Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 14 maart 2013

Diepvries kou over Alpen

Snerpende kou en wind


De al een week geleden aangekondigde winterinval heeft dan eindelijk ook de Alpen weten te bereiken. Weliswaar met 2 dagen vertraging maar toch, het is gelukt ! Grote vraag bij alle wintersporters en met de vooruitzichten richting de Pasen: voor hoelang? 

Algemene weersituatie
Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven midden Italië liggen in de Alpen in de toevoer van polaire luchtmassa`s. De Alpennoordkant heeft met een noordoostelijk stroming en noordelijke winden te maken met nordstau, de Alpenzuidkant daarentegen met de gunstige uitwerking van een krachtige Nordföhn

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Markant koudere, van origine polaire lucht, stroomde gisteren nacht langzaam de noordelijke Alpenlanden binnen en in de ochtend werd de Alpennoordkant bereikt en de (lichte) neerslag ging tot in het Alpenvoorland in sneeuw over. In middag en avond drong de koudere lucht verder naar het zuiden toe op en uiteindelijk werd de zachtere lucht ook uit de inner-alpine dalen verdreven.


Al eerder had de winter de Duitse middelbergtes veroverd. Plaatjes die passen bij
midden in januari. Winterse Grosser Feldberg in de Taunus gisterenmiddag 

Neerslag viel gisteren vooral in de Beierse Alpen, aan de Zwitserse -Oostenrijkse Alpennoordkant en delen van de centrale en zuidelijke oostelijke Alpen. Met het instromen van de veel koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens van het noorden uit tot in de dalen. Grotere hoeveelheden neerslag (sneeuw) werden er op frontpassage echter niet geregistreerd. Meest viel er tot gisteravond tussen de 5 en 8mm en lokaal in Oostenrijk tot 11mm. De zuidwestelijke Alpen en de westelijke inner-alpine gebieden hielden het meest gewoon droog.

De koude lucht werd via de achterdeur van een naar de Middellandse Zee koersend laag binnen gelaten. De depressie ligt vandaag alweer met zijn kern boven de zuidelijke Adriatische Zee. Boven de Atlantische Oceaan zien we een gebied met hogedruk. Tussen beide sturende druksystemen hebben we vandaag met een krachtige noordoostelijke stroming te maken met de aanvoer van nog koudere polaire lucht. De dag start dan ook met matige tot strenge vorst en ook in de bergen is het een graad of 10 kouder dan gisteren. Zo wordt het op 2000 meter hoogte niet veel warmer meer dan een graad of -13 en op 3000 meter hoogte vriest het 21 graden. De echte kouliefhebbers komen aan hun trekken op de hoogste pistes dan wel pieken alwaar het tussen de 23 en 26 graden vriest !

               
      Op veel plaatsen vanmorgen weer verse sneeuw zoals bv. in het Kleinwalsertal (li) en Courchevel

De dag start met veel bewolking in de oostelijke Alpen en op veel plaatsen valt daaruit nog wat lichte sneeuw of een sneeuwbui. De westelijk Alpen zijn deels al mooi opgeklaard en hier hangt met name nog veel rest bewolking met een bovengrens van 2000 tot 2600 meter.. Deels kan deze bewolking met wat Stau effecten nog wat sneeuwval produceren (uitsneeuwen). De gebieden ten zuiden van de Alpennoordkant hebben te maken met een krachtige Nordföhn. Vooral in een gebied uitstrekkende vanaf Tessin, Aostadal en het Monte Viso gebied (Piemont) schijnt de zon. In de oostelijke Alpen vinden we de meeste bewolking ten noorden van de Alpenhoofdkam waarbij er af en toe sneeuw dan wel sneeuwbuien vallen. Ook hier de meeste zon aan de zuidkant, dit geldt met name in een gebied vanaf het  zuiden van Engadin tot over de (Dolomieten Trentino-zuid Tirol).


Actuele radar, grijs bewolking, roze sneeuwval

Een ander (vervelend) aspect wat vandaag vooral in de Oostenrijkse Alpen het weerbeeld zal bepalen is de harde tot stormachtige noordenwind. Deze gaat nog wat toenemen en er worden windsnelheden van 70 tot 100km/h verwacht. Vanavond en vannacht deels zware storm met pieken tot 120km/h (orkaankracht). Vooral in combinatie met de zeer koude lucht niet echt lekker !

Ook vrijdag blijft het nog zeer koud en de bewolking en laatste lichte sneeuwval dan wel sneeuwbuitjes trekken zich meer en meer terug in de gebieden grenzende aan de centrale Alpennoordkant. Elders is het droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte. In de oostelijke Alpen nog steeds de snerpende noordenwind. In de ochtend kan het nog steeds stormen voordat in de loop van de dag de wind geleidelijk kracht zal gaan inboeten. Warm aankleden dus en gezicht en extremiteiten goed beschermen want de combinatie van de harde wind en temperaturen van -15 tot -12 graden op 2000 meter en tot -23 (!) graden op 3000 meter hoogte zijn allesbehalve prettig.


Ook voor vrijdag geldt het advies: warm aankleden ! Foto vanuit Chamrousse
gistermiddag (via APP)

Terwijl het op dit moment vooral in de hoogte goed koud is(Jungfraujoch, Berneralpen -26°C) gaat de komende nacht ook op andere plaatsen het kwik "im Keller". Vooral de hoger gelegen dalen kunnen dan weer gaan scoren en op uitgebreide schaal vriest het morgen ochtend streng tot zeer streng. De reden voor deze extra afkoeling moeten we zoeken in enerzijds de sterke uitstraling onder een heldere hemel en anderzijds door het verder afnemen van de wind. Overdag gaat het kwik dan in de bergen in rap tempo omhoog en vooral de westelijke Alpennoordkant krijgt te maken met een markante opwarming. In vergelijking met de vrijdag zullen de temperaturen in de bergen op alle hoogtes een graad of 10 hoger gaan uitkomen. De oostelijke Alpen hebben het grootste deel van de dag nog met ijzige toestanden te malen, dit geldt vooral voor de oostelijke deelstaten. Verder zal het weerbeeld vooral in het teken staan van de zon en daarmee belooft de zaterdag een perfecte wintersportdag te gaan worden.

De verzachting die zaterdag van west naar oost zijn intrede zal doen wordt veroorzaakt door een depressie die positie heeft ingenomen boven de Britse Eilanden. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan weer veel zachtere en toenemend ook weer vochtiger lucht aangevoerd. Terwijl deze lucht aan de zuidkant van het Alpenmassief gaat stuwen krijgt de noordkant te maken met een opkomende Südföhn.


Zaterdag overal Kaiserwetter en prima condities. Foto Belalp (Oberwallis)

Zondag is het dan ook gedaan met de zon en vanuit het westen en zuiden neemt de bewolking toe en op steeds meer plaatsen gaat vanaf 900 tot 1100 meter sneeuw vallen. Ook de eerste dagen van de volgende week hebben we te maken met de storingsinvloeden van depressies.Het is onbestendig en vooral op maandag kan er lokaal veel neerslag gaan vallen. Dinsdag daalt de sneeuwvalgrens lokaal weer tot 800 a 700 meter.

Met de toenemende depressie invloed en de niet al te hoge temperaturen gaat er vanaf zondag tot donderdag weer sneeuw van betekenis vallen. De details zijn nog wat onzeker maar algemeen mogen we rekenen op aardig wat sneeuw. Dit geldt in het bijzondere voor de westelijke Franse en zuidelijke Staugebieden.Het WRF berekent tussen de 50 en 100cm sneeuw en lokaal meer dan een meter. Ook het ECMWF voorziet behoorlijk wat sneeuw, lokaal ook hier tussen de 50 en 90cm voor de bovengenoemde gebieden en elders tussen de 10 en 50cm.


Weer mooie bonte kleuren op de neerslagkaart van het WRF voor de komende
5 dagen.

Het moge duidelijk zijn, de Alpenwinter is ondanks de weer wat stijgende temperaturen nog lang niet voorbij. Wel is het vanaf zondag voorlopig weer gedaan met het mooie weer. Al met al denk ik dat met de Pasen in het vooruitzicht niemand zal treuren om een flinke verse portie van het witte goud. Diegenen die nu op wintersport zijn mogen "de krenten uit de pap halen" dan wel genieten van de betere momenten tussen de storingen door.  Morgen maar weer eens verder kijken hoe het er dan voorstaat. Fijne dag vanuit een "angezuckert" en koud Oberwallis.
 
@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


 



 













Geen opmerkingen: