Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 24 april 2013

Dutchweek Val Thorens


Dutchweek met een gouden en wisselvallig randje


Hollandse "take-over" ValThorens
Nog 2 dagen en dan is de start van de "Dutchweek" in het het hoogst gelegen skiresort van Europa te weten; het Franse Val Thorens (2300m). De Dutchweek in Val Thorens is een massale Hollandse take-over in de laatste week van het wintersportseizoen. Dit is altijd de week waarin Koninginnedag valt kan dus de laatste week van april of de eerste week van mei zijn. Afgelopen jaar trok de Dutchweek zo’n 10.000 feestende Nederlanders en dit aantal stijgt nog elk jaar. Dit is ook logisch, want als je eenmaal met het Dutchweek virus bent aangestoken, ga je het jaar erop weer ! De Dutchweek kenmerkt zich door de beste festivals en de gezelligste avonden van het hele seizoen in de vele kroegen van Valtho! Dit keer overigens nog meer feestfestijn in verband met de laatste Koninginnedag dan wel de Kroningsdag.


Actuele webcam beeld 360 Bar

Dutchweek Festival: De 360 bar vormt een van de centrale punten in de Dutchweek met het druk bezochte concept: "Dutchweek Festival." Hier is dagelijks een openlucht party van 14:00 tot 19:00 met de beste Nederlandse DJ's! Afgelopen jaren gaven o.a. Afrojack, Hardwell, Sunnery James & Ryan Marciano, Lucien Foort en resident Chris Rox acte de présence!.

Programma Dutchweek 2013  zie >>  hier  <<

Tot zover de Dutchweek en terug naar het Alpenweer:

Algemene weersituatie
Een krachtig hogedrukgebied heeft zich met zijn centrum tot over centraal Europa verplaatst en zal tot vrijdag het weer in de Alpen bepalen. In het weekend verliest het hoog zijn invloed op de Alpen en wordt het vooral in de westelijke Alpen opnieuw weer wat koeler en onbestendiger.

Waarschuwing:
Lawinegevaar geel (niveau 2)

Weerpraatje
Afgelopen weekend viel er in de Alpen onder invloed van een actief en slepend koufront ien in combinatie met een Genualaag op uitgebreide schaal tot in de dalen en het laagland sneeuw van betekenis. Vooral in de Zwitserse Alpen was het raak, boven de 1000 viel er 30 tot 70cm en in het Engadin kon men lokaal zelfs 90cm op de meetlat aflezen. Ook in de Franse Alpen en het gebied van Les Trois Vallées  zorgde een vers pak sneeuw van 20 tot 40cm voor een winterse opleving. Voor wat betreft de sneeuw hoeven ze zich daar, mede natuurlijk ook door de hoge ligging (2300-3700m) dus geen zorgen te maken. Hogerop vinden we er nog steeds een machtig sneeuwdek van circa 370cm en ook in het hoogste skiresort van Europa ligt rond de 2300 meter hoogte nog meer dan een meter sneeuw.


Veel sneeuw afgelopen zaterdag in oa. het Zwitserse "Disentis"


Zomerse temperaturen
Zoals al bij de inleiding vermeld trekt de  komende dagen een hogedrukgebied  vanuit het westen van Frankrijk pal over de Alpen naar het oosten en met een naar zuid draaiende stroming wordt vanaf  morgen zeer zachte, van origine subtropische lucht, aangevoerd. De temperaturen zullen met ondersteuning van veel zon dan ook een sterke opwaarts trend vertonen waarbij het nulgradenniveua in de tweede helft van de week tot "zomerse" 3400 meter gaat stijgen. In de dalen zal het kwik oplopen tot 22 a 26 graden en hier en daar gaat het richting de 27 a 28 graden.

Tegen het einde van de week zien we aan de oostflank van een ander krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan een portie koudere lucht vanaf de Pool naar het zuiden toe uitstromen. Ofschoon deze ontwikkeling al enige dagen door de modellen gesimuleerd wordt is het tot vandaag nog steeds onzeker in hoeverre en tot waar deze koude lucht over west Europa weet binnen te dringen. Volgens de laatste berekeningen van het GFS en het ECMWF zal het koufront met daarachter de veel koudere lucht zaterdag tot boven het westen van Duitsland, Zwitserland, Italie en het Iberische Schiereiland weten te vorderen om vervolgens daar dan ergens tot stilstand komen.


ECMWF T850 hPa (temperatuur op 1500 meter hoogte) voor as zaterdag met de koude
lucht (groen) tot over het midden van frankrijk

Sneeuw of regen
Bijkomend vervelend verschijnsel is de neerslag die met het opkomen van het front vanaf vrijdag vooral in het overgangsgebied tussen de koudere lucht in het westen en de zachtere lucht in het oosten en zuiden gaat vallen. Juist de westelijke Alpen krijgen in het weekend, wanneer dit scenario bewaarheid gaat worden, te maken met neerslag van betekenis. Omdat we over het algemeen aan de warmere kant van het front verblijven zal de sneeuwvalgrens gedurende de gehele periode (vrijdag tot en met zondag) boven de 2000 meer liggen en deels sneeuwt het zelfs pas boven de 2300 meter. Het gaat voor Val Thorens wat op een hoogte van 2300 meter ligt  dus nog heel spannend worden voor wat betreft de soort neerslag ! Bepalend zal uiteindelijk gaan worden in hoeverre de koudere lucht verder in oostelijke richting over de westelijke Alpen kan gaan uitstromen ?!

Zondag zien we dat de stroming onder invloed van een lagedrukgebied boven het Iberische Schiereiland in combinatie met een  hogedrukgebied boven het oosten van Europa weer wat meer naar het zuiden tot zuidoosten gaat draaien en de warmere lucht weer naar het westen toe kan uitstromen respectievelijk de koudere lucht weer naar verder naar het westen terug wordt teruggedrongen. Daarmee samenhangend gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift.


Prachtig weer en prima condities vandaag in vrijwel het gehele Alpengebied
(actueel webcambeeld
Val Thorens)

Warm en deels onbestendig
De eerste dagen van de nieuwe week liggen de westelijke Alpen nog steeds in het grensgebied van de koudere lucht die onverminderd aan de oostflank van het Atlantische hoog naar het zuiden toe uitstroomt en de veel zachtere lucht die vanuit het zuiden via centraal (Alpen) en vooral oost Europa naar het noorden wordt getransporteerd. Het lijkt er echter sterk op dat we vooral met de warme luchtsoorten te maken waarbij ook de Südföhn kan gaan opsteken. Deze combinatie staat dan temperaturen toe die in de dalen weer tot 23 a 25 graden kunnen gaan oplopen. In de oostelijke Alpen waar de warmere lucht prominenter aanwezig zal zijn is lokaal zelfs 25 tot 29 graden mogelijk.

Tweede helft van de week kouder
Kijken we naar de rest van de week dan zien we dat het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de warme zuidelijke stroming via de Alpen richting Polen trekken alwaar het donderdag wordt verwacht. Hierdoor kan de koudere lucht die nog steeds in de buurt ligt via de achterdeur van het laag naar het oosten toe uitstromen. Mocht dit inderdaad zo gaan verlopen dan wordt het vanaf donderdag van het westen uit gevoelig kouder waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen geleidelijk tot 1500 a 1000 meter zal gaan dalen. Dat we ook dan met onbestendig weer te maken zullen krijgen zal niemand verbazen.Gedurende de gehele periode kan er periodiek (buiige) neerslag gaan vallen met voorkeur voor de westelijke en vooral ook zuidelijke Alpen, vooral op maandag en dinsdag is de kans op neerslag in de Franse Alpen groot en lokaal kunnen de buien ook vergezeld gaan van onweer.


Donderdag vooral in de westelijke Alpen markant koude met sneeuw tot 1000 meter

Ofschoon de storingen met bewolking en wat neerslag in verzwakte vorm tijdelijk ook tot over de oostelijke Alpen weten voor te dringen is het weer hier over de gehele linie hier toch een stuk beter en in de warme lucht kan het kwik er met ondersteuning van zon stijgen tot zomerse waarden. Vanaf donderdag vertonen echter ook hier de temperaturen een geleidelijk dalende trend.

Samenvattend mogen we stellen dat we na een paar zonnige en warme dagen vanaf  vrijdag een overgang gaan krijgen naar wisselvalliger weer met periodiek meer bewolking en neerslag dan wel buien. Het is daarbij zacht met een sneeuwvalgrens die meest boven de 2000 meter zal liggen. Het betere weer is overduidelijk voorbestemd voor de oostelijke Alpen. Mogelijk dat in de tweede helft van de volgende week de temperaturen van het westen uit een dalende trend gaan vertonen waarbij er in de Franse Alpensneeuw tot rond de 1000 meter kan gaan vallen.

Tot zover voor vandaag. Vrijdag gaan we verder kijken wat er van deze verwachtingen allemaal nog overeind staat en of we de paraplu of misschien toch wel de parasol stand-by  moeten houden. Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

Meer info over de Dutchweek  vai >> Website Dutchweek Festival , via >> Facebook Dutchweek en via >> Twitter

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: