Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 24 oktober 2013

Volgende week minder zacht

Na passage van een koufront zorgt een tussenhoog voor rustiger weer met opnieuw stijgende temperaturen. Zeker nog tot en met het weekend blijft het föhnig en zeer zacht.  Volgende week toenemend wisselvallig en geleidelijk wat kouder weertype.

Droger en opnieuw warmer

Er mag dan wintertechnisch weinig tot niets te beleven zijn dat betekent echter niet dat er ook niets te beleven valt. De laatste dagen stonden  helemaal in het teken van een zeer sterke föhnfase welke zich in het voor-veld van een opkomend koufront ontwikkelde. Vooral de Zwitserse Alpen kregen dinsdag toen de föhn zijn hoogtepunt bereikte de volle laag en deels ging het er zeer extreem aan toe. Zo werden dinsdag in de klassieke föhndalen al temperaturen van 26+ gehaald en aan de zuidkant begon het in de Südstau in de Tessiner Alpen (Ticino) flink te plenzen. (zie ook bericht Michael van gisteren).

Zeer opvallend en ook niet alledaags de zeer hoge "minimum" temperaturen in de  nacht van dinsdag op woensdag. Zo kwam bijvoorbeeld op uitgebreide schaal in de föhngebieden van de Kantons St Gallen en Uri  in de nacht de temperatuur niet onder de 25° (!) en werden de maximum temperaturen van 25°+ in de vroege ochtend behaald. Tegelijkertijd stond er aan de Bodensee en in de bergen een Föhnsturm met windsnelheden die lokaal tot 133km/h opliepen.

Altocumulus lenticularis (lenswolken) en föhnstorm boven de
Vierwaldstättersee (Zwitserland)

Gisteren overdag trok het koufront de Alpen binnen en werd het van west naar oost overal nat en kwam de föhn tot liggen, enkel de oostelijke Alpen hadden toe nog met de föhn te maken zei het allemaal minder extreem. Het koufront was er één van de categorie "slappe hap" en verdiende de naam "kou"front eigenlijk niet. Weliswaar daalde de sneeuwvalgrens van 3300 meter naar 2800 tot 2500 meter lokaal aan de Alpennoordkant maar verder was het ook in de koelere lucht nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar. Gistermiddag op de zoektocht naar verse sneeuw moest ik echt mijn best doen. Pas op de hoger gelegen delen (boven de 3000m) werd het weer wat wit maar ook hier was de sneeuw zwaar en vochtig. Tja wat wil je met deze luchtmassa's die ergens vanuit noordwest Afrika omgeving Azoren -Marokko dan wel de Middellandse Zee afkomstig zijn.


Toch nog wat  winters in delen van de  Alpen gistermiddag op hoogte, webam
Mittelallalin (3500m) Saas-Fee met sneeuwval en -1.8°

Nee, de winter is in Europa en ook in de Alpen ver weg en als ik de stromingspatronen op het noordelijk halfrond bekijk (verloop jetstream), dan zie ik voorlopig ook nog niet direct veranderingen die wijzen op een belangrijk kouder weertype. Integendeel: een forse kou uitbraak vanaf de Pool in het oosten van Canada en noordoosten van de US gaat daar de komende dagen voor een dik pak sneeuw zorgen met temperaturen die nog maar net of zelfs niet meer boven het vriespunt uit zullen komen.

Een belangrijk deel van deze Poollucht stroomt via de Labrador Zee  ten zuidwesten van Groenland en de omgeving van New Foundland de Atlantische Oceaan op en gaat daar de jetstream een venijnige  "koude injectie" geven. Boven het relatief warme water gaat dit de jetstream nog eens even lekker aanzwengelen en zal de vorming van actieve (storm)depressie verder triggeren. Goed mogelijk dat vanaf het zuiden ook ex- tropische cycloon Lorenzo zich met het geheel gaat bemoeien. Hoe dan ook, in een wat latere fase, zo vanaf begin volgende week, zullen de op drift geraakte Atlantische depressies en hun fronten ook het west Europese continent gaan aandoen en voor onstuimig en wisselvallig herfstweer gaan zorgen. Vooral Nederland mag zich maandag voor een echte herfstorm gaan opmaken en ook de Alpen zullen niet geheel ongemoeid blijven !


Stormdepressies in de maak boven de Atlantische Oceaan

Begin volgende week zal dan het  koufront behorende bij een stormdepressie die dinsdag met kern boven zuid Scandinavië ligt de warmte en föhn uit de Alpen proberen te gaan verdrijven. Het Amerikaanse model is daarmee vrij positief, het Europese model nog wat terughoudender. Vooral in de centrale Alpen gaat er dan neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens in de koudesector achter het koufront aan de  noordkant daalt naar 1500 tot 1200 meter en lokaal tijdelijk tot 1000 meter of net iets daaronder. Nog niet echt een winterinval maar de grootste "hitte" is echter voorbij. Of de verhoogde dynamiek op de Atlantische Oceaan voor de Alpen op termijn een inleiding zal vormen voor nog kouder weer is nog zeer onzeker.


ECMWF voor dinsdag volgende week met stormdepressie bij Zuid Scandinavië
en de koudere lucht op weg richting Alpen

Samenvattend: Vooreerst nog weinig verandering, met een aanhoudende zuidwestelijke hoogtestroming zacht tot zeer zacht en vooral aan de Alpennoordkant veel zon. Opnieuw opkomende Südföhn echter bij lange na niet meer zo sterk als afgelopen dagen. Dinsdag toenemend wisselvallig en op koufront geleidelijk kouder met temperaturen die terugvallen tot rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Tot zover maar weer voor vandaag, morgen meer Alpenweer.
Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: