Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 18 maart 2013

Maart roert zijn winterse staart


Föhneinde,  opkomende sneeuwval

Zaterdag konden we genieten van het prachtige weer, gisteren stond in het teken van de föhn(storm) en vandaag gaat het sneeuwen. "Maart roert zijn staart" in optima forma dus. De komende dagen blifjt het nog onbestendig, de tweede helft van de week belooft een (tijdelijke) weersverbetering.

Algemene weersituatie
Een depressie met centrum boven de Britse Eiland breidt zijn invloed verder naar het zuidoosten en ook tot over de Alpen uit. Een apart lagedrukgebiedje terkt vandaag via de Golf van Genua naar net noordoosten. Samenhangende daarmee trekt een een koufront over de Alpen en zal de Föhn-fase worden beëindigd

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3). In westelijke en zuidelijke Alpen opkomende en aanhoudende deels intensieve sneeuwval
Weerpraatje
Gisteren stond het weer vooral in het teken van een zeer krachtige Südföhn en met een drukverschil van  14 hPa tussen noord en zuidkant was dat genoeg om tot ver in het aangrenzende laagland door te kunnen dringen. Zelfs tot aan de Bodensee en Zürichersee was de droge föhnlucht te merken en de wind bereikte er pieksnelheden van 90 tot 100 km/h. In het "föhn-gat" Altdorf (Zwitserland) werd zelfs een piek van maar liefst geregistreerd.


Veel zon gisteren nog in de Oostenrijkse Alpen, via de APP kwam dit mooie plaatje
vanuit de Zauchensee (Salzburgerland) binnen

Ondanks de sterke föhn was het aan de Zwitserse noordkant toch meest bewolkt waarbij de temperaturen lokaal stegen tot 9 a 12 graden. Vervelend was de stormachtige föhn ook voor menig skigebied, door de harde wind moesten hier en daar de liften worden stopgezet en was het dus einde oefening. Meer zon en ook föhn gisteren in de Oostenrijkse Alpen, echter ook hier van het westen uit in de middag geleidelijk steeds meer dichtere (hogere) bewolking en tegen de avond en in de nacht was het overal bewolkt

Als tegenhanger van de föhn natuurlijk de Südstau die aan de Alpenzuidkant steeds meer in kracht kwam opzetten. Op steeds meer plaatsen in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen begon het in de loop van de dag te regenen en boven de 800 meter te sneeuwen. Afgelopen nacht ging in de westelijke Alpen de föhn er op nadering en passage van het koufront er definitief  uit en de neerslag trok verder naar het oosten waarbij de sneeuwvalgrens daalde tot in de dalen.


In de (zuid)westelijke Franse Alpen en Italiaanse Alpen sneeuwt het deels als sinds
gisterenochtend en hier en daar ligt alweer een behoorlijk pak (Courchevel)

Vandaag dus passage van het koufront en met een apart laagje (gisteren nog boven de Golf van Lion) dat vandaag  via de Golf van Genua ten zuiden van de Alpen langs naar het oosten van Oostenrijk trekt  zal de maandag uitermate onbestendig gaan verlopen. De föhn weet vooral naar het oosten toe nog goed tegengas te geven en het op veel plaatsen inner-alpin en aan de Alpennoordkant is het nog steeds droog. Met het doortrekken van het lagedrukgebiedje zal de Föhn in navolging van de westelijke Alpen van west naar oost ook daar beëindigd worden en gaat het geleidelijke op steeds meer plaatsen sneeuwen.

Lokaal halve meter sneeuw tot dinsdagochtend
Vooral in de Staugebieden van de westelijke en zuidelijke Alpen kan de komend 24 tot 48 uur sneeuw van betekenis (bij) gaan vallen en diverse weeralarmen wegens intensieve en aanhoudende sneeuwval zijn al uitgegeven. De Oostenrijkse weerdienst meldt: bijvoorbeeld  "Schneewarnung für Osttirol, Oberkärnten und den Süden Salzburgs" ! Hier kan tot dinsdagochtend met zwaartepunt  in Osttirol, Gail-, Lesach-, Möll- en het oberen Drautal als ook het zuidelijke Salzburg 20 bis 50cm gaan vallen en lokaal ook nog meer. Overigens zijn deze waarschuwing ook voor de rest van de westelijke en zuidelijke Alpen van toepassing.


WRF neerslag voor de komende  24 uur: lokaal gaat er in het westen en zuiden
een halve meter sneeuw bijvallen

Naast dit sneeuwfestijn moeten we ook weer het lawinegevaar extra in de gaten gaan houden ! Voor wat betreft de sneeuwvalgrens behoeven we ons vandaag en eigenlijk ook de komende dagen niet veel zorgen te maken. Weliswaar kan deze tijdelijk even stijgen tot 1200 a 1400 meter, meest zal ze echter tussen de 1000 en 400 meter pendelen. Daar waar het intensief en aanhoudend sneeuwt valt de neerslag tot in de dalen in de vorm van sneeuw. Het nulgradenniveau ligt rond de 1300 meter, in de oostelijke Alpen tussen 1000 meter in het westen en 500 meter in de oostelijke gebieden. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de - 4 graden en op 3000 meter rond de -10 graden. Met föhn kan het nog stormen, verder afnemende wind hoofdzakelijk uit zuidwestelijke richtingen.


Ook morgen hebben we te maken met onbestendig "Westwindwetter" en vooral in de Alpen kan nog wat sneeuw dan wel een sneeuwbui vallen. De grote neerslaghoeveelheden zijn dan voorbij en met name aan de Alpenzuidkant gaat het met wat zon een stuk vriendelijker worden. Elders hebben we te maken met een mix van wolken, opklaringen en zoals gezegd buien. De sneeuwgrens houdt zich meest tussen de 500 en 800  meter op, lokaal kan ze tot 1000 meter stijgen.

en ondertussen sneeuwt het lekker  door in oa Isola 2000

..en Belle Plagne

tot in Trentino (Ossana)
In de nacht van dinsdag op woensdag klaart het op uitgebreide schaal op, dit geldt met name voor de oostelijke Alpen. Wie denkt dat de woensdag dan ook weer meer zon gaat opleveren zal bedrogen uitkomen. Een lichte föhn tendens is de voorbode voor een naderende zwakke storing. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe en navolgende leeft de buienactiviteit wee op. In de westelijke Staugebieden kan het ook wat langer sneeuwen. De sneeuwvalgrens ook dan meest tussen de 600 en 1000 meter. In de föhn gebieden zal het een stuk zachter worden en in de föhn dalen is lokaal 9 tot 12 graden mogelijk.

Zachter of aanhoudend winters ?
Na de storing die in de nacht van woensdag op donderdag de Alpen weer zal verlaten komt de atmosfeer dan onder invloed van een tussenhoog eindelijk weer even tot rust.Dit tussenhoog wordt in de steigers geholpen door een actieve depressie die donderdag boven het midden de Atlantische Oceaan op de weerkaarten verschijnt. Een ander gebied met lage druk bevindt zich dan boven het oosten van Europa tot over de zuidelijke Balken. Met een geleidelijk weer in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming probeert zachte en van origine subtropische lucht naar het noorden toe op te stomen. De temperaturen zullen dus geleidelijk verder omhoog gaan en de noordkant wordt thermisch extra verwend door een opkomende Südföhn.

Toch is het nog maar zeer de vraag of dit scenario wat vooral door het GFS wordt  berekend bewaarheid gaat worden. Er zit namelijk nog een addertje onder het gras. Dit addertje zien we op de weerkaarten terug in de vorm van een geniepig loerend hogedrukgebied met centra in de buurt van Spitsbergen en Scandinavië. Er is zelfs een reële kans dat dit sneaky gebied van hogedruk (kerndruk toch altijd nog oplopend tot 1040hPA) de ontwikkelingen vanaf de Atlantische Oceaan richting het volgende weekend gaat frustreren. De grote vraag is dan ook of de zachtere lucht met föhn zich inderdaad zo makkelijk tot over de Alpen zal kunnen manifesteren en of het misschien toch niet gewoon (tijdelijk ?) weer kouder wordt.


ECMWF voor maandag 25 maart met  nog onzekere ontwikkelingen
voor de langere termijn

Al met al interessante ontwikkelingen en wie weet kan  Michael morgen al wat meer duidelijkheid verschaffen voor wat betreft de wat langere termijnverwachtingen. Immers Pasen komt eraan ! Tot zover van mij kant voor vandaag. Ondanks de opkomende sneeuwval toch een fijne dag. Ciao vanuit Oberwallis waar de eerste sneeuwvlokken neerdwarrelen.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: