Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 1 november 2013

Verse sneeuw Alpen in aantocht

In het voorveld van een depressie die vanaf de Atlantische Oceaan nadert draait de stroming tijdelijk weer naar zuidwest en wordt de lucht geleidelijk weer vochtiger. Zaterdag passage zwak koufront gevolgd door een actiever koufront op zondag met temperatuurdaling en sneeuw tot in de hogere dalen.

Zondag nieuw winter intermezzo

Langzaam maar zeker gaan we toch meer en meer merken dat de herfst al behoorlijk ver gevorderd is. De dagen worden korter en in de steeds langer wordende nachten kunnen de temperaturen langzaam verder dalen met op uitgebreide(re) schaal nachtvorst. Met het wegvallen van de wind dan ook meteen weer de Hochnebel boven de dalen en het Alpen laagland, altijd weer mooi voor sfeervolle plaatjes.


Besneeuwde bergtoppen en Hochenebel boven de dalen , Pass Thurn (1130m) met
blik over de Hohen Tauern -Oberpinzgau vanmorgen

Inmiddels is de laatste herfstmaand alweer begonnen en sluipt de winter naderbij. Nog is er, afgezien van enkele kortere koude intermezzo's met sneeuw in de bergen, nog weinig te merken van de naderende winter met "flachendeckend" sneeuw en kou tot in de dalen en dat is eigenlijk maar goed ook, november is immers zo'n typische overgangsmaand waarin alles mogelijk is. Het begin van de echte winter met sneeuw die ook in de dalen blijft liggen is echter voorbestemd voor december. Geduld is dus nog even gevraagd.

Maar goed, terug naar de actualiteiten: gisteren hadden we na een koude start met op veel plaatsen vlak boven de grond lichte en hier en daar ook matige vorst een hele mooie dag met vooral in de bergen veel zon. Enkel de Alpenzuidkant had opnieuw te maken met meer bewolking waaruit lokaal ook wat regen viel, in het zuiden van Tessin werd zelfs 40mm afgetapt ! Hier werd het door het ontbreken van de uitstraling door het aanwezige wolkendek een stuk minder koud en  daarvoor in de plaats dus op veel plaatsen grijs en grauw.


Genieten van de zon en fenomenale uitzichten gisteren ook in het mooie Kleinwalsertal
(Vorarlberg). Foto via Twitter Hans ter Braak

Vandaag op "Sollemnitas Omnium Sanctorum", in de volksmond "Allerheiligen" genoemd, gaan we op herhaling. Opnieuw een vrij frisse start met in de wat hoger gelegen dalen door uitstraling ook weer lichte vorst, actueel meldt Funtensee -4, St Moritz vliegveld -3 en ook koudegat Ulrichen in Oberwallis -2 graden. Het belooft nogmaals een hele aardige dag te worden met vooral in de ochtend op veel plaatsen zon. In de loop van de dag komt van het noordwesten uit steeds meer hogere bewolking opzetten die het de zon ten westen van de lijn Salzburgerland -zuid Tirol steeds moeilijker maken, ten oosten daarvan voornamelijk wat hogere sluierbewolking. Het blijft overal droog met aan de noordkant een opkomende Südföhn. Voor wat betreft de temperaturen weinig verandering, op 2000 meter een graad of 4 tot 7 en een nulgradengrens die ergens tussen de 2800 en 3000 meter zal liggen. In de dalen al naar gelang zon of Hochnebel temperaturen die variëren tussen de 9 en 18 graden.


Lekker nog even genieten van het herfstzonnetje en de broodkruimels op 2200 meter
hoogte, via twitter HansterBraak (Kleinwalsertal)

Zaterdag krijgen we van west naar oost te maken met een eerste nog zwakke storing (koufront) die naast meer bewolking ook wat regen kan geven. Vooral de gebieden aan de Alpennoordkant kunnen na frontpassage nogmaals profiteren van een opnieuw oplevende Südföhn. Diegenen die zaterdag sneeuw of sneeuwvlokken willen zien moeten tot 2300 a 2400 meter stijgen.

De van west naar oost oplevende Südföhn wordt veroorzaakt door een volgend naderend en veel actiever koufront. Dit koufront zal zondag van west naar oost voor een nieuw winter intermezzo gaan zorgen met in de bergen boven de 1400 a 1600 meter opnieuw sneeuw van betekenis. Met het binnendringen van de koudere lucht op en vooral na het koufront daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1200 meter aan de Alpennoordkant en tot circa 1500 meter aan de Alpenzuidkant. Dit alles zal worden begeleid door een harde en in de bergen stormachtige wind en ook een klap onweer (koudere bovenluchten) behoort tot de mogelijkheden.


Vanaf zondag tm woensdag zullen depressies met markant koudere lucht en sneeuw
het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen. (kaart  ECMWF voor dinsdag)

Ook de nieuwe week gaat na een tijdelijke "Wetterberuhigung" op de wisselvallige tour verder. Steeds weer valt er regen en boven de 1200 tot 1600 meter sneeuw en de harde tot stormachtige wind zorgt voor een guur karakter. Pas op de woensdag gaan we weer profiteren van een weersverbetering die zich vanuit het zuiden en westen gaat doorzetten. het zal echter nog tot donderdag duren voordat ook de Alpennoordkant dit gaat merken.
 
Sneeuwverwachting
Langzaam wordt het ook duidelijker waar de meeste neerslag (sneeuw) zal gaan vallen. Gisteren had ik nog wat "Kopfzerbrechen" in verband met de ontwikkelingen van het Genualaag. Na het zich nu laat aanzien zal de uitwerking hiervan niet al teveel voorstellen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat een tweede depressie die maandag snel volgt en omdat we tussen de bedrijven door met een tussenhoog te maken gaan krijgen. Concreet betekent dit dat de meeste sneeuw niet aan de centrale zuidkant of noordkant zal gaan vallen maar vooral in de westelijke Alpen. Zojuist zijn de nieuwste berekeningen van het ECMWF binnen gedruppelt en in vergelijking met gisteren zijn de neerslaghoeveelheden flink naar boven toe bijgesteld.

Neerslaghoeveelheden cumulatief adhv het ECMWF model tot donderdag 7 november

Het model berekent tot het midden van de week voor de noordelijke Franse Alpen (zwaartepunt Haute Savoie) maar liefst 70 tot 120mm aan neerslag en ook de aanliggende noordwestelijke Italiaanse Alpen (westelijke Aosta) en de noordkant van de Zwitserse Alpen tot over de Vorarlberg en Tirol mogen op neerslag hoeveelheden tussen de 30 en 70mm rekenen. In de bergen en hogere dalen gaat dit hier dus tussen 30 en 70cm Neuschnee opleveren en in de Franse Alpen lokaal 70 tot 100cm.of nog meer. Ook het door ons gebruikte WRF model zat tot gisteravond op gelijke koers met het ECMWF. De volgende update komt later op de dag binnen (zie hier op de site)  en ik ben benieuwd of het model ook nu het ECMWF zal volgen en de sneeuw voor de Franse Alpen eveneens gaat ophogen. Tot slot nog even het GFS model, dit ligt aardig in lijn met het WRF van gisteravond en laat daarnaast ook de gehele centrale Alpenzuidkant wat meer mee profiteren.

Ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk allemaal zal gaan uitpakken en ook de uitwerkingen van het Genualaag (zondag, dinsdag) zijn wat mij betreft nog lang niet zeker. Morgen maar weer eens verder kijken. Ter afsluiting nog een korte blik op de wat langere termijn. Vanaf donderdag kunnen de temperaturen in de warme sector behorende bij het Azorenhoog weer wat winst gaan boeken en vooral op donderdag en vrijdag wordt het in alle hoogtes weer flink zachter. Zaterdag nadert dan opnieuw koudere lucht (koufront).

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)



Geen opmerkingen: