Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 19 november 2013

Winterweer met onzekerheden


De hogedrukinvloed boven de Alpen neemt geleidelijk verder af. Gelijktijdig neemt de invloed van een laag boven de westelijke Middellandse Zee toe waarbij vannuit het westen vooral in de onderste atmosfeer op nadering van een koufront steeds koudere lucht begint binnen te stromen. Vooral de zuidelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor sterk toenemende sneeuwkansen.

Veel sneeuw Alpenzuidkant


Na de 20 tot 40 cm sneeuw van 14 november die vooral in de zuidelijke Alpen viel is het interessant om eens te gaan kijken wat daar nog van over is. Immers de laatste dagen hadden we met vrij hoge temperaturen te maken met zelfs  1800 meter lokaal 6 tot 8 graden in de plus. Gisteren ontwikkelde zich ook nog eens een stevige Südföhn die opnieuw voor hoge temperaturen zorgde, lokaal op 2000 meter zelfs 3 tot 5 graden en in de inner-alpine dalen met föhn 14 tot 16°C.
Gisteren er dus zelf maar eens op uitgetrokken om de situatie te  beoordelen. In de tuin bij vertrek (1000m) nog wat sneeuwresten, op 1200 meter meest sneeuw bedekt met hier en daar nog wat sneeuwvrije plekken. Tussen de 1300 en 1500 ligt er nog zo'n 10 tot 20cm sneeuw, enkel op de zuidelijk hellingen hier en daar nog wat groene of bruine plekken.Vanaf 1500 tot 1600 meter 20 tot 30cm sneeuw die naarmate we verder klimmen steeds beter van kwaliteit werd. Op mijn eindpunt op 1800 meter  ondanks de hoge temperaturen prima sneeuwcondities met 20 tot 40cm mooi "gezette" sneeuw.


Omgeving Rosswald (Oberwallis, 1600m), laatste herfskleuren en het zal niet lang meer
duren voordat de winter hier met kou en sneeuw  definitief gaat toeslaan

Boven de 1800 meter worden de condities alleen maar beter en neemt ook het sneeuwdek verder toe.Zo ligt er hier op 2500 meter lokaal 50 tot 80cm waarbij de sneeuwverdeling soms sterk varieert (wind). Overigens ligt er in bijvoorbeedl La Fouly (Glacier de Saleina) al mooie 274cm ! Let wel, ik spreek nu over Wallis, we moeten niet vergeten dat er in andere delen van de Alpen lokaal veel minder sneeuw viel en de condities dus bij lange na niet zo goed zijn als in die gebieden die de afgelopen week sneeuw hebben gehad.
 
Complexe ontwikkelingen
Maar goed, laten we eens gaan kijken wat er allemaal staat te gebeuren.In het zeegebied net ten noorden zien we vandaag een kleine depressie tot ontwikkeling komen die via Engeland, de Benelux verder richting de Alpen gaat trekken. Donderdag zien we het systeem als hoogtelaag boven midden Frankrijk liggen en een bijbehorend grondlaag boven de Alpen. Het al dagen rondtollende lagedrukgebied boven de Westelijke Middellandse (Balearen) gaat eveneens aan de wandel en trekt via noord Italië naar de Balkan. In eerste instantie frustreert het wegtrekkende Middellandse Zee laag nog de opmars van de koudere lucht vanuit het (noord)westen, dit geldt met name voor de oostelijke Alpen. Met het verder wegtrekken van dit systeem en op nadering van het Franse (hoogte)laag wordt woensdag vooral in de oostelijke Alpen opnieuw zachtere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd
.


 
Operatie afkoeling is vandaag in de westelijke Alpen al begonnen en na nog wat tegen gespartel van de Föhn zal de neerslag zich vanuit het zuiden en westen over een steeds groter deel van de Alpen gaan  uitbreiden. De sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen geleidelijk verder naar 1400 tot 1000 meter en in de nacht op woensdag  tot 700 meter a 500 meter.  De koudere lucht zal vandaag en morgen vooral over de westelijke en noordelijke Alpen uitstromen, de zuidoostelijke Alpen en zullen naar verwachting zeker nog tot morgen aan de zachte kant van het geheel zitten waarbij vanaf woensdag de zachtere vanuit het zuiden zich ook weer over de rest van de oostelijke Alpen kan uitbreiden.


Inmiddels sneeuwt het alweer boven de 1600 meter in oa. de Walliser Alpen (Belalp)

In de tweede helft van de week en het weekend trekt het Franse lagedrukgebied verder naar de centrale Middellandse Zee om vervolgens verder naar het oosten toe weg te trekken. Tot dan zullen met name de oostelijke Alpen last houden van steeds weer die zuidelijke zachtere en vooral ook vochtigere invloeden alvorens het ook hier, net zoals dan ook in de westelijke Alpen flink kouder gaat worden
 
Sneeuwverwachtingen
Hoe complex de situatie is en hoe nauw alles valt mooi af te lezen aan onze eigen sneeuwverwachtingen opgesteld door het WRF model. Gisterochtend hier in Wallis jubelstemming toen het model uitging van maar liefst 100 tot 150cm sneeuw voor de komende dagen. Gisteravond was dit helaas al weer teruggerekend tot 30 a 50cm (!). Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) zou nu meer naar het oosten verschuiven. Het GFS en ECMWF waren sowieso al wat terughoudender met de neerslagprognoses. Ook deze modellen berekenen echter voor de komende dagen het zwaartepunt van de neerslag aan de centrale en oostelijke Alpenzuidkant en aangrenzende gebieden. Grote winnaar zou wel eens het Trentino en zuiden van Karinthië kunnen gaan worden met lokaal tussen de 150 en 200cm sneeuw !  Ook het aangrenzende Slovenië gaat heel veel neerslag krijgen.


Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen volgens het WRF model
 
Met de depressies in de buurt van de Alpen gaan natuurlijk ook de overige Alpen sneeuw ontvangen waarbij we mogen rekenen op 20 tot 40 en lokaal 40 tot 70cm aan Neuschnee. De minste neerslag wordt berekend voor de gebieden aan de oostelijke Alpennoordkant.  De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen  meest tussen de 1000 en 800 meter, in de oostelijke Alpen tussen 1600 en 800 meter. Verder moeten we gezien de complexiteit van het geheel ook nog een slag om de arm houden voor wat betreft de uiteindelijke neerslaghoeveelheden en sneeuwvalgrens, immers, kleine veranderingen in koers kunnen grote gevolgen hebben voor het lokale weer in de Alpen.

Zoals gezegd zou het vanaf zondag dan overal nog kouder moeten gaan worden wanneer aan de oostflank van een hoog met centrum ergens in de buurt van het Verenigd Koninkrijk een portie arctische lucht tot over de Alpen gaat uitstromen. Het ECMWF staat met deze ontwikkelingen vooraan, het GFS laat de as van het hoog wat westelijker uitkomen waardoor de koudere lucht meer via het oosten van Europa gaat uitstromen.


ECMWF voor maandag met de hoogteas (gestippelde lijn) boven Engeland en lage druk
boven de Middellandse Zee. Koude vrieslucht kan vanuit het NO gaan uitstromen

Ook voor de Ardennen, het Sauerland en de zuidelijke Duitse Middelgebergtes zijn deze verschillen voor wat betreft de positie van het hoog van zeer groot belang wanneer het gaat om winterweer  of gewoon kil "Schmuddelwetter" (door de aanvoer van vochtigere lucht van over de Noordzee). Ook voor Nederland en België voor de lagere delen nog steeds sneeuwopties, dit heeft weer alles te maken met het bovengenoemde hoogtelaag wat met een portie koude lucht vanaf IJsland naar Frankrijk gaat trekken. Ook hier zal de precieze koers van het laag doorslaggevend gaan worden.

Al met al dus nog een hoop onzekerheid en de komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden hoe het één en ander zal gaan evolueren. Verder vooruitkijken dan begin volgende week heeft op dit moment dan ook niet veel zin. Tot zover voor nu. Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en regenachtig Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: