedurende enkele uren achtereen op 1-2 cm/uur. Hiervan uitgaande lijkt het erop dat er in het westen en midden van het land tot aan het begin van de avond in totaal 5-10 cm valt, lokaal mogelijk meer. In het noordoosten en oosten van het land begint het pas in de loop van de middag te sneeuw en de intensiteit ligt hier met 0,5-1 cm/uur wat lager dan in het westen en midden van het land, de totale hoeveelheden hier tot en met vrijdagochtend liggen in de ordegrootte 3-5 cm. De eerst uren in het zuidwesten nog ijzel, totdat de warmere lucht op hoogte oplost. Het front met neerslag trekt geleidelijk verder richting Duitsland.
Komende nacht aan de achterzijde van de actieve frontale zone  opnieuw kans op onderkoelde neerslag. Morgen overdag berekent Hirlam voor de zuidwestelijke helft van het land nog wat lichte regen.


Sneeuwfront (roze) ligt nog over west en midden Nederland, lokaal is
(tijdelijk) ook ijzel mogelijk


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: