Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 20 oktober 2013

Aanhoudend zeer zacht

Een zwakke storing zorgt vandaag vooral in de westelijke Alpen voor meer bewolking en wat neerslag. Het zuiden blijft benadeeld door vochtigere lucht vanuit het zuidwesten, in het noorden föhnig. Ook de komende dagen geen doorslaggevende veranderingen in het zeer zachte herfstweer

Tweedeling Alpenweer

Gisteren weer zo'n prachtige dag in grote delen van de Alpen met temperaturen die in sommige delen van Oostenrijk opliepen tot net boven de 20° (Götzis, 20.4°). Nog warmer werd het met ondersteuning van de föhn in delen van Zwitserland, zo meldde Landquart (Graubünden) op 524 meter hoogte maar liefst 23,9° gevolgd door Delemont (Basel) 23.8°. Ook het inner-alpine Wallis deed lekker mee, met bijvoorbeeld hier in het dal 23.7°. Ook op hoogte gewoon warm , zo kon het kwik op 1000 meter hoogte oplopen tot 20° op 2000 meter werd het een graad of 10 en ook op 3000 meter nog nipt boven het vriespunt.  Voor midden oktober is dit zo'n beetje het hoogst haalbare qua temperaturen en enkel daar waar de föhn nog goed zijn best doet kan het lokaal nog wat warmer worden.


Genieten van de zon en sneeuw aan de zuidkant van Monte Cervino (Matterhorn)
in Breuil-Cervinia (Aosta) gisterenmiddag 

Wanneer we de weerkaarten erbij pakken dan zien we dat de koudere lucht (T850hPa -5°) zicht ten noorden van de lijn Zuid Groenland, IJsland, zuid Scandinavië tot over noordwest Rusland bevindt. Deel is het hier al echt winters met ook overdag  temperaturen onder het vriespunt. Koudste plekje vanmorgen in Europa het Noorse Roros alwaar het op dit moment nog 17 graden vriest en ook op IJsland lokaal -8° vanmorgen. Tja, dit soort temperaturen kunnen we in de Alpen voorlopig wel vergeten. Wie hier de vorst zoekt moet tot boven de 3000 meter klimmen met pas daar temperaturen onder het vriespunt. Zo meldt het weerstation op de Zwitserse Pian Rosa (3488m) -1.2° en ook de Mittelallalin (3500m) schopt het niet verder dan  -0.8°. Opvallend (ja ja) de lichte vorst op dit moment in het Zwitserse Buffalora (Ofenpass 1300m) en in de bekende koudeput Funtensee (Bayern, 1600m), met -3° hier zowaar de laagste temperaturen in de Alpen deze ochtend en daarmee zelfs kouder dan op 4000meter hoogte ! Deze lichte vorst werd door de sterke nachtelijke uitstraling onder een heldere hemel bereikt en doordat de kou daar blijft hangen. Met winter heeft dit alles echter niets te maken.


Natuurlijk heerlijk bergweer en met de föhn ook nog eens prachtige vergezichten.
(Foto Aletschgletsjer)

De grote motor achter het zeer zachte weer is een complex lagedrukgebied met centra op de Atlantische Oceaan, boven het oost Europese continent vinden we als opponent een groot hogedrukgebied en tussen deze twee sturende druksystemen in bevindt geheel west en centraal Europa zich in een zeer zachte zuidwestelijke tot zuidelijke hoogtestroming. De lucht komt uit zuidelijke breedtegraden en en is deels ook nog eens vochtig. In de loop van de week trekt het zwaartepunt van de depressie nog wat naar het westen en noorden en ook het oost Europese hoog schuift wat naar het noorden. Tegelijkertijd zien we een enorme hoogtetrog vanaf de Atlantische Oceaan tot aan over het noordwesten van Afrika uitbreiden. Door deze ontwikkelingen nemen de drukverschillen verder toe en wordt ook de "winter" met groot Atlantisch machtsvertoon uit Scandinavië verdreven !


GFS  woensdag, warme lucht wordt tot ver naar het noorden gepompt
onder invloed van Atlantisch regime

Zo vinden we donderdag de bovengenoemde lijn (T850hPa -5° isotherm) met koudere lucht pas boven Nova Zembla terug en is geheel Scandinavië tot aan de Noordkaap vorstvrij dan wel in de zachte lucht (kaart hierboven). Enkel ver weg in noordwest Rusland nog een rest kou. Kouder daarentegen wordt het dan in IJsland alwaar via de achterdeur van de depressie koudere lucht vanaf de Pool wordt aangezogen.

Ook het volgende weekend nog maar weinig verandering voor wat betreft het algemene luchtdrukpatroon, nog steeds die straffe zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming met zachte en periodiek wat vochtigere lucht. Toch zien we langzaam wel wat fase verschuivingen in het stromingspatroon ontstaan, of deze een inleiding zullen gaan vormen is zeker niet ondenkbaar. Voor details is het echter nu nog te vroeg en we zullen het met het zachte herfstweer moeten doen.


De sneeuw in de Alpen rood ingekleurd (satellietopname gisterenmiddag)

Voor wat betreft de sneeuwcondities is er al met al niet veel veranderd, natuurlijk is beneden de 1800 a 2000 meter het meeste van wat er recent gevallen alweer weg, boven de 2000 a 2200 meter echter nog gewoon winters met deels nog 20 tot 50cm sneeuw. Hier kan de steeds zwakker wordende zon zijn werk niet of nauwelijks meer doen en ook de föhn is hier niet echt een bedreiging. Zolang de lucht maar droog blijft en de lucht helder dan zal ook daar niet veel aan veranderen.

Om het geheel maar even kort te sluiten dan wel samen te vatten. Het blijft zacht, vandaag en ook woensdag tijdelijk meer bewolking in het westen en deels ook noorden. De meeste kans op zon maken de oostelijke Alpen en de föhngebieden aan de noordkant en deels inner-alpin. De zuidkant moet het doen met meer bewolking die steeds weer vanuit het zuidwesten tegen het Alpenmassief stuwt, deels hier ook regen die vooral tijdens passage van de storing ook sterk kan intensiveren.

GFS ensembles, nog geen trend naar kouder weer bespeurbaar

Tot zover voor deze zondag, morgen meer Alpenweer, ciao vanuit een bewolkt Oberwallis.


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: