Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 11 november 2013

Na sneeuw in rustiger vaarwater

Achter een lagedruk en koufront krijgen de Alpen in de eerste helft van de week te maken met hogedruk. Er wordt koele en relatief droge lucht aangevoerd, vanaf het midden van de week volgt nog steeds koele maar ook weer wat  vochtigere lucht.

Winterse start nieuwe week


Gisteren weer zo'n dag om als weerman je vingers bij af te likken. Maar liefst -32 tot 35 graden was de lucht die gisterenochtend op wat grotere hoogte boven bijvoorbeeld Nederland  kwam stromen en deze koude bovenlucht was genoeg voor het produceren van menig pittige bui die lokaal van onweer en hagel vergezeld gingen en lokaal werd het heel even wit. De lucht die verder naar het zuiden toe stroomde was hogerop wat minder koud maar toch koud genoeg voor al wat sneeuw op de hoogste toppen van de Ardennen en het Sauerland. Nog wat zuidelijke in bijvoorbeeld de Schwäbischer Alb en het Schwarzwald werd het hogerop compleet winters met een dik pak sneeuw.


Valthorens gisterenmiddag onder een dik pak sneeuw

Uiteindelijk spoelde de koudere lucht in 2 fases dan ook over de Alpen uit. In eerste instantie sneeuwde het tot een hoogte van 1300 a 800 meter op een eerste front (occlusie) welke in de ochtend de westelijke Alpen binnentrok. inner-alpin (Wallis) en sommige dalen sneeuwde het doordat het in de nacht goed was afgekoeld tot in de dalen (600meter). Lokaal leverde dit boven de 1000 a 1200 meter al zo'n 10 tot 30cm sneeuw op. Met toename van de wind dan in de middag tijdelijk tot een hoogte van 1000 meter ook weer regen. In de middag en avond volgde dan het volgende front (koufront) en deze zorgde door opkomende nordstau nogmaals voor 10 tot 20 cm sneeuw met zwaartepunt centrale Alpennoordkant. Elders duidelijk minder sneeuw op het koufront door toename van de wind. Door snelle drukstijgingen aan de Alpenoordkant en met het verplaatsen van een lagedrukgebiedje naar noord Italië draaide de wind naar het noordwesten en nam flink in kracht toe met in de bergen ook nog eens een storm. De Alpenzuidkant kreeg tegelijkertijd te maken met een opkomende Südföhn


Van hetzelfde witte laken een pak in Oberwallis (Obergoms), foto Oberwald (1360m)

Vannacht trok het front met regen en sneeuw naar het oosten weg en werd het in de westelijke Alpen overal droog en klaarde het op. De zuidoostelijke Alpen en het aangrenzende noord Italië en Slovenië hebben nu nog te maken met bewolking, regen en hogerop sneeuwval, dit laatste geldt met name voor Karinthië.

Dat de atmosfeer in de westelijke Alpen in alle hoogtes goed is afgekoeld kunnen we mooi aflezen aan de temperaturen van deze ochtend. Op uitgebreide schaal vriest het in de westelijke Alpen vanmorgen licht tot matig en in de hogere dalen en boven de 1800 meter streng. Topper op dit moment het "Kleine Matterhorn" (3883m) in Wallis met -20°C. Duidelijk minder koud is het nog in de Oostenrijkse Alpen en dan met name in het zuidoosten alwaar de koudere lucht zich (nog) niet goed heeft kunnen door zetten.


Ochtendgloren Zermatt, vooral hier rond de Matterhorn vannacht met -20 graden
diepvries kou, in Zermatt vriest het vanmorgen slechts 7 graden 

Vandaag vooral dus zon in de bergen in het westen, in de dalen hangt vooral in de ochtend nog restbewolking. De (zuid)oostelijke Alpen hebben vandaag nog even met de naweeën van de wegtrekkende storing te doen. Verder opvallend ook de grote drukverschillen vandaag tussen de Alpennoordkant en zuidkant (hoog-laag), maar liefst 12 tot 14 hPa drukverschil, genoeg voor een stormachtige Südföhn in bijvoorbeeld het Zwitserse Ticino die tevens tot ver naar het zuiden(laagland) toe kan doorstaan. In de bergen schijnt vandaag de zon volop, met de verse sneeuw die dus vooral in de Franse en Zwitserse Alpen viel "Traumwetter".

Morgen verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich wat naar naar oosten en doordat de lucht wat kan opwarmen binnenin het hoog zullen de temperaturen vooral in de bergen wat kunnen gaan oplopen. Ook de eventuele bewolking in het zuidoosten zal geen thema meer zijn en de zon nauwelijks  nog kunnen frustreren. Natuurlijk kunnen we wanneer we in de winter met hogedruk te maken hebben en een oostelijke aanstroming (Bise) niet om de Hochnebel en mist heen, deze zal morgen vooral aan de Alpennoordkant in de dalen prominent aanwezig zijn (bovengrens circa 1400 tot 1600 meter) Onder de Hochnebel koud en kil, daarboven Sonne pur en wederom schitterend winterweer !  


Wie wil er niet zo een ochtendwandeling maken, Traum(winter)wetter vanmorgen op de
Bettmeralp (Obewallis)

Woensdag trekt via de noordoostflank van een Atlantisch hogedrukgebied een zwakke storingen vanuit het noordwesten de Alpen binnen, deze gaan opnieuw wat koudere lucht aanvoeren welke ook weer wat vochtiger is, naast meer bewolking is vooral aan de Alpennoordkant ook wat sneeuw niet uitgesloten. Donderdag dan weer even ietse-pietse zachter en meer zon voordat een volgend koufront vrijdag de Alpen gaat aandoen. Het wordt opnieuw kouder en vooral op vrijdag kan er wat meer sneeuw gaan vallen met als zwaartepunt opnieuw langs de noordelijke Alpenboog. Verwacht echter geen grote hoeveelheden maar meer een mooi vers wit laagje, bij gunstige nordstau 20-25 cm.

Vanaf het weekend wordt het allemaal erg onzeker en de modellen komen vanmorgen met verschillende oplossingen. Gaan we die ook nog eens in detail bekijken dan mogen we stellen dat eer eigenlijk geen touw aan vast te knopen is. Grote probleem waarmee we te maken gaan krijgen is de positie van de sturende hogedruk en lagedruk gebieden en dan met name de positie van de Atlantische hogedruk. Gisteren lag dit voor winterliefhebbers perfect met uiteindelijk een noordelijke aanstroom van koude Poollucht linea recta west Europa en de Alpen. Vandaag zien we dat het ECMWF de noord-zuidelijke hoogte-as meer westelijk laat lopen, dit zou dan tot gevolg hebben dat de Poollucht niet over Europa maar veel westelijker over de Atlantische Oceaan naar het zuiden gaat stromen. In plaats van een koude noordelijke stroming dan in de Alpen juist een zachtere zuidelijke stroming (Südstau !)


ECMWF maandag voglende week, kleine verschuivingen, grote verschillen -gevolgen

Ander probleemkindje voor de weermodellen is nog steeds dat afgesnoerde hoogtelaag gevuld met koude lucht wat zich prima vermaakt op de (westelijke) Middellandse Zee. Dit laag zou de hele boel nog wel eens op de kop kunnen zetten en op termijn ook voor neerslag gaan zorgen in de zuidelijke Alpen. Overigens is het door het laag wat boven de Middellandse zee rondtolt in die gebieden zeer onrustig, veel (onweers)buien en bakken met regen al of niet begeleid door stormachtige winden (zo dit even terzijde voor diegenen die nog plannen hadden om daar even lekker te "na-zomeren")
Tenslotte nog even kijken naar het GFS wat die er vanmorgen van bakt. Ook hier grote verschillen met de uitdraai van gisteren en het probleem met de juiste positie van het Atlantische hoog en het laag boven de Middellandse Zee dat na het volgende weekend neiging heeft het Europese vaste land op te trekken. We zien volgens het model wel weer die kou aanval vanuit het noorden maar in dit geval wordt deze dan door het laag afgeremd. Tja een hoop onzekerheid dus vanaf het weekend en eigenlijk weten we het niet en zijn alle opties gewoon nog open !

De komende week inclusief het weekend eerst maar eens genieten van het mooie winterweer en de sneeuw in de bergen die boven de 1400 a 1500 meter tot het volgende voorjaar blijft liggen en de basis zal zijn voor een mooi nieuw wintersportseizoen. Ter afsluiting hieronder nog een heel mooi winters prentje (wie weer waar het is mag het zeggen). Meer winterse plaatjes zijn te vinden op on Facebook platform, zie >> hier <<

 
Tot zover voor vandaag, fijne dag, geniet van de zon en sneeuw en ciao vanuit een winters Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: