dinsdag 26 november 2013

Vanaf donderdag minder koud

Tussen een hogedrukgebied met kern boven Ierland en lagedruk boven het oosten van Europa bevinden de Alpen zich in een koude noord tot noordoostelijke hoogtestroming. Terwijl in de oostelijke Alpen de Nordstau overheerst hebben de westelijke Alpen te maken met de dominantie van het Ierse hoog.

 

Zeer koud novemberweer


Wat een prachtig winterweer in grote delen van de Alpen ! Zelfs nu, een paar dagen na de sneeuwval, zijn hier in Oberwallis de bomen en struiken tot in het dal (680m) nog steeds bedekt met een dikke laag poedersneeuw en ook afgemeten aan de temperaturen lijkt het wel "Hochwinter". Ook elders in grote delen van de Alpen tot in de dalen en hier en daar ook het laagland hetzelfde beeld van sneeuw en diep winterse temperaturen.


Een diep winters beeld in grote delen van de Alpen, herkent u overigens dit mooie en
sneeuwzekere dorpje
?

In de bergen al niet veel anders, winter pur, perfecte sneeuw en pistes en temperaturen die niet zouden misstaan in januari of februari. Op veel plaatsen boven de 1800 meter ligt 50 tot 80cm Neuschnee en lokaal is het sneeuwdek aangegroeid tot over een meter. Let wel, dit zijn geen gletsjer of hoogalpine gebieden. Niet lang geleden was het hier nog gewoon groen en liepen er koeien te grazen of kom je er heerlijk wandelen of mountain biken. Kortom: winter in november en  daarmee zo'n 3 tot 4 weken te vroeg dus ! Ach ja, wat heet "te vroeg", lekker toch. Nu alleen maar hopen dat de winter niet meteen al zijn kruit aan het verschieten is ! Straks maar eens kijken hoe het er vandaag voorstaat voor wat betreft begin december!


Veelal ligt er al een behoorlijk machtig sneeuwdek 

Gisteren nog veel bewolking en wat sneeuw in de noordelijke Oostenrijkse Alpen, veel zon in het westen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam. In de noordelijke Alpen was het in de koudere lucht en met de noordelijke stroming een graad of 7 kouder dan voorheen, inner-alpin (Wallis) en aan de zuidkant een graad of 5 warmer door de Nordföhn. Afgelopen nacht werd het onder een deels heldere hemel en boven de sneeuw met weinig wind ijzig koud. In de avond zag ik al strenge tot zeer strenge vorst met -20 tot -24 graden in de bergen en in de hogere dalen 15 tot -18° graden op de kaarten voorbij komen.

Vandaag na een diepvries start een beetje herhaling van gisteren, de westelijke Franse Alpen hebben te maken met de invloed van het Ierse hogedruk. In de droge polaire lucht hier perfecte vergezichten en met de zon, blauwe hemel en verse sneeuw op veel plaatjes ook uitstekende condities, Traumwetter dus. Het is er wel erg koud en mede de koude noordoosten wind die in de bergen met 40 tot 60km/h waait en de sneeuw van de hoogste toppen en bergkammen doet verstuiven, maakt het voor het gevoel een heel stuk kouder. Wat minder fraai maar niet minder koud aan Alpennoordkant. Hier zit de wat vochtigere lucht die zich tegen het Alpenmassief stuwt en tot een hoogte van 1500 a 2000 meter reikt en soms dik genoeg is voor wat lichte sneeuwval. Zoals gezegd ook vandaag bitterly cold, op 2000 meter een graad of 8 onder het vriespunt, op 3000 meter een graad of 12 en op 4000 meter rond de -17 graden. Het nulgradenniveua pendelt tussen de 400 en 700 meter


Droge zeer koude lucht, perfect voor de produktie van kunstsneeuw.
SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental vanmorgen

Ook de oostelijke Alpen (ten oosten van de virtuele lijn Bodenmeer -meer van Lugano) meest zonnig en koud. Meer bewolking echter ook hier aan de Alpennoorkant waar de nordstau bemerkbaar zal zijn. Hier is het meest bewolkt en trüb en af en toe kan wat (lichte) sneeuw vallen. De westelijke Alpenhoofdkam (Arlberg-Algäu) mogen rekenen op overwegend droog weer. De nordstau zal zich vooral richten op een gebied uitstrekkende van de noordkant van de Hohen Tauern, Dachstein tot over de Hochschwab. Grotere hoeveelheden Neuschnee worden echter ook hier niet mee berekend en met 10 tot 15cm is het meest wel gedaan. De overige gebieden aan de oostelijke Alpennoordkant  pakken mogelijk nog tot 5cm mee. De meest koude lucht bevindt zich eveneens over de oostelijke Alpen, op 2000 meter ligt het kwik rond de -13 en op 3000 meter rond de -20 graden. Met ook hier een krachtige koude noordooster luidt het devies: warm aankleden !!


In de nordstau van de oostelijke Alpen deels nog matige en ook sterke sneeuwval.
Webcam Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)

Woensdag en donderdag zien we dat een uitloper van het Ierse hoog een uitloper net ten noorden van de Alpen naar het oosten van Europa vormt. Met de hoogteas ten noorden van de Alpenlanden blijft de stroming ook dan meest continentaal (oost). De aanvoer van de zeer koude lucht wordt dan de weg afgesneden en de luchtmassa's kunnen weer wat gaan opwarmen. Met de continentale aanvoer (Bise) zal het ook dan echter niet echt zacht worden. De strenge vorst behoort dan echter weer tot het verleden en vooral in de bergen wordt het een stuk zachter (algemeen een graad of 5 hoger) en met het afnemen van de wind ook een stuk aangenamer. Voor de sneeuw hoeven we geen angst te hebben, binnen het hoog met de lage luchtvochtigheid en niet al te veel wind zal de sneeuw niet lijden. Hooguit zal op zonnige plaatsen (daken, bomen) de sneeuw overdag wat smelten. Verder gewoon perfect winterweer. Donderdag overigens wel toenemende kans op overtrekkende wolken(velden) en mogelijk wat lichte sneeuw met voorkeur voor de centrale Alpennoordkant.


Tot vrijdag perfecte condities grote delen van de Alpen, webcam Courchevel(1850m) 

Ook vrijdag zou nog een heel mooie dag kunnen gaan opleveren, het is niet echt koud en de zon zal in de bergen nogmaals vrij spel hebben. Wel weer kans op de vorming van Hochnebel in de dalen en Alpenvoorland. Even genieten nog want voor de zaterdag ziet het er allemaal niet zo fraai meer uit. Vanuit het noordwesten nadert een koufront volgende portie koudere lucht (maritiem polair) en in de namiddag dan wel avond gaat de bewolking toenemen met later op de avond en in de nacht op zaterdag opkomende sneeuwval.

Zaterdag is op de meeste plaatsen een bewolkte dag met vooral in de Stau van de Alpennoordkant aanhoudende sneeuwval. De sneeuwvalgrens daalt daarbij weer van 1000m tot in de dalen. In de loop van de middag en avond gaat de fut eruit en het zwaartepunt van de sneeuwval trekt zich terug naar de Alpennoordkant. Zondag is het front voorbij, het klaart op en met een opkomende noordoosten wind is het weer een stuk kouder. Grotere sneeuw hoeveelheden worden er op het front niet verwacht,  uitgaande van het ECMW en GFS model mogen we rekenen op 5 tot 15cm, eventueel met gunstige Stau aan de Alpennoordkant 15 tot 30cm


Zaterdag opnieuw verse sneeuw, grotere hoeveelheden zitten er dit keer
waarschijnlijk niet in

 
Begin volgende week week zien we eigenlijk weer een herhaling van zetten. Het Engelse hogedrukgebied vormt een uitloper via centraal Europa en de Alpen tot over Europa. De toevoer van de koudere lucht wordt weer afgesneden en de lucht binnenin de zone van hogedruk kan vooral hogerop weer wat gaan opwarmen. In de dalen en dan met name onder eventuele Hochnebel blijft het een stuk kouder.  Voor ons vroege mooie Alpenwintertje en de sneeuw behoeven we ons sowieso geen zorgen te maken. Gewoon prima winterweer en dito sneeuwcondities.


Goede kansen op een winterse verrassing tijdens of net na Sinterklaas. Zowel het GFS
als ook het ECMWF simuleren een dergelijke ontwikkeling

Ten slotte nog even kijken naar de langere termijn. Opnieuw zijn er aanwijzingen dat we te maken zullen gaan krijgen met koudere condities en sneeuw vanuit het hoge noorden. Het Atlantische hoog lijkt weer wat richting IJsland te willen gaan "aanpunten en daardoor kan opnieuw koudere lucht zijn opmars naar het zuiden toe gaan inzetten. Dit proces zou zich richting 5 en 6 december moeten gaan voltrekken. Of dit gaat lukken en hoe het allemaal zal gaan verlopen daarover morgen en de komende dagen meer. De komende dagen eerst maar eens genieten van het mooie winterweer. Fijne dag en ciao vanuit een zonnig en koude Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: