Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 8 november 2013

Weekend kouder en onbestendig


Voordat in het weekend storingen voor onbestendig en kouder weer met nieuwe sneeuw gaan zorgen hebben we vandaag  nog te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming. Begin volgende week geleidelijk toenemende hogedrukinvloed.

Nieuwe sneeuw in aantocht


Voor we naar de sneeuw en kou van het weekend gaan kijken eerst nog even een korte terugblik. Gisteren hadden we in grote delen van de Alpen te maken met anti-winterse toestanden en voor de tijd van het jaar ongekend zacht weer. Oorzaak voor de thermische opleving het warmtefront sector welke eergisteren achter het warmtefront de Alpen van west naar oost binnentrok. Dat we op het moment nog steeds met een enorme dynamiek te maken hebben blijkt wel uit het feit dat deze warme, van origine subtropische luchtmassa's, een kleine week geleden nog voor de oostkust van de Verenigde Staten circuleerden ! Niet alleen in de nacht en overdag was het record verdacht warm, ook de temperaturen hogerop in de bergen mochten er wezen. Zo pendelde het nulgradenniveau ergens tussen de 3500 en 3600 meter, een voor deze tijd van het jaar toch wel bijzonder hoog niveau.


Gisteren werden de pistes in Serfaus - Fiss - Ladis onder schitterende condities
geprepareerd en getest

Verder gisteren vooral veel zon afgewisseld met wat overtrekkende hogere (sluier)bewolking en lokaal in de ochtend ook Hochnebel. In de dalen en het Alpen laagland aangename 16 tot 18 graden, in de voor wind beschutte dalen en met name onder de Hochnebel was het een stuk frisser.

Voorlopig laatste zeer zachte dag
Vandaag gaan we op herhaling met vooral in de ochtend nog veel zon. Meer bewolking zien we in de westelijke zuidelijke Alpen en het Zwitserse Ticino (Tessin), hier is het al in de ochtend bewolkt en lokaal kan er wat regen of een regenbuitje vallen. In de middag neemt dan van het westen ook elders de bewolking verder toe gevolgd door eerste neerslag. In het inner-alpine Wallis blijft waarschijnlijk tot in de avond nog droog

De oostelijke Alpen profiteren vandaag nog wat meer van de wegtrekkende hogedruk, hier zien we een mix uit wolken en en lokaal in de ochtend Hochnebel. In de middag en avond dan in de westelijke delen van Oostenrijk ook hier steeds dichter wordende bewolking maar het blijft droog. Ook hier aan de zuidkant door de toenemende Südstau bewolkt met kans op een lokaal buitje. De temperaturen kunnen nog één keer flink uithalen, op 2000 meter een graad of 5 a 6 en een nulgradenniveau rond of iets boven de 3000 meter. In het Alpen laagland en dalen kan het kwik nogmaals tot 16 a 18 graden stijgen en met föhn lokaal tot 20 graden.


Koude lucht (Hochnebel) boven het dal in gevecht met de warme droge Föhnlucht. Foto
made by Urs Graf omgeving Rigi

Temperatursturz van 12 tot 18 graden
De neerslag verbonden aan een koufront gaat zich in de avond en nacht vanuit het westen verder versterken.  In de ochtend dan in de westelijke Alpen geleidelijk weer wat droger en opklarend terwijl het dan juist naar het oosten toe natter (witter) wordt. Met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van 2400-2000 meter naar  1400 tot 1200 meter en lokaal later tot 1100 a 1000 meter. Zaterdagavond dan vooral aan de noordkant van de Alpen weer opkomende intensievere neerslag. Zondag verandert er niet veel, het is meest "trübe" en steeds weer valt er buiige neerslag. Omdat vanuit het   noordwesten nogmaals wat koudere lucht binnenstroomt daalt de vorstgrens aan de Alpennoordkant nog wat verder en lokaal kan het tot in de dalen gaan sneeuwen (600 a 500 meter). Meest echter zal de sneeuwvalgrens zich zondag tussen de 700 en 1000 meter ophouden, aan de Alpenzuidkant enkele honderden meters hoger.

De meest koude lucht zal in de avond en nacht boven de westelijke en noordelijke Alpen komen te liggen. Onder invloed van een overtrekkend hogedrukgebied klaart het dan op en onder een heldere hemel zien we dan temperaturen van -4 tot -8 op het 850 hPa niveau (circa 1500 meter hoogte). Dat belooft dus van zondag op maandag een heel koude nacht te gaan worden met op veel plaatsen lichte tot matige vorst  en lokaal in de hogere beschutte dalen in de vroege ochtend wellicht ook strenge vorst. Neerslag wordt er, afgezien van de oostelijke Alpennoordkant, nauwelijks meer verwacht.


GFS vandaag + 8 tot +10 °C graden, maandagochtend voor hetzelfde gebied en
hoogte -4 tot -8°C !

Lokaal meter Neuschnee
De neerslagprognoses voor het weekend zijn in vergelijking met gisteren niet veel veranderd. Zo berekent het GFS neerslaghoeveelheden van 30 tot 80mm, het ECMWF met 30 tot 60mm en het door ons gebruikte hoogresolutie model van het WRF 30 tot 100mm. Het WRF legt het zwaartepunt van de neerslag vandaag opnieuw over de Franse Alpen en in het bijzondere het gebied van de Haute Savoie. Daarbij ook veel sneeuw voor westelijke Zwitserse Alpenboog (Berner Oberland), de noordwestelijke Italiaanse Alpen (Aosta), en ook voor het zuiden en westen van Oostenrijk (Karinthië, (Süd)Tirol. Hier mag men rekenen op 50 tot 80cm Neuschnee en lokaal ook nog meer. De andere gebieden moeten het doen met 30 tot 50cm en lokaal ook hier bij gunstige Stau condities wat meer.

WRF met nog steeds die mooie bonte kleuren als teken voor veel sneeuw de komende
4 dagen

Maandag zien we het centrum van het hoog alweer boven het zuidoosten van liggen en kan de lucht vooral in de westelijke Alpen weer wat "opwarmen". In Oostenrijk ook dan nog vrij koud met temperaturen van -4 tot -7 op 1400 meter hoogte. Omdat de as van het hoog ten noorden van de Alpen blijft liggen houden we een continentale aanstroming waarmee nou niet echt zachte lucht wordt aangevoerd (Bise). Met de zon erbij is het echter prima uit te houden.

Dinsdag trekt de zone met hogedruk verder weg en komen we in een soort niemandsland te liggen, het is meest zonnig en de temperaturen kunnen die dag een paar graden winst gaan pakken. Woensdag volgt dan op een volgend (zwak) koufront vanuit het noordwesten opnieuw koudere lucht. Omdat de lucht relatief weinig vocht bevat wordt er vooralsnog niet veel neerslag op dit front berekend. Er zal voornamelijk aan de centrale en oostelijke Alpennoordkant boven de 1000 meter wat sneeuw kunnen vallen. Meer naar het westen en zuiden als ook inner-alpin blijft het waarschijnlijk gewoon droog.


Overal is men, mede ook door de al gevallen sneeuw, druk doende met het prepareren
van de pistes (Foto PistenBully 600W Polar 4.5T op het Nebelhorn)

Na woensdag verblijven we aan de noordoostflank van het Atlantische hoog meest in de koude sectoren waarbij ook dan nog steeds storingen vanuit het noordwesten tot over de Alpen zullen trekken. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 1200 meter en enkel tijdens een kortere wat mildere fase(warmtefrontsector) zal deze tijdelijk tot boven de 1500 stijgen. De trend naar algemeen lagere temperaturen die deels zelfs onder het langjarig klimatologisch gemiddelde uitkomen, lijkt gegeven. Tegen het einde van de verwachtingsperiode (dag 7 tot 10) trekt een complex lagedrukgebied gevuld met zeer koude lucht op hoogte vanaf Groenland via IJsland richting Scandinavië. Of deze ontwikkelingen dan op termijn een markant kouder weerbeeld zullen gaan inleiden is nog onduidelijk !

Samenvattend: Vandaag nog zacht, in de loop van de dag van het westen uit toenemend bewolkt gevolgt door eerste neerslag. In het weekend onbestendig, sneeuw deels tot onder de 1000 meter met lokaal veel sneeuw. Begin volgende week overgang naar rustig hogedrukweer en algemeen, afgezien van dinsdag, lagere temperaturen. Woensdag koufront met wat sneeuw aan de Alpennoordkant. 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)






Geen opmerkingen: