Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 16 maart 2013

Even genieten van Kaiserwetter

Veel sneeuw westen en zuiden


Vandaag kunnen we even genieten van de zon en vers gevallen sneeuw en met de afnemende wind en hogere temperaturen kunnen we ook weer eens lekker genieten van de zon op de terrasjes. Diegenen die van veel sneeuw houden moeten de komende dagen afreizen naar de Franse en Italiaans Alpen alwaar lokaal meer dan een meter verse sneeuw gaat vallen.
Algemene weersituatie

Een richting oost Europa koersend tussenhoog zorgt voor vandaag voor zonnig weer. In de loop van de dag draait de stroming van het westen uit naar zuid waarbij aan de Alpennoordkant de Südföhn weer opleeft. Zondag op nadering van een depressie naar het oosten toe eerst nog föhnig, elders föhn einde en toenemend onbestendig met zowel op zondag als ook op maandag deels intensieve neerslag.
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Gisteren was het nogmaals bitterkoud en de nog hard doorstaande noordelijke wind maakte het voor het gevoel nog een heel stuk kouder op. Terwijl er vooral aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen en in de Beierse Alpen nog veel bewolking tegen de noordelijke bergen "kleefde" en er nog wat sneeuw dan wel sneeuwbuitjes vielen was het in de westelijke Alpen meest zonnig. In de nacht klaarde het ook in de oostelijke Alpen meer en meer op en ging het kwik nogmaals flink onderuit.


"Wat kan het leven toch mooi zijn", zo meldde men ons via de APP vanuit Flachau.
Prachtige winterse contrasten. 

Na een zeer koude start zal vandaag de zon het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen bepalen en met het draaien van de stroming naar zuidwestelijke richtingen gaat de temperatuur in alle hoogtes sterk in de lift. Ik denk echter niet dat de meeste van ons daar erg mee zullen zitten en de wat hogere temperaturen in combinatie met de zon zelfs zullen verwelkomen. Des temeer omdat ook die vervelende noordelijke wind eruit gaat. Kortom: vandaag belooft gewoon een heerlijke dag te worden. Laten we het er dus maar even goed van nemen want het is voorlopig ook meteen de laatste dag met mooi weer.

De zuidwestelijke hoogtestroming wordt veroorzaakt door een depressie boven de Britse Eilanden en een wegtrekkend tussenhoog dat morgen alweer boven de Balkan ligt. Vandaag liggen we in een soort niemandsland waarbij de vrij hoge luchtdruk nog voor prima condities zorgt. Dit gaat echter veranderen en eerste tekenen als voorbode van een weeromslag dienen zicht in de loop van de dag al aan in de vorm van binnentrekkende hogere bewolking vanuit het zuidwesten en zuiden. Met een verder in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming krijgen de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam te maken met een opstekende Südföhn en aan de zuid(west)kant met een inzettende Südweststau.



Nog zo'n prachtige plaatje werd ons via de APP toegezonden vanuit Saas-Fee (Grund)
wel koud met -21°C zo werd gemeld.

De temperaturen gaan zoals gezegd weer in de lift, op 2000 meter wordt het een graad of -10 in het zuiden en tot -5 in het noorden. Op 3000 meter pendelt het kwik rond -14 graden. Het nulgradenniveau ligt rond de 800 a 1300 meter, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 500 a 600 meter.
 
Opkomende sneeuwval
In de nacht op zondag neemt de bewolking vanuit het westen en zuiden verder toe en in het zuiden en zuidwesten gaat het sneeuwen. Zondag overdag breidt de sneeuwval zich onder verder intensivering verder via de Alpenzuidkant  naar het oosten uit. Betere condities (opklaringen) vinden we met de Südföhn dan nog ten noorden van de Alpenhoofdkam en dan met name in de oostelijke Alpen. Maandag dan ook de oostelijke Alpen  geleidelijk föhneinde. Het is dan overal bewolkt en het kan deels intensief en aanhoudend sneeuwen. In de oostelijke Alpen pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1500 meter, in de westelijke Alpen daalt deze weer tot in de dalen.

Ook dinsdag is het wisselvallig waarbij het zwaartepunt van de neerslag zich naar (en tot)  over het oosten toe verplaatst. De neerslag krijgt overal een meer buiig karakter en kan door het instromen van koudere lucht (vooral op hoogte) vergezeld gaan van een klap onweer. In de loop van de middag dan overal wat afnemend buiig. Woensdag  verandert er al met al niet veel, het blijft ook dan wisselvallig met lokale wat buiige neerslag, meer kans op zon en deels gewoon zonnig weer vinden we dan in de oostelijke Alpen. De sneeuuwvalgrens pendelt zowel op dinsdag als woensdag tussen de 500 en 700 meter, in de oostelijke en zuidelijk Alpen deels tot 1000 meter.


Vandaag niks geen Föhn of Stau, Kaiserwetter en heerlijk winterse omstandigheden
Webcam: Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)

In de tweede helft van de week zien we een actieve depressie ten zuidwesten van Ierland op de weerkaarten verschijnen. Met een opnieuw naar zuidwest draaiende hoogtestroming gaan de temperaturen weer in de lift.  Aan de Alpennoordkant opnieuw Südföhn tendens. Donderdag is het (licht) wisselvallig met vooral in de bergen enkele buien, in hoeverre een tussenhoog op vrijdag en mogelijk op zaterdag voor een (tijdelijke) weersverbetering kan gaan zorgen is nog onzeker. In het weekend dan waarschijnlijk toenemend "Westwindwetter", de temperaturen gaan weer iets naar beneden en het wordt opnieuw weer "nat".
 
Kou blijft op de loer liggen
Ofschoon de temperaturen aan de noordkant door de föhn tijdelijk kunnen opleven lijkt een overgang naar markant zachter voorjaarsweer niet waarschijnlijk. Zeker tot de 22 maart ligt het gemiddelde van bv de ECMWF ensembles een graad of 2 tot 3 onder of rond het langjarig gemiddelde. Mogelijk dat het dan (tijdelijk) even wat zachter wordt maar ook dat is nog allerminst onzeker. Daarnaast zien we dat veel koudere lucht vrij dichtbij ligt en zelfs steeds weer tot aan en over het noorden van Duitsland en Nederland aantipt. Heel Scandinavië blijft gewoon berekoud. Mocht de straalstroom en de frontale zone (baan van depressies met hun fronten) volgende week een wat zuidelijkere koers inslaan dan kan de vrieslucht weer zo gaan binnenstromen.
 
Sneeuwval komende 5 dagen
Voor wat betreft de neerslag  voor de komende dagen niet veel verandering ten opzichte van de vorige dagen. Vooral in de Staugebieden van de westelijke Alpen (Frankrijk), de zuidelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen als ook de Italiaanse Alpen gaat vanaf morgen en dan met name op maandag veel sneeuw vallen. Bij gunstige Stau is tot woensdag 100 tot 120cm zeer goed mogelijk. Zoals altijd is het ECMWF ietwat terughoudender. Ook hier mogen we voor de boven genoemde gebieden rekenen op 50 tot 80cm aan verse sneeuw en lokaal nog wat meer. In de overige gebieden valt duidelijk minder sneeuw, dit geldt in het bijzonder voor het noordoosten van Zwitserland en Oostenrijk.


Houd de komende dagen rekening met veel sneeuw en verkeersoverlast in vooral de
Franse en Italiaanse Alpen
 
Samenvattend mogen we concluderen dat het met de winter in de Alpen nog geenszins gedaan is. Het maag dan wat minder koud gaan worden de temperaturen blijven meest nog altijd onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar. Daarnaast brengt de "verzachting" vanuit het westen wel weer het nodige aan sneeuw.

Morgen maar weer eens verder kijken wat de atmosfeer zoal nog voor ons in petto heeft. Voor vandaag een heel fijne dag in de zon en niet vergeten goed in te smeren, met een UV-index in de bergen van 5 tot 6 is een goede bescherming voor de huid een must. Tot morgen maar weer en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: