Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 11 december 2013

Aanhoudend droog en vrij zonnig

Een standvastig hogedrukgebied boven centraal Europa zorgt voor vrij zonnig en droog wintersportweer. Storingen kunnen in dit geblokkeerde patroon de Alpen voorlopig niet gaan bereiken en ziet het er voorlopig niet naar uit dat in deze situatie enige verandering komt

 

Zon maakt overuren

 

Weertechnisch gezien is het momenteel even doorbijten in de Alpenlanden, waarbij er in een volledig geblokkeerd luchtdrukpatroon weinig tot niets te beleven valt. Voor de zonliefhebbers zijn dit topdagen waarbij de zon van vroeg tot laat volop acte de présence geeft, maar denk tegelijkertijd dat de overgrote meerderheid het ondertussen wel weer even welletjes vindt. De grote vraag is natuurlijk wanneer wij weer eens op een flinke portie met broodnodige sneeuw getrakteerd gaan worden, en het antwoord daarop is kort maar krachtig: even geduld aub, al gloort er op de langere termijn wel weer wat (sneeuw) hoop aan de horizon maar daarover later meer!


Sneeuwpreparatie op een zonovergoten Zugspitze gisteren via @Johann
 
Blokkade
Johann heeft U de afgelopen dagen al uitgebreid geïnformeerd over het inmiddels veel omschreven "blokkade" fenomeen. We zien dit soort situaties natuurlijk wel vaker terug in de meteorologie, al komt het ons dan nu even niet uit natuurlijk. Warme zomers en strenge winters ontstaan bijvoorbeeld altijd vanuit geblokkeerde luchtdruksituaties, waarbij de westcirculatie die op het noordelijk halfrond normaliter actief is volledig de pas wordt afgesneden. Op dit moment speelt het meest actieve weer zich af in de IJsland/Groenland regio. Op de noordwestflank van het Europese hogedrukgebied trekken hier de actieve Atlantische depressies langzaam richting het noorden van Scandinavië. Een actief Atlantisch warmtefront gaat vandaag vanuit het zuidwesten de winterkou hier dan ook verdrijven, al kan er in de Noorse bergen wel weer een flinke portie sneeuw gaan bijvallen.


Geen vuiltje aan de lucht boven de Alpen, en blijft het actievere
weer voorlopig op gepaste afstand
 
Verandering op de lange termijn?
Op zoek naar sneeuwsignalen analyseer ik de zojuist binnengekomen laatste weerkaarten van de diverse ensembles en kom daarin helaas nog weinig schokkends tegen. Zelfs met een vergrootglas erbij valt er geen verse sneeuwvlok te ontdekken in het gehele Alpengebied! Op termijn zien we het hogedruk-imperium boven midden Europa wel wat minder actief worden, maar tegelijkertijd ook nieuwe luchtdrukstijgingen vanuit het Azorenhoog op-doemen. Dat schiet natuurlijk niet echt op. Toch zijn er ook enige lichtpuntjes te ontdekken, waarbij vooral de neerslagclusters van het Amerikaanse GFS rond eind van de volgende week met neerslagsignalen op de proppen komen
.

Strakblauwe lucht over de Lienzer Dolomieten

Morgen wil ik het Canadese en Amerikaanse winterweer wat nader onder de loep gaan nemen, want daar zijn de laatste dagen toch interessante zaken de revue gepasseerd. Ook gaan we natuurlijk de Alpenweerkaarten weer grondig analyseren, en eens kijken of de sneeuwsignalen rond eind van volgende week wat concretere vormen aan gaan nemen.
Een fijne dag nog en tot morgen!

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)





Geen opmerkingen: