Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 5 februari 2013

Koufront met nieuwe sneeuw nadert Alpen

Overgang naar koud winterweer


Algemene weersituatie
Met een krachtige noordwestelijke en later in de week noord tot noordoostelijke hoogtestroming, worden steeds weer storingen met hun slechtweer gebieden tot over de Alpen aangevoerd. Vandaag krijgen we te maken met een koufront welke een langere koude winterse periode zal gaan inluiden. Het blijft vooral de eerst dagen nog zeer onbestendig met vrijwel elke dag kans op sneeuw(buien)
 
Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje(niveau 3). Lokaal verkeersoverlast door (opkomende) sneeuwval.

Weerpraatje
Het warmtefront wat gisteren de Alpen is gepasseerd heeft her en der toch nog aardig wat sneeuw opgeleverd. De meeste sneeuw viel zoals verwacht in de Stau gebieden aan de Alpennoordkant. Lokaal werd er hier 30 tot 50cm geregistreerd en in enkele gebieden kon de Stau vol tot zijn recht komen en groeide het sneeuwdek tot 60cm. De overige gebieden moesten het meest doen met 15 tot 30cm. Het minst viel er aan de Alpenzuidkant en op veel plaatsen bleef het er gewoon droog. Ook de komende dagen zal er niet veel veranderen aan dit plaatje voor wat betreft de neerslag verdeling.


Geen gebrek aan sneeuw, Stuben am Arlberg gistermiddag (via sneeuwhoogte APP)

Afgelopen nacht lagen de Alpen in een soort "niemandsland", het was meest bewolkt en vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam viel nog wat (lichte)sneeuw en beneden de 1300 a 800 meter ook wat lichte regen. Daar waar het opklaarde kon het kwik tot aan of net onder nul dalen en ook boven de 1000 a 1200 meter lag de temperatuur onder het vriespunt. Voor begin februari niet echt koud en de vrij hoge temperaturen hadden we te danken aan de wat zachtere lucht die gisteren achter het warmtefront binnenstroomde. Lang zal deze zachter lucht echter niet meer boven de Alpen blijven liggen.
 
Koufront met nieuwe sneeuw
Het Azorenhoog ligt vandaag met zijn centrum iets noordelijk dan gewoonlijk en het heeft tevens een uitloper opgebouwd richting IJsland en Groenland. Tegelijkertijd zien we vandaag een complex lagedrukgebied met meerdere kernen boven Scandinavië liggen. Tussen deze beide sturende druksystemen heeft zich een zeer krachtige noordwestelijke hoogtestroming opgebouwd. Een daarin opgenomen koufront zal in de loop van vandaag de Alpen bereiken en een koudere weerfase gaan inluiden.

Vandaag kan vooral in de ochtend de zon nog even schijnen maar met het vorderen van de dag neemt de bewolking van het noordwesten uit weer toe en geleidelijk gaat op steeds meer plaatsen neerslag vallen. Het is in aanloop naar het opkomende koufront nog relatief zacht en met het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens meest nog tussen de 700 a 1300 meter in Oostenrijk en tussen de 1000 a 600 meter in de westerse Alpen. In de loop van de middag en avond zal de neerslag zich vooral in de noordwestelijke Stau gebieden van de Alpenhoofdkam verder intensiveren en met het instromen van steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noordwesten uit tot in de dalen.


....en ook nog de zon erbij in het Franse La Plagne ((via sneeuwhoogte APP)

In de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdagochtend zal de neerslagintensiteit van west naar oost tijdelijk afnemen en op veel plaatsen wordt het een paar uur droog. Op nadering van een lagedruk gebiedje dat in de nacht onder Nederland door naar het zuiden van Duitsland trekt stroomt met name in de wat hogere atmosfeer zeer koude lucht tot over de Alpen uit. Zo zien we woensdag op het 500hPa niveau (circa 5km hoogte) temperaturen die tussen de -34 en -36 gaan uitkomen. Op nadering van het lagedrukgebiedje en een daarbij behorende trogstoring zal in de loop van de woensdag de neerslag opnieuw weer gaan opleven. Vooral in de noordwestelijke Zwitserse en Franse Alpen kan het dan aanhoudend en intensief sneeuwen. Elders zal de oplevende sneeuwval vooral een buiig karakter gaan vertonen. Naar verwachting zal de sneeuwval zicht tot het midden van Oostenrijk weten uit te breiden De oostelijke Deelstaten houden het woensdag waarschijnlijk droog. In de westelijke Alpen kan de bewolking deels ook tot over de Alpenhoofdkam in de aangrenzende delen overgrijpen. Voor wat betreft de sneeuwvalgrens hoeven we ons geen zorgen te maken, deze ligt meest tot in de dalen. Mogelijk dat hier en daar in de laagste delen tijdelijk nog wat laatste regendruppels vallen.


Actuele radar beeld: hier en daar nog wat regen en sneeuw. Het koufront met neerslag
ligt nu nog over Frankrijk-Belgie-Duitsland en zal vanmiddag de Alpen bereiken

Ook in de nacht van woensdag op donderdag en donderdag overdag is het bewolkt en van tijd tot tijd valt er met voorkeur voor de gebieden aan de Alpennoordkant sneeuw of sneeuwbuien De meeste kans op droog weer en wat zon is weggelegd voor de Alpenzuidkant en het oosten van Oostenrijk. De temperaturen komen donderdag nog wat lager uit dan de dag ervoor. Op 1500 meter zien we donderdag temperaturen van -8 tot -11 graden, op 2000 meter wordt het -12 tot -13 graden en op 3000 meter -17 tot -19 graden. De echte liefhebbers van diepvries kou moeten de hoogste toppen opzoeken alwaar het kwik rond de -25 graden ligt.

Ijzig koud weekend
Vrijdag en ook in het weekend bevinden de Alpen zich nog steeds onder invloed van cyclonale invloed (lagedruk). Hogedruk vinden we nog steeds terug op de Atlantische Oceaan (Azorenhoog) en nog belangrijker voor ons: boven Scandinavië en west Rusland. Met een noordoostelijke hoogtestroming wordt onverminderd (zeer) koude arctische vrieslucht grote delen van West en centraal Europa ingepompt. Vooral in de wat hogere atmosfeer is deze lucht zeer koud, vrijdag en zaterdag is de atmosfeer op circa 5 kilometer zelfs afgekoeld tot -40 graden. In deze "bel koude arctische luchtmassa's" zullen we te maken gaan krijgen opklaringen afgewisseld door wolken (velden). Uit de bewolking kan hier en daar wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Grotere sneeuwhoeveelheden worden er dan echter niet verwacht, daarvoor is de zeer koude lucht simpelweg te droog.


Een "bel" zeer koude lucht "nestelt" zich in het weekend boven de Alpen. Temperaturen
volgens het GFS voor zaterdagochtend op circa 1500 meter. Brrrrrr !

Het is verder dus bitterkoud met in de dalen matige tot strenge en lokaal ook zeer strenge vorst. In de hoger gelegen Alpendalen zijn bij het wegvallen van de wind en heldere hemel in de nacht en ochtend weer temperaturen mogelijk van -20 tot -30 graden en lokaal ook nog lager. Ook op de pistes is het vanaf vrijdag noodzaak om zich goed warm aan te kleden dan wel tegen de vorst te beschermen. Daar komt nog bij dat in de bergen een venijnige oost tot noordoosten wind staat !
 
Winterse periode met lange adem.
Ook na het weekend verandert er maar weinig aan het te koude winterweer. Hogedruk handhaaft zich boven Scandinavië en lage druk boven het zuiden van Europa. Daarmee houden we dus de continentale stroming (transportkou) waarmee onverminderd de zeer koude lucht vanaf de Pool en noord Rusland wordt aangevoerd. Kijken we nog even naar de langere termijn en in het bijzondere naar de ensemble oplossingen, dan zien we dat de temperaturen weliswaar vanaf de 14 februari een iets stijgende trend vertonen maar tot de 21 februari komt slechts een enkel lid van de ensembles net even boven de 0 graden lijn op T850hPa (1500meter) uit.


GFS ensembles tempeaturen 1500 meter (prikpunt centrale Alpen) laten unaniem het
winterweer in de Alpenlanden voortduren

De ensemble oplossingen van het ECMWF (die van vanmorgen zijn nog niet binnen) zijn al enkele dagen een stuk kouder dan die van het GFS en eigenlijk pas sinds gisteren lijkt ook het GFS de koudere oplossingen te kiezen. Daarmee zal het te koude winterweer in de Alpen dus naar alle waarschijnlijkheid nog tot het einde van de 15 daagse verwachtings-periode aanhouden (natuurlijk weer even met de bekende slag om de arm ). Vanaf het weekend lijkt de hogedrukinvloed wat toe te gaan nemen zodat de zon ook  meer en meer een rol kan gaan spelen.
 
Nederland-België
Ook Nederland en België krijgen te maken met winterweer. Na wat winterse neerslag vandaag (winterse buien) kan het morgen vooral in de zuidelijke helft van Nederland en in België op het laagje, wat vermoedelijk ten zuiden van Nederland naar het zuiden van Duitsland trekt, gaan regenen dan wel sneeuwen. Daarbij kan  met het dalen van de temperatuur tot aan het vriespunt de regen in natte sneeuw en ook droge sneeuw overgaan. Voor het zuiden van Nederland wordt 3 tot 5 cm sneeuw berekend en lokaal mogelijk ook nog wat meer. Meer sneeuw gaat er in de hoger gelegen delen van België vallen en de beste papieren hebben natuurlijk de Ardennen alwaar tussen de 10 en 15cm haalbaar moet zijn en mogelijk hier en daar zelf 20cm.

Vanaf vrijdag zal de vorst zich overal verder gaan verscherpen en zeker tot het midden van de week is het ijzig koud. Overdag komt het kwik nog maar met moeite boven het vriespunt uit en op veel plaatsen zullen ijsdagen genoteerd gaan worden. In de nachten vriest het licht en bij opklaringen matig en wellicht hier en daar ook streng ! Of daarna vanuit het westen zachtere lucht tot over de Benelux zal weten door te dringen is nog maar zeer de vraag. Uitgaande van het ECMWF lijkt de as van hogedruk westelijk van Nederland te verlopen en storingen zullen vermoedelijk niet verder dan Engeland en het Engelse Kanaal weten door te kunnen doordringen.


Sneeuwval vanmorgen in Winterberg. Meer sneeuw en kou staan de komende dagen
op het weermenu

Ook de Duitse Middelgebergtes gaan vandaag overschakelen op onvervalst winterweer. Daarbij wordt het gaandeweg de week bitterkoud waarbij er vooral de eerste dagen nog sneeuw valt die veelal een buiig karakter zal hebben. Op dit moment bedraagt de sneeuwhoogte in het Sauerland 30 tot 50cm en vallen er sneeuwbuien. In de loop van de dag en vannacht gaat er meer sneeuw vallen. Een uitstapje naar het Sauerland loont zich dus de komende dagen en de omstandigheden en sneeuwcondities zullen er verder verbeteren. Ook hier het advies naar het weekend toe: goed warm aankleden !


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl







Geen opmerkingen: