Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 20 maart 2013

Onbestendig begin astronomische lente


Winter blijft loeren

De aftrap van de lente zal onbestendig gaan verlopen. Pas vanaf donderdag lijkt er een tijdelijke weersverbetering met een vleugje lente op het weer programma te staan. Op de wat langere termijn lijkt de winter vanuit het hoge noorden weer te willen gaan toeslaan.


Algemene weersituatie
De Alpen hebben te maken met lagedrukinvloeden. In de hoogte staat een krachtige west tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee fronten van west naar oost over de Alpen trekken. Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming waarbij de scheidingslijn tussen koudere lucht vanuit het noorden en veel zachtere lucht vanuit het westen over de Alpen komt te liggen.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3) en deels code rood (4)

Weerpraatje
Vandaag gaat de zon door het "lente punt" en dus zijn de dag en de nacht even lang. Anders gezegd: vandaag is de aftrap van de astronomische lente (meteorologische lente was 1 maart). De grote vraag is of de atmosfeer zich ook hieraan zal gaan houden. Laten we de komende dagen eens op een rijtje zetten  en daarna ook eens kijken wat ons voor de de langere termijn en met Pasen in het vooruitzicht te wachten staat. Eerst echter nog even terug naar het weer gisteren.


In de Alpen doet nog niets aan het voorjaar denken. Gewoon nog diep winters zoals
in Königsleiten. (via APP)

Achter het koufront welke gisteren de Alpen passeerde stroomde polaire lucht binnen die in alle hoogtes voor een verdere stabilisering van de atmosfeer zorgde. In de ochtend bedroeg de luchtvochtigheid nog circa 80% en in de loop van de dag daalde deze mede ook door verdere luchtdrukstijgingen tot 40%. Desondanks vormde zich vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog wat meer bewolking en lokaal viel daaruit nog een regen en boven de 500 meter sneeuwbui, lokaal werd er ook hagel waargenomen. De buien waren in de bergen niet bijzonder actief en meest bleef het er droog. Oorzaak daarvoor is het nog aanwezige sneeuwdek wat convectie (buienvorming) door zonnestraling  tegenging en waardoor de wolken dus niet tot het buien stadium konden uitgroeien.

Veel zon gisteren overigens ook inner-alpin en aan de Alpenzuidkant. Met de steeds krachtigere wordende maart zon konden de temperaturen snel weer een paar graden winst boeken en in het inner-alpine Wallis en aan de Alpenzuidkant werd het zelfs 10 tot 15 graden warm. Met de felle zon echt al een beetje voorjaar. In de middag en avond was het vooral in de oostelijke Alpen zonnig, gelijktijdig nam in de westelijke Alpen de bewolking op nadering van een weinig actief warmtefront alweer toe.


..en met de vele (verse) sneeuw en opklarende luchten ook perfect winterweer in
de Franse Alpen zoals hier in Les Plagnes (via APP)

Op dit moment is het vooral nog opgeklaard in de centrale Zwitserse Alpen en het oosten en noord oosten van Oostenrijk. In  de Franse Alpen en de westelijke delen van Zwitserland valt op het front regen en boven de 700 a 1000 meter sneeuw. Het warmtefront wordt vrij snel gevolgd door een koufront waarachter het weer gaat opklaren, buien behoren echter ook dan tot de mogelijkheden. Vandaag worden dus vooral de westelijke Alpen door de fronten met neerslag beïnvloed en in de middag en avond -nacht op donderdag van west naar oost ook de oostelijke Alpen. Donderdag belooft het in de westelijke Alpen weer flink op te klaren en veelal schijnt in de drogere polaire lucht de zon. De noordelijke en vooral de oostelijke Alpen hebben donderdag nog te maken met meer bewolking waaruit vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam buiige neerslag kan vallen. De sneeuwvalgrens ligt vandaag nog meest tussen de 1300 en 1100 meter en daalt na het koufront tot circa 700a 500 meter.


Actuele radarbeeld Alpen en omstreken (roze sneeuw, blauw regen)

In de nacht van donderdag op vrijdag komen we steeds meer onder invloed van een depressie met kern ten westen van Ierland. Aan de voorzijde van dit systeem wordt dan met een zuidwestelijke hoogtestroming een portie maritiem subtropische lucht aangevoerd. De temperaturen gaan flink in de lift, dit geldt met name voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam waar de Südföhn een extra thermische impuls zal gaan geven. Omdat we vrijdag nog te  maken hebben met de invloed van een zwak tussenhoog en de aangevoerde lucht vrij droog is belooft de vrijdag een heel mooie dag te gaan worden. Naast wat ochtendnevel en overtrekkende hogere bewolking en is het de zon die dan het weerbeeld zal bepalen.

Nogmaals winterse impulsen
In het weekend gaat het dan weer helemaal mis waarna de Alpen in het strijdtoneel van de zeer zachte lcuht in het zuiden en veel koudere oprukkende lucht vanuit het noorden komen te liggen. Meest opvallend verschijnsel op de weerkaarten is een nog wat verder opbouwend gebied met hoge barometerstanden uitstrekkende vanaf de Pool, Groenland,  IJsland tot over Scandinavië. Hierdoor wordt de polaire jet (straalstroom) en dus ook de depressies gedwongen om via een steeds zuidelijke route (westelijke Iberische Schiereiland-Noord Afrika) te gaan koersen. In de winter zouden deze  ontwikkelingen het hart van menig winterliefhebber (ook in Nederland en België) sneller doen laten slaan. Of dit nu met het voorjaar in zicht ook het geval is laten we maar even voor wat het is ?! Hoe dan ook, met deze constellatie gaat de lente het bijzonder moeilijk krijgen en in het weekend zal Koning Winter zijn imperium vanuit het noorden weer tot over de Benelux en ook Alpen uitbreiden.


Het strijdtoneel tussen koude en zachtere luchtmassa`s speelt zich in het weekend precies
boven de Alpen af. GFS T850hPa  (Temp. 1500 meter) voor zondagmiddag

Na nog wat zon op de zaterdag (vooral naar het oosten toe) krijgen we te maken met steeds meer bewolking waaruit geleidelijk op steeds meer plaatsen neerslag gat vallen. Veel koudere lucht stroomt zaterdag al het oosten en noordoosten van en noordelijke Alpen binnen. De westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk liggen dan nog in de veel zachtere föhnige lucht die vanuit het zuidwesten is binnengestroomd. Hier valt de neerslag zaterdag beneden de 1400 tot 1700 meter als regen hoe verder naar het osoten hoe lager de sneeuwvalgrens en in de uiterste oostelijke Alpen sneeuwt het tot in het dal. Zondag kan de koudere lucht nog wat verder naar het zuiden en westen oprukken en daalt de sneeuwvalggrens tot 1000 a 1500 meter. De hoogste temperaturen en dus ook sneeuwvalgrens vinden in de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. Koud met sneeuwval tot in het dal en laagland is het in het oosten van Oostenrijk.


De zon gaat het vandaag en ook in het weekend moeielijk krijgen. Actuele webcam
winters Courchevel (1850m)


Maandag en dinsdag draait mede door een naar het  zuiden van Italië koersende depressie de stroming meer naar noordoost waardoor de koude polaire lucht verder over het gehele Alpengebied kan gaan uitstromen. Het is koud en onbestendig met vooral in de zuidelijke Alpen steeds weer wat neerslag die tot in de dalen als sneeuw zal (gaan) vallen. Meer zon is weggelegd voor de noordelijke gebieden, dit geldt in het bijzondere voor het noordoosten van Oostenrijk. Overigens wordt het bovenstaande scenario door het Europese model van het ECMWF ietwat anders geïnterpreteerd. Ook hier zien we grootschalig dezelfde ontwikkelingen alleen is het model met de instroom van de koudere lucht vanuit het noorden wat langzamer. Wat beide modellen wel weer gemeen met elkaar hebben is een duidelijke weersverbetering onder invloed van een overtrekkend tussen hoog in de periode vanaf woensdag tot vrijdag. Met name donderdag zou wel weer eens veel zon kunnen gaan opleveren. Gaan we even van het ECMWF uit dan zou het zeker nog tot het weekend koud blijven.

Eerste trend Pasen
De ontwikkelingen in detail voor de Pasen(Paas weekend) zijn natuurlijk gezien de nog lange verwachtingstermijn onzeker. Wel kunnen we een eerste trendverwachting geven. Zowel het GFS als ook het ECMWF berekenen rond die tijd een actieve depressie boven de Atlantische Oceaan die geleidelijk zijn invloed over West Europa en ook de Alpen zal gaan uitbreiden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt in eerste instantie weer zachtere lucht aangevoerd en aan de noordkant van de Alpen wordt het föhnig. Met het vorderen van het weekend zouden vooral de zuidelijke Alpen weer te maken kunnen gaan krijgen met een opkomende Südstau.


De operationele uitdraai (dikke zwarte lijn) van het GFS voorziet veel neerslag en zacht
weer tijdens de Pasen. 

Zondag en maandag dan naar alle waarschijnlijkheid een terugkeer van het "Westwindwetter" waarbij de temperaturen langzaam weer wat zullen gaan dalen. Ofschoon met name de operationele uitdraai van het GFS tijdens de Pasen met onbestendig en zacht weer met ook het nodige aan neerslag schermt is dit nog lang niet zeker. Pakken we bijvoorbeeld de ensembles van het model ernaast dan lijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Stabiel hogedrukweer met Kaiserwetter gedurende de Pasen is met hetgeen ons de weermodellen vandaag voorschotelen echter niet waarschijnlijk.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



















Geen opmerkingen: