Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 9 maart 2013

Winterweer nadert in slakkentempo

Algemene weersituatie
De Alpen liggen bij een vlakke drukverdeling onder invloed van een depressie boven de oostelijke Atlantische Oceaan. De komende dagen trekt het laag langzaam richting de  Middellandse Zee en wordt met een  noordoostelijke stroming markant koudere lucht aangevoerd.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
De afgelopen dagen waren de modellen zeer optimistisch met een ophanden zijn winterinval vanuit het hoge noorden die vanaf zondag ook de Alpen zou bereiken. De winterinval staat nog steeds prominent op de kaarten maar sinds gisteren zien we dat het tempo waarmee dit moet gebeuren er behoorlijk is uitgegaan.  De koudere lucht die vanaf de Pool naar het zuiden stroomt heeft vannacht het noorden van Duitsland bereikt. De -5 graden isotherm op T850hPa (temperatuur op 1500 meter) verloopt op dit moment vanaf het noorden van Schotland- noordelijke Noordzee, het noorden van Denemarken tot over het noorden van Polen. Nog koudere lucht ( -10°C) is gevorderd tot het zuiden van Scandinavië. Geleidelijke zullen deze grenzen langzaam naar het zuiden toe doorschuiven maar zoals gezegd zal het nog tot het midden van de week duren voordat de echt koudere lucht ook de Alpen zal binnenstromen.


De arctische lucht is tot aan Nederland gevorderd wordt echter geremd door lagedruk
boven de Atlantische Oceaan en Benelux. Kaart GFS T850hPa vanmorgen

Het uitstromen  van de arctische luchtmassa`s naar het zuiden toe vindt plaats tussen enerzijds een hogedrukgebied in het zeegebied rond IJsland-Groenland en anderzijds een depressie boven Scandinavie. Tussen beide sturende druksystemen heeft zich een krachtige noordelijke hoogtestroming ontwikkeld waarmee de zeer koude lucht vanaf de Pool naar het zuiden toe uitstroomt. Door de tegenwerking van een depressie boven de oostelijke Atlantische Oceaan en een apart laagje wat in het weekend via de Benelux naar Duitsland trekt kan de koudere lucht vooreerst niet makkelijk verder richting centraal Europa en de Alpen doorstomen.

Het Atlantische laag trekt de komende dagen het Europese vaste land op maar het zal nog tot dinsdag dan wel woensdag duren voordat de as tot over de Alpen is gevorderd. Zodra de  as gepasseerd is draait de stroming naar noord tot noordoost en kan koudere ook in de Alpen gaan binnenstromen.


Stabiel winterweer met mooie blauwe luchten zoals hier in la Plagne hoeven we de
komende dagen niet te verwachten.
Weekend onbestendig
Tot het zover is hebben we te maken met  wisselvallig weer dan we onbestendig en vrij zacht "Spätwinterwetter". Onder een vlakke drukverdelingen trekken zwakke storingen dan wel neerslaggebiedjes over de Alpen. Tussen de storingen door klaart het op en hier en daar kan de zon ook wat langere schijnen. Vandaag trekt een zwakke storing de westelijke Alpen binnen en een andere zwakke storing bevindt zich nog boven de oostelijke Alpen. Opklaringen en deels zonnig weer zien we vanmorgen in een groot deel van centrale Alpen. Het zwaartepunt van bewolking en neerslag trekt zich vannacht wat meer terug naar de zuidelijke Alpen en vanuit het westen gaat het flink opklaren.

Morgen start de dag vooral in de westelijke Alpen met zon. De oostelijke Alpen hebben te maken met meer bewolking en hier en daar valt wat neerslag. De sneeuwvalgrens ligt vandaag meest tussen de 1400 en 1700 meter en zal morgen dalen tot 1400 a 1100 meter. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -3 graden in het noorden en -1 graad in het zuiden


Op de meeste plaatsen ook vandaag veel (lage) bewolking (trübe), opklaringen vanmorgen
vooral in de centrale Alpen. Webcam Belalp (Oberwallis)

Dagelijks kouder
Ook na het weekend gaat het onder invloed van het naderende lagedrukgebied onbestendig verder. Het is meest bewolkt en steeds weer kan er wat neerslag vallen. Heel langzaam wordt de bovenlucht kouder en de sneeuwvalgrens daalt van dag tot dag. Maandag kan het lokaal al tot 1000 meter sneeuwen en dinsdag tot 800 meter. In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag draait de stroming naar noord tot noordoost en stroomt steeds koudere lucht binnen en de neerslag valt tot in de dalen als sneeuw. Het kwik komt dan nog maar met moeite boven nul uit. Ook in de bergen wordt het dan markant kouder met op 2000 meter temperaturen die tussen de - 6 en -9 graden zullen gaan uitkomen.

In de daaropvolgende dagen trekt het lagedrukgebied via de oostelijke Alpen weg en buigt in noordoostelijke richting en zal in het weekend via de Baltische Staten en west Rusland  wegtrekken. Grote delen van west en centraal Europa en dus ook de Alpen hebben dan nog steeds te maken met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming waarmee onverminderd zeer koude diepvries lucht naar het zuiden tot wordt aangevoerd. Vooral de periode van donderdag tot en met zaterdag wordt bibberen. Donderdag hebben we nog met de invloed van het wegtrekkende laag te maken, het is dan nog veelal bewolkt en er kan wat sneeuw of een sneeuwbui vallen.

Met een beetje geluk stabiliseert vanaf vrijdag de atmosfeer onder toenemende luchtdruk stijgingen. Het wordt dan droog en de zon krijgt steeds meer speelruimte.Het weekend en dan met name de zaterdag belooft prima wintersportweer te gaan opleveren. Wel warm aankleden want ondanks de zon is het erg koud, dat geldt met name voor de de (vroege) ochtend wanneer het onder een heldere hemel streng tot zeer streng kan vriezen.


Vanaf donderdag tot en met zaterdag zitten we in de zeer koude lucht, wel wordt het
geleidelijk droog en zonniger. Kaart GFS T850hPa (temp. 1500m ) voor vrijdag ochtend

Of de zondag ook zo mooi wordt is nog onzeker, vanuit het westen nadert alweer een een volgende storing (warmtefront) met bewolking en neerslag. Uitgaande van het ECMWF zou het front met sneeuw in de ochtend de westelijke Alpen bereiken en vervolgens verder naar het oosten trekken. De oostelijke Alpen hebben ook dan nog te maken met veel zon. Met het instromen van weer wat zachtere lucht gaat de temperatuur weer wat omhoog, de sneeuwvalgrens stijgt in het westen tot circa 1000 meter.

Na het weekend gaat de kou er weer uit zonder dat het echt zacht gaat worden.Kijken we naar de ensembles van zowel het GFS als ook het ECMWF dan lijken de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar normaal niveau bewegen. In hoeverre we te te maken gaan krijgen met stabiel dan wel onbestendig weer is nog zeer onzeker. Daarmee kunnen we concluderen dat we het weekend en ook de eerste dagen van de week nog een beetje aanmodderen met het winterweer. Vanaf woensdag dan winterinval met vorst en sneeuw. Vrijdag meer zon en eerst nog zeer koud.


Winterweer Benelux
De grens met de koudere lucht heeft het noordoosten van Nederland bereikt en hier en daar is de neerslag al overgegaan in natte sneeuw.Met het verder trekken van het laagje richting Duitsland kan de koudere lucht lanzaam verder naar het zuiden toe uitstromen en gaat de neerslag van het noorden uit op steeds meer plaatsen over in natte sneeuw en in het noorden in droge sneeuw.

Actuele radar: koude lucht en eerste sneeuw (roze) boven noorden van Nederland

Lokaal kan in het overgangsgebied ook ijzel of ijsregen voorkomen.Tot zondagochtend kan in het noorden 5cm tot 7cm sneeuw gaan vallen en niet gek opkijken wanneer ook elders morgenochtend enkele centimeters sneeuw het landschap bedekken. Morgen trekt de neerslag (sneeuw) in de loop van de dag naar het zuidoosten toe weg. Tegelijkertijd kunnen vooral in de (noordelijke) kustgebieden) enkele sneeuwbuien gaan binnen drijven.Maandag en dinsdag kan er dan vooral nog neerslag (sneeuw) in België en Luxemburg vallen, het ECMWF rekent met neerslaghoeveelheden van 10 tot 30mm (hoogste waardes in de westelijke delen en Ardennen). Ook de rest van de week zal met een noordoostelijke stroming koude lucht blijven binnenstromen. De temperaturen komen ook overdag niet tot nauwelijks boven het vriespunt meer uit.
@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: