Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 19 februari 2013

In noorden wat sneeuw, vorst verscherping

Algemene weersituatie
Aan de zuidoost flank van een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië trekt een depressie naar Polen. Het daarbij behorende frontensysteem zal woensdag vooral de oostelijke Alpen beïnvloeden waarna tevens weer duidelijk koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen. In het verdere verloop zullen storingen vanaf vrijdag vooral de Alpenzuidkant gaan beïnvloeden.
 
Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

 Weerpraatje
Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen nogmaals genieten van zonnig winterweer en perfecte condities op en rondom de pistes. De temperaturen lagen op een iets hoger niveau dan de voorgaande dagen maar omdat de lucht onder invloed van het tussenhoog zeer droog was bleven ook de sneeuwcondities prima en van dooi was eigenlijk nergens sprake.


Wat wil het winters oog nog meer: skigebied Golm Vorarlberg

Aan de Alpenzuidkant en met name in het Zwitserse Wallis kon de temperatuur lokaal zelfs even oplopen tot  bijna 10 graden. Het warmst werd het in Champéry, (1058m) alwaar het kwik tot 9.8°C steeg, echter ook in andere delen van Wallis werden temperaturen van 5 tot 9 graden gehaald. In Oostenrijk werd de hoogste temperatuur met 5.8°C  in Landeck (798m, Tirol) geregistreerd. Overigens hadden de oostelijke delen van Oostenrijk ook gisteren deels nog weer met hardnekkige bewolking en Hochnebel te maken.

Vannacht was het op de meeste plaatsen kraakhelder en boven de sneeuw en met weinig wind ging het kwik dus weer behoorlijk onderuit. Op veel plaatsen vroor het matig tot streng en hier en daar werd ook weer zeer strenge vorst genoteerd. Het koudst werd het zoals gebruikelijk in de hoger gelegen dalen. Zo meldde de Glattalp in het Zwitserse Kanton Schwyz -27.8°C en de Funtensee in het Beierse Berchtesgardenland zelfs tot dik onder de  -30°C.


Sneeuw genoeg ook in Châtel  (ingezonden via APP door Cees en Eddo)
 
In noordenoosten opkomende (lichte)sneeuwval
De dag start afgezien van enkele Hochnebel velden opnieuw met veel zon. In de middag krijgen de oostelijke Zwitserse Alpen en het noorden en oosten van Oostenrijk als ook de Duitse Alpen te maken met meer bewolking. In de middag gaat het in de Beierse Alpen en Oostenrijkse Alpen wat sneeuwen en in de avond en nacht mag ook het noordoosten van Zwitserland wat sneeuw verwachten. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt het koufront over waarna er in de loop van woensdag over een breed front van het noorden uit markant  koudere arctische lucht over de Alpen uitstroomt. Omdat deze arctische lucht wat droger is zal de neerslag weer aan intensiteit afnemen en zich aan de centrale Alpennoordkant terugtrekken. De beste condities vinden we morgen aan de Alpenzuidkant en in westelijke Alpen met de meeste zon in een streek vanaf de Dauphiné, de Cottische Alpen en de Alpes-Maritimes. Ook het inner-alpine Wallis mag rekenen op veel zon.

Woensdagavond liggen dan de gehele Alpen in de koude lucht en mede door de zeer koude bovenlucht kan er hier en daar een sneeuwbui vallen. Op 2000 meter komt het kwik woensdag niet meer boven e -8 a -10 graden uit en op 3000 meter vriest het een graad of 13 tot 15. Met een matig tot krachtige noord tot noordoostelijke wind (Zwitserland opkomende Bise) wordt het voor het gevoel nog een stuk kouder.


Actuele radarbeeld: het front met neerslag (sneeuw=roze) is inmiddels gevorderd
tot het zuiden van Duitsland
Ijzig koud
De nacht van woensdag op donderdag wordt ondanks de aanwezigheid van wat meer bewolking opnieuw zeer koud en ook de donderdag belooft ijzig koud te gaan verlopen. De meest koude lucht, op 5km hoogte dan -32 tot -35 graden en op 1500 meter -11 tot -14 graden, reikt dan tot over de (noordelijke) Alpen en op alle hoogtes komen de temperaturen nog een paar graden lager uit dan woensdag. We moeten ons dus weer warm gaan aankleden en gezicht en handen tegen de vrieskou beschermen. In de arctische lucht zullen bewolking en opklaringen elkaar afwisselen en hier en daar kan uit de bewolking wat sneeuw of een sneeuwbui neerdwarrelen. Terwijl het in de noordelijke Alpen in de loop van de donderdag geleidelijk wat vriendelijker wordt neemt aan de zuidkant de bewolking steeds meer toe gevolgd door (lichte) sneeuwval.

Vrijdag en ook in het weekend verblijven we binnen de invloed sferen van een depressie die min of meer stationair boven de centrale Middellandse Zee (kern Corsica-Sardinië/ zie kaart hieronder) rondtolt. We krijgen te maken met een mix van opklaringen, wolken en wolkenvelden en steeds weer kan er hier en daar wat sneeuw of een sneeuwbuitje vallen. De westelijke Alpen blijven meest in de koudere lucht liggen, de oostelijke Alpen krijgen geleidelijke met wat minder koude lucht te maken die rond de depressie met zuidoostelijke winden binnen stroomt  Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen is nog enigszins onzeker en afhankelijk van hetgeen de depressie precies gaat doen.


Deze onzekerheid nemen we ook mee in de eerste dagen van de nieuwe week. Vooralsnog lijkt het er ook vandaag weer op dat de hogedruk zucht ten noorden van de alpen zal ophouden (zuid Scandinavië  -Verenigd Koninkrijk) en depressie boven de Middellandse Zee. Mede door de opwarming binnen het hogedrukgebied zullen de temperaturen weer iets gaan stijgen, een overgang naar belangrijk zachter weer is met deze drukverdeling niet waarschijnlijk.
 
Verwachte sneeuw
Voor wat betreft het koufront behoeven we niet veel sneeuw te verwachten. De meeste sneeuw gaat op het afzwakkende koufront aan de centrale noordelijke Alpenhoofdkam vallen (Vorarlberg). Hier kan tot woensdagavond 10 tot 15cm vallen, elders aan de Alpennoordkant is het met 5 tot 10cm waarschijnlijk wel gedaan en nog meer naar het westen en zuiden valt nauwelijks tot geen sneeuw. Vanaf donderdag tot dinsdag krijgt dan vooral de Alpenzuidkant te maken met sneeuw. De hoeveelheden die dan gaan vallen wisselen van dag tot dag. Veel zal gaan afhangen in hoeverre het laag boven de Middellandse Zee zijn invloed naar het noorden toe kan uitbreiden. Pakken we het ECMWF erbij dan zien we tot dinsdag volgende week neerslaghoeveelheden van 10 tot 50mm. De neerslag zal zich vooral focussen op de westelijke Italaanse Alpenboog (Piemont, Aosta), de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon, Tessin) en vooral ook op de Italiaanse Dolomieten en het het zuiden van Oost Tirol en Karinthië. Hier kan dus makkelijk 30 tot 50cm gaan vallen.


Sneeuw van betekenis vanaf vrijdag oa in Lombardije en Trentino-Alto Adige
(Passo del Tonale, 1819m).

Diegenen die toevallig richting het voormalige Joegoslavië afreizen moeten in de bergen rekening houden met periodiek zware en aanhoudende sneeuwval. Vooral in de bergen van Sarajevo gaat tot dinsdag erg veel sneeuw vallen, lokaal moet men er rekenen op 100 tot 180cm en mogelijk nog meer. Dit soort neerslaghoeveelheden gaan we in de Alpen niet halen maar wie weet zit er ook hier nog wel een een of andere sneeuwverrassing aan te komen !

Interessant voor de langere termijn zou ook een kou uitbraak aan de oostflank van het hierboven genoemde hogedrukgebied kunnen worden. De meeste oplossingen laten deze kou uitbraak via het westen van Rusland en de Balkan naar het zuiden toe plaatsvinden. Er zijn echter ook eerste signalen dat we op de langere termijn weer een (zeer) koude veeg om de oren gaan krijgen !  Maar ach, waar praat ik over, nog zo ver weg en onzeker dus maar even lekker weer vergeten !  Fijne dag, tot morgen en niet vergeten, in het noordoosten kan het in de loop van de dag glad gaan worden door sneeuwval. Ciao

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: