Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 9 februari 2013

Winter weet van geen wijken

Komende 15 dagen winters


Mogen we het Europese model geloven dan zal de winter in de Alpen nog minstens  2 weken voortduren. De temperaturen zullen daarbij over de gehele linie een graad of 5 onder het langjarig gemiddelde blijven. Vandaag gaan  w eerst genieten van zon, morgen volgt dan alweer de volgende storing met nieuwe sneeuw.
Mogen we het Europese model geloven dan zal de winter in de Alpen nog minstens  2 weken voortduren. De temperaturen zullen daarbij over de gehele linie een graad of 5 onder het langjarig gemiddelde blijven. Vandaag gaan  w eerst genieten van zon, morgen volgt dan alweer de volgende storing met nieuwe sneeuw

Algemene weersituatie
De toevoer van de koude polaire lucht die vooral ook op hoogte actief was heeft gisteren zijn hoogtepunt bereikt. Na een korte weersverbetering onder invloed van een overtrekkend tussenhoog krijgen we vanaf zondagnacht te maken met de invloed van een Iers lagedrukgebied welke tot woensdag het weerbeeld in de Alpen meest onbestendig zal doen verlopen. In de tweede helft van de week mogelijk nieuwe hogedrukimpulsen.

Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje(niveau 3), lokaal Alpennoordkant rood (niveau 4)

Weerpraatje
Ook zo genoten gisteren van die prachtige wolkenluchten ? Wanneer je de sneeuw zou wegdenken dan zouden deze luchten ook goed kunnen passen bij een warme zomerdag in juli wanneer door de dagelijkse gang de wolken als bloemkolen de lucht inschieten en uiteindelijke het (onweer)buien stadium bereiken. Gisternacht bereikte een gebied met wat vochtigere polaire lucht van het noorden uit de Alpennoordzijde en vooral in het noordoosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk viel nogmaals 5 tot 20cm sneeuw. Gisteren stroomde in de loop van de dag weer wat drogere polaire lucht over de Alpen uit en dit leverde hier en daar mooie brede felle opklaringen op. Inmiddels is de zon alweer een stuk krachtiger en de straling komt ongeveer overeen met die rond het einde van oktober. Hierdoor kunnen we alweer "oppervlakte" temperaturen registreren die bijvoorbeeld op asfalt tussen de 10 en 15 graden liggen.


In het Zwitserse Appenzell viel gisteren opnieuw weer het nodige aan sneeuw,
deels ligt er een 200cm dikke "poeder" laag. Foto Schwägalp

Door de al krachtige zonnestraling (warmte) en opwarming konden zich gisteren in de labiele opgebouwde atmosfeer  buiencomplexen vormen. Vooral in het bereik van de hoogtetrog met de zeer koude boven luchten (tot -40° op 5km hoogte) welke boven het noordoosten van Zwitserland en westen van Oostenrijk lag waren de buien talrijker en ook krachtiger en sommige buien waren goed voor 5 tot 10cm sneeuw in vrij korte tijd. Opnieuw werden de zwaarste buien lokaal ook weer getriggert door het relatief warme water van de Bodensee en de Zürichersee (lake snow effect). Meer naar het westen en en ook inner-alpine konden de buien minder uitgroeien en reikte de convectie slechts voor een hoogte van 3000 tot 4000 meter, ook dit was echter nog voor voldoende voor lokale sneeuwbuien die echter korter en minder fel uitpakten. Opnieuw was het betere weer voorbestemd voor de gebieden aan de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden. Een "noord overdruk" van circa 7 hPA  was voldoende om de luchtmassa`s vrij snel al na het passeren van de Alpenhoofdkam te stabiliseren en "af te drogen" (Nordföhn effect)

Kaiserwetter na extreem koude nacht
Uitgaande van een naderend tussenhoog kon in de loop van gisteravond en in de nacht ook elders de atmosfeer verder stabiliseren en van vocht worden ontdaan. Onder een deels heldere hemel en met het wegvallen van de noordelijke wind kan het kwik boven de sneeuw snel dalen en werd het bitterkoud. Zo meldt Glattalp in het Kanton Schwyz in Zwitserland op dit moment maar liefst  -37°C en ook op veel andere plaatsen in Oostenrijk ligt het kwik tussen nu nog tussen de -25 en -31°


Vandaag Kaiserwetter, wel warm aankleden. Webcam Weissenboden 1760m Biel Kinzig


Vandaag belooft het na de koude start onder invloed van het overtrekkende tussenhoog heel mooi weer  te worden. In de ochtend valt in de Oosternijkse Alpen, pak hem beet oostelijk van de Tauern, uit de nog aanwezige bewolking wat lichte sneeuw vallen. Ten westen daarvan is het droog en op veel plaatsen schijnt de zon en daar waar nog restbewolking zit zal het weldra gaan opklaren. Met al die verse sneeuw, in de droge lucht en eindelijk verlost van die nare koude noordenwind, wordt het gewoon een topdag in grote delen van de Alpen. Mede door de droge lucht zullen de panorama's morgen fenomenaal zijn (foto's weer van harte welkom). Vooral in de oostelijke Alpen is het nog erg koud. Met temperaturen die op 2000 meter tussen de -16 en -12 graden liggen en op 3000 meter tussen de -22 en -18. Iets minder koud is het in de westelijke Alpen. Hier ligt het kwik op 2000 rond tussen de -14 en -6, op 3000 meter tussen de -20 en -15 en op de hoogste toppen tussen de -26 en -20 graden. De hoogste waardes gelden steeds voor de westelijke delen.

Opkomende sneeuwval
De wat hogere temperaturen in westelijke Alpen in combinatie met het binnentrekken van eerste hogere (sluier)bewolking worden veroorzaakt door instromen van wat minder koude lucht vanuit het westen. Ze behoort bij een warmtefront welke gekoppeld is aan een depressie die rond het middaguur met centrum boven de Ierse Zee wordt verwacht. Terwijl het systeem boven de Ierse Zee tijdelijk stagneert  bereikt de bijbehorende hoogtetrog gevuld met koude lucht de westelijke Middellandse Zee en in de avond zien we boven de Golf van Lion een apart laag tot ontwikkeling komen. Maandag trekt het Ierse laag via Bretagne Frankrijk binnen en het laagje boven de westelijke Middellandse Zee (Golf van Lion) koerst richting de Golf van Genua en Corsica. In de loop van de dinsdag zien vervolgens de twee kernen samensmelten tot één grote en langzaam opvullende depressie die tegen de middernacht dan met zijn kern boven de "hak van Italië wordt berekend. Al met al een vrij complex gebeuren en het valt dan ook niet mee om goed vat te krijgen op de precieze uitwerkingen van bovengenoemde ontwikkelingen. Iets waar de weermodellen de laatste dagen sowieso nogal hun problemen met hebben.


Nog zon indrukwekkend foto (gisteren) `van de sneeuwmassa`s in het  Zwitserse Appenzell,
sommige Stadels zijn al compleet ondergesneeuwd

Lokaal halve meter sneeuw
Ook het ge-jo-jo met de sneeuwhoeveelheden gaat door (vandaag voor de verandering weer ietsjes opgehoogd) maar laten we ondanks de onzekerheid die in de details verscholen zit eens proberen om de uitwerking op een rijtje te krijgen. Met het naderen van de zachtere en vochtigere lucht neemt de bewolking vanuit het westen steeds verder toe en in de middag nacht gaat het in de westelijke Alpen sneeuwen. In de avond en nacht op maandag intensiveert de sneeuwval verder waarbij de meeste sneeuw in de westelijke delen van de Franse en Zwitserse Alpen zal vallen, minder sneeuw valt aan de noordkant en in het zuiden. Tijdelijk kan het in  de Alpendalen föhnig worden. Ook op dinsdag valt er steeds weer sneeuw waarbij het zwaartepunt zich naar de Italiaanse  Alpen zal verplaatsen, gelijktijdig kan het dan in de westelijke Alpen weer gaan opklaren. De oostelijke Alpen houden het maandagochtend waarschijnlijk nog droog voordat ook daar ten zuiden van de Alpenhoofdkam sneeuwval komt opzetten die zich vervolgens in het verloop van de dag over de gehele Alpenzuidkant zal uitbreiden. Met de zuidelijke stroming wordt het aan de noordkant föhnig. Met het verder doorschuiven van het laag kunnen geleidelijk ook aan de noordkant wat sneeuw of een sneeuwbui gaan vallen. Dinsdagnacht en dinsdag overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich verder naar de zuidoostelijke Alpen waarbij het vooral in Oost Tirol,  Karinthië en de Steiermark stevig kan door sneeuwen. Woensdag hebben we te maken met een mix van wolken, opklaringen en hier end aar nog wat sneeuw of een sneeuwbui. Meer bewolking en sneeuw zit dan nog boven de een groot deel van de Oostenrijkse Alpen waarbij de westelijke deelstaten ook op droge perioden en zon mogen rekenen.


Op een mega-dump hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen maar in de Franse Alpen en dan met name in het gebied rondom Iserère en de Savoie,  het Zwitserese Tessin, de zuidelijke Walliser Alpendalen en het Simplongebied kan 30 tot 60cm sneeuw gaan vallen. Ook verse sneeuw voor de zuidelijke  Oostenrijkse Alpen (Oost Tirol, zuid Karinthie- Steiermark), alsmede ook de Italiaanse Dolomieten (Süd Tirol, Trentino). Ook hier mag men rekenen op een halve meter van het witte goud in de periode van maandag tot en met woensdag.

Aanhoudend winterweer
De onzekerheid vanaf woensdag voor wat betreft de detail (zon, wolken of sneeuw) is nog steeds wat onzeker. Weliswaar trekt het laag boven zuid Italië wat verder weg en vult tegelijkertijd nadert vanuit het noordwesten weer een nieuwe storing. Toch lijkt het er op dat met stijgende luchtdruk maar en met een vrij vlakke drukverdeling we te maken gaan krijgen met rustiger weer waarbinnen de zon toch ook steeds meer ruimte zou moeten krijgen. Mogelijk dat dan vrijdag of zaterdag weer wat sneeuw valt op nadering van de storing uit het noordwesten. Gezien de onzekerheid laten we dat nog maar even lekker voor wat het is. Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we nog steeds hogedruk uitstrekkende vanaf de Azoren, west Europa tot over Scandinavië en west Rusland. De dominerende lagedrukgebieden persisteren boven het zuiden van Europa met voorkeur voor de centrale Middellandse Zee.

ensembles GFS T850 hPa prikpunt Vorarlberg. ECMWF zelfs nog wat kouder over
de gehele tijdspanne
.


In dit jaargetijde kan dat maar één ding betekenen: aanhoudend te koud weer. Dit beeld wordt ook door de ensembles van het GFS en vooral ECMWF ondersteund. Over de gehele linie liggen de temperaturen in de Alpen voor de komende 10 tot 15 dagen op het T850hPa vlak (circa 1500meter hoogte) een graad of 5 onder het langjarig gemiddelde.

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
Hierover kunnen we kort zijn. Het is en het blijft winters. De sneeuwhoogtes variëren van 20 tot 75cm en de sneeuw is van prima kwaliteit. Ook de pistes liggen er perfect bij. De komende dagen aanhoudend winterweer met veel zon. Het temperatuur verloop is wat wisselend met dan weer wat minder koud en dan weer duidelijk kouder weer. Later in de week weer kans op storings invloeden en sneeuwval. Ook op de langere termijn geldt: aanhoudende winterweer, in hoeverre storingen nieuwe sneeuw zullen gaan opleveren is nog erg onzeker.

                 
             Perfecte omstandigheden dichter bij huis: Webcam Skilift Karussel Winterberg


Tot zover voor vandaag, fijne dag en geniet van de sneeuw en zon, wel warm aankleden, dat geldt met name voor vanmorgen. O ja, niet vergeten:  het lawinegevaar is nog steeds oranje (niveau 3) dus bij twijfel op de gemarkeerde pistes blijven ! Ciao vanuit een zonnig en zeer koud Oberwallis.



@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



1 opmerking:

Unknown zei

Johann,

ik zie twee blogs van zaterdag 9 februari. Ik neem aan dat de laatste van zondag 10 februari is?

Jan karel Buijink