Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 2 februari 2013

Zeer wisselvallig winterweer

Algemene weersituatie
Tussen een Azorenhoog met een uitloper richting de Noorse Zee en een complex lagedrukgebied boven Scandinavië ontwikkelt zich achter een vandaag overtrekkend koufront een krachtige noordwestelijke tot noordelijke hoogtestroming. Begin volgende week draait de stroming tijdelijke weer na west. Na dinsdag zal het Azorenhoog opnieuw een rug opwerpen richting IJsland, depressies met hun storingen trekken vanuit het noord(westen) Europa binnen en zullen een periode van onbestendig en koud winterweer inluiden.

Waarschuwing: Lawinegevaar code geel-oranje (niveau 2-3) lokaal rood (4). Lokaal verkeersoverlast door sneeuwval.

Weerpraatje
Gisteren viel er langdurig regen waarbij het in de inner-alpine dalen en aan de Alpenzuidkant de gehele ochtend ondanks de instroom van steeds zachtere lucht tin de hoogte (4 tot 6 graden op 1500meter) tot in de dalen gewoon lekker door sneeuwde. Uiteindelijk moest dan ook hier de sneeuw buigen voor de zachtere lucht en in de middag ging de sneeuw net als in de rest van de Alpen meer in meer in natte sneeuw en regen over. In de middag en avond regende het 1600 a 1700 meter. In de nacht naderde een koufront de Alpen en van het noordwesten uit zette de temperatuur weer een dalende trend in.


Sneeuw en veel wind zorgen vandaag voor slechte condities in grote delen van de Alpen
Warth, Bregenzerwald (1675m)

Wanneer u uw thermometer in de gaten houdt dan zult u zien dat het kwik langzaam maar zeker naar beneden gaat. In de noordelijke gebieden van de Alpen is het nulgradenniveau al tot onder de 1000 meter gezakt en op steeds meer plaatsen zal dit vandaag gaan gebeuren. Kenmerkend voor de koufronten die vanuit het noorden de Alpen overtrekken is de sterke windtoename op en na passage van het front. Met deze sterke en de bergen stormachtige wind welke tevens naar noordwest tot noord gaat draaien, wordt maritiem polaire lucht tegen de Alpennoordkant gestuwd welke daar vervolgens tegen de Alpen stuwt (nordstau). Dit wederom zal er toe bijdragen dat vandaag vooral aan de noordkant van de Alpen het nodige aan sneeuw gaat vallen.

Turbulente wisseldag
Het belooft vandaag dan ook een turbulente wisseldag te worden, niet alleen voor de wintersporters die vandaag komen dan wel gaan maar ook voor wat betreft het weer. Op dit moment zien we op de radar (beeld hieronder) dat op uitgebreide schaal regen en sneeuw valt . Aan de noordkant zal het vandaag aanhoudend en intensief sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tot  600 a  400 meter daalt en vanmiddag en vanavond kan het met name in de gebieden aan Alpennoordkant tot in de allerlaagste delen sneeuwen.  Het langst zacht blijft het naar het zuiden toe, hier pendelt de sneeuwvalgrens eerst nog rond de 1400 a 1600 meter. Later op de dag zal dan ook hier de sneeuwvalgrens tot in de dalen zakken.


Actuele radarbeeld Alpen (roze is sneeuw, blauw regen)

In de westelijke Alpen gaat de meeste sneeuw vandaag in de noordelijke en westelijke Staugebieden vallen, minder sneeuw mag men verwachten in een gebied vanaf de Alpes-Maritimes, over de Italiaanse kant tot in Tessin. Ook in de oostelijke Alpen zal de meeste sneeuw in de noordelijke en westelijke Staugebieden vallen. De zuidkant van de Oostenrijkse Alpen en ook de  Italiaanse Dolomieten zullen er voor wat betreft de sneeuwval gunstiger gaan afkomen dan hun westelijke "bondgenoten". De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in de vorming van een Genualaag door zogenaamde lij-cyclogenese. Lij cyclogenese is niets anders dan de ontwikkeling van een lagedrukgebied(je) in de onderste helft van de atmosfeer als gevolg van de orografie (Alpen). Koude lucht stroomt via de Alpen over het warme water van de Middellandse Zee uit waardoor zich vervolgens het lagedruk gebied ontwikkelt. Dit soort lagedrukgebiedjes en in het bijzondere het Genualaag en ook Adria laag, kunnen een zuidelijke aanstroming bewerkstelligen waarmee vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de Alpenzuidkant gaat stuwen (Südstau) en daar dan weer voor deels intensive neerslag zorgen. Ook nu zien we dus de ontwikkeling van een Genuau laag wat vooral aan de oostelijke Alpenzuidkant in de loop van vandaag voor meer neerslag (in de bergen sneeuw) kan gaan zorgen.


GFS met schoolvoorbeeld Genualaag door lij-cyclogenese 

Lokaal halve meter sneeuw
Vandaag kan in de Staugebieden 20 tot 30cm sneeuw gaan vallen en lokaal is tot vannacht 30 tot 50cm zeer wel mogelijk. Ook de zuidoostelijke Alpen mogen met een beetje geluk rekenen op 20 tot 30cm en bij gunstige Südstau ook nog meer. Zoals gezegd zal daar veel gaan afhangen van de precieze ontwikkelingen en koers van het Genualaag richting de zondag. In de overige gebieden gaat 10 tot 20cm aan sneeuw vallen waarbij lokaal grote verschillen kunnen optreden. Dit geldt met name weer voor de wat meer beschutte gebieden en dalen en dan in het bijzondere beschutte  inner-alpine dalen. De naar noordwest tot noord draaiende stroming kan hier de neerslag voor een groot deel frusteren (opkomende Nordföhn). Hetzelfde geldt zoals al eerder genoemd voor de eerder genoemde gebieden aan westelijke Alpenzuidkant. De temperaturen vertonen vandaag in alle hoogtes een dalende trend. Op 2000 meter daalt het kwik tot -3 a -9°, op 3000 meter tot 3000m -10 a 15° en op 4000 meter -21°. Het nulgradenniveau zakt  tot 1400 a 800 meter en sneeuw valt geleidelijk tot in de dalen en in de avond tot in het Alpenvoorland.

Zondag tijdelijk beter
In de namiddag en avond komt de atmosfeer geleidelijk tot rust. Van het noorden uit wordt het op steeds meer plaatsen droog. De sneeuwval trekt zich meer en meer terug aan de centrale Alpennoordkant en zal ook daar verder aan intensiteit inboeten. Morgen zondag zitten hebben we te maken met een mix van opklaringen, wolkenvelden en lokaal nog een sneeuwbui. Meer bewolking houdt zich op aan de Alpennoordkant en hier kan nog wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Met een sterke Nordföhn heeft de Alpenzuidkant en ook de inner-alpine gebieden de beste papieren voor wat betreft het aandeel zon.


Morgen kunnen ze ook in de Franse Alpen met de zon erbij genieten van een mooie
verse laag Neusschnee
. Webcam Courchevel(1850m)

Maandag warmtefront sneeuwval
Lang zal de weersverbetering niet duren. Reeds in de nacht van zondag op maandag nadert vanuit het noordwesten nieuwe bewolking met neerslag de Alpen. Deze neerslag wordt veroorzaakt door een opkomend warmtefront wat maandag voor een tijdelijke verzachting zal zorgen. Niet schrikken hoor, de meesten van ons zullen niet eens merken dat het een warmtefront betreft want meest sneeuwt het gewoon tot in de dalen. Het meeste effect zal de wat zachtere lucht op de gebieden aan de Alpennoordkant hebben. Aanvankelijk valt de neerslag vanaf 400 meter ook hier in de vorm van sneeuw maar geleidelijk kan de sneeuwvalgrens tot 800 a 1000 meter stijgen. In de avond en nacht wordt het dan tijdelijk wat droger voordat in de loop van de dinsdag een volgend koufront van het noorden uit de Alpen bereikt.

Overgang naar koud winterweer
Dinsdag overdag neemt van het noorden uit de bewolking opnieuw en vervolgens gaat het in de loop van de middag sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en het laagland zal dalen. Voor het verdere verloop kunnen we kort zijn: het is een komen en gaan van storingen die periodiek (elke dag) in het gehele alpengebied sneeuw gaan opleveren. Omdat de hoogtestroming vanaf dinsdag hoofdzakelijk uit noordelijke richting komt zullen de gebieden aan de noordkant van de Alpenhoofdkam het meest profiteren van de sneeuwval. De inner-alpine gebieden en vooral de Alpenzuidkant liggen wat meer beschut voor de noordelijke invloeden. Veelal is het er ook droog en zal ook de zon schijnen. De temperaturen komen vanaf dinsdag een graad of 6 tot 8 onder "normaal" te liggen. Dit betekent dus na de tijdelijke verzachting op de maandag gewoon koud winterweer en "Dauerfrost"

Veel sneeuw
Kijken we nog even naar de sneeuwhoeveelheden die door de modellen berekent worden voor de komende dagen dan zien we dat er cumulatief tot vrijdag langs de gehele Alpennoordkant tussen de 50 en 120cm gaat vallen. De andere en aangrenzende gebieden mogen rekenen op 10 tot 30cm. Het GFS berekent over deze periode de meeste sneeuw voor de noordwestlijke Franse en Zwitserse Alpen als ook het Salzburgerland en de westelijke Steiermark (50-100cm). Het ECMWF berekent de meeste sneeuw aan de centrale Zwitserse Alpenhoofdkam en het westen van Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol), hier zou volgens het model tot vrijdag cumulatief 50 tot 120cm sneeuw gaan vallen. Voor wat betreft de zuidelijke Alpen lopen de meningen nog wat uiteen. Wel lijkt het er op dat vooral later in de week ook de oostelijke Alpenzuidkant 30 tot 40 centimeter mag verwachten (ECMWF). Het GFS is over de gehele linie wat optimistischer gestemd voor de zuidkant. De komende dagen zullen moeten uitwijzen hoe dit precies allemaal gaat uitpakken, in details kan daar nog zo maar weer verandering in komen al naar gelang het gedrag van de diverse (ver)storingen


Mooie bonte kleuren als teken voor veel sneeuw voor de komende 5 dagen ook
volgens het door ons gebruikte WRF model

Winter bijt zich vast
Ten slot nog even een blik op de langere termijn. Het ECMWF is nog steeds zeer optimistisch voor het verder verscherpen van de vorst. De rug van hogedruk richting IJsland-Scandinavie komt volgens dit model steeds beter tot ontwikkeling en met hogedruk ten noorden van ons en lagedruk boven centraal Europa en de centrale Middellandse Zee gaan de temperaturen vanaf het weekend en in het begin van de nieuwe week nog verder naar beneden. Overdag vriest het overal en periodiek kunnen storingen steeds weer voor wat sneeuw gaan zorgen. Ook het GFS zit voor de Alpenlanden op een min of meer gelijke koers als het ECMWF. Met een wat meer noordwestelijke component lijkt het model echter ietjes minder koud winterweer te opteren. Echter ook dan  zullen de temperaturen (ensembles) onder het langjarig gemiddeld blijven en tot het einde van de verwachtingsperiode (15daagse) houden we het winterweer vast.

Kijken we ten slotte om de boel compleet te maken dan ook nog even naar de 50 afzonderlijke berekeningen van de ECMWF voor de komende 15 dagen dan zien we ook hier hetzelfde beeld. Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar dus ook hier tot de 18 februari gewoon (koud) winterweer. Natuurlijk moeten we voor de termijn van meer dan 10 dagen een flinke slag om de arm houden. Mede echter ook gezien het algemene stromingspatroon op het noordelijke halfrond lijkt een verzachting weinig kans te maken. Kortom: "de winter komt en de winter blijft".


GFS ensembles voor de komende 15 dagen. Op T850hPa (1500m, bovenste grafiek)
opteren vrijwel alle leden temperaturen tussen de -10 en 0° -> winter !

Tot zover voor deze zaterdag. Morgen neemt Michael het stokje over en ik ben maandag weer present. Fijn weekend en veel plezier met de sneeuw en morgen hopelijk ook wat zon. Ciao

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: