Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 28 oktober 2013

Nogmaals warm, morgen afkoeling

Tussen een complex lagedrukgebied met centrum boven de noordelijke Noordzee en hogedruk boven de Middellandse Zee hebben de Alpenlanden ook vandaag nog met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken. Morgen dinsdag volgt vanuit het westen een koufront met regen, sneeuw en afkoeling.

Meer dan halve meter sneeuw Engadin

Gisteren hadden we al met duidelijk minder fraai weer te maken dan de afgelopen, deels was het bewolkt, deels opgeklaard en tussen de bedrijven door viel er een lokale regenbui of wat regen. De oorzaak hiervoor was een koufront welke van het westen uit de Alpen binnentrok en de boel destabiliseerde. Ofschoon de verschillende luchtsoorten zich niet eens zo heel veel van elkaar onderscheiden was het toch voldoende voor deels pittige buien die hier en daar ook van onweer  vergezeld gingen (koudere lucht hoger op in de atmosfeer). Lokaal kon er in de Zwitserse Alpen in een strook vanaf het Meer van Genève tot in het Kanton Bern 20 tot 30mm worden afgetapt, andere plaatsen hielden het echter gewoon droog. Koud was het ook gisteren niet met temperaturen die tot 16 a 22 graden opliepen.


Prachtige sfeerfoto van de herfst, de föhnwolken en de sneeuw op de berg toppen.
Locatie Moosalp, Oberwallis (via twitter  I. Dijkman -Bitsch-) 

Vandaag nogmaals een dag die in het teken staat de zuidweststroming en Südföhn, De meeste wolken vinden we door een toenemende stuwing van vochtige lucht (Südstau) aan de Alpenzuidkant met voorkeur voor het Italiaanse Piemont en Zwitserse Ticino (Tessin). Verder in de Alpen overtrekkende hogere bewolking en vooral toch ook zon. Door de föhnstroming zal het zicht in de westelijke Alpen (Frankrijk, Zwitserland) echter nog steeds heel goed zijn, prima berg en wandelweer dus. Ook in de oostelijke Alpen een soortgelijk beeld, meeste bewolking hier aan de zuidkant, elders ook weer kans op deels hardnekkig Hochnebel met voorkeur voor de dalen. In de middag zou deze dan grotendeels of geheel moeten verdwijnen en kan, net als al in de bergen, de zon goed mee gaan doen. De wind gaat in de loop van de dag verder aantrekken en maakt het er voor het gevoel niet lekkerder op. Ook vandaag met de zuidwestelijke aanvoer dus nog steeds zacht tot zeer zacht (warm) met een nulgradenniveau die ergens tussen de 3500 en 4100 meter ligt en ook 2000 meter met 6 tot 10 graden alles behalve koud. In de Oostenrijkse Föhngebieden kan het vanmiddag maar liefst 23 tot 24 en lokaal 25 tot 26 graden warm worden !


Vandaag nogmaals zacht met  tijdelijk oplevende Südföhn

De aantrekkende wind (föhn) en bewolking met eerste neerslag in het zuiden zijn een voorbode op een weersverslechtering die dinsdag zal gaan plaatsvinden. Reeds in de nacht op dinsdag nadert uitgaande van het bovengenoemde lagedrukgebied een koufront de westelijke Alpen. De bewolking wordt van het westen uit steeds dikker en in de ochtend valt de eerste regen en sneeuw boven de 2500 a 2000 meter. Het langst droog blijft het dan nog in de westelijke Italiaanse Alpen. In de loop van de ochtend bereikt het koufront dan ook de oostelijke Alpen. In de nacht op woensdag en woensdag 0verdag dan verdere afkoeling en neerslag. De Franse Alpen ontspringen de dans grotendeels, hier wordt slechts weinig neerslag berekend. Meer neerslag valt er aan de Alpennoordkant, het zwaartepunt is echter weggelegd voor de centrale Alpen met voorkeur voor de Adamellogroep (Kalkalpen), de Julische Alpen, het Engadin en de Lienzer Dolomieten (oost Tirol).  Voor deze gebieden wordt zo'n 20 tot 40cm sneeuw berekend en lokaal kan in het Oberengadin (Graubünden, Zwitserland) zelfs 50 tot 80cm Neuschnee gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1200 en 1600 meter, bij aanhoudende en intensieve neerslag deels ook nog een stuk lager.


Niet gek opkijken wanneer het (ober)Engadin woensdag omgetoverd is tot een
"winter wonder land"  zoals op deze archieffoto

Na donderdag lijkt de atmosfeer onder luchtdrukstijgingen weer tot rust te komen, sneeuw kan er echter ook dan nog steeds aan de centrale Alpenzuidkant vallen. Vrijdag dan laatste neerslag aan de zuidoostelijke kant en van west naar oost toenemend droog en zonnig. De temperaturen vertonen weer een opwaartse trend. De uitloper van het Azorenhoog welke ons vanaf donderdag het betere weer gaat bezorgen zal ook tot in het weekend weer bepalend blijven. Omdat onder invloed van nieuwe depressies op de Atlantische Oceaan de stroming weer naar zuidwest gaat draaien zal de temperatuur nog wat verder oplopen met opnieuw weer een aanwakkerende Südföhn. in de nacht op zondag nadert een volgend actief koufront behorende bij een eveneens actieve depressie en een hooogtetrog die begin volgende week richting de Middellandse Zee gaat uitdiepen. Het wordt opnieuw kouder en er kan vanaf zondag veel neerslag gaan vallen die steeds lager in sneeuw zal overgaan. Helaas is het nog iets te vroeg voor details en gezien de wat langere verwachtingstermijn ook nog even de bekende slag om de arm houden !


ECMWF, depressies en jetstream op zuidelijkere koers
 
Samenvattend voor de Alpenlanden: Vandaag nogmaals oplevende Südföhn, morgen koufront met regen en sneeuw hogerop. Vanaf de tweede helft van de week weersverbetering, zon en oplopende temperaturen. In het weekend opnieuw weersverslechtering en afkoeling. Mogelijk veel neerslag (sneeuw) in de Alpen
 
Storm Nederland:
Een zeer snel uitdiepend laagje en een bijbehorend front zullen vandaag in grote delen van België en Nederland voor onstuimig herfstweer zorgen. De piek in de wind valt tijdens de tweede helft ochtend en begin van de middag. Aan de kust kan dan tijdelijk een storm tot zware storm (9-10 Bft) staan. Nabij het noordwestelijk kustgebied en ten noorden van de Waddeneilanden mogelijk ook even een zeer zware storm (11 Bft). Dit stormveld bevindt zich op de zuidflank van het laag nabij de ingedraaide storing (occlusie). Qua windstoten levert dit een beeld op van 100-120 km/u in de kustprovincies en IJsselmeer, in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied tot 130 km/uur. Landinwaarts 75-100 km/u. De windpiek is kortstondig, al vrij snel in de middag neemt de wind van het zuiden uit in kracht af.


Momenteel zijn er al diverse weeralarmen uitgegeven in verband met de storm. Vooral de zware tot zeer zware windstoten zijn gevaarlijk en kunnen schade aanrichten. Pas op in het verkeer en vermijdt open water en de bossen !


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)



Geen opmerkingen: