Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 13 december 2013

Eerst nog weinig verandering

Het omvangrijke hogedrukgebied met kern boven zuid(oost) Europa zwak zich iets af blijft echter nog weer bepalend in de Alpen. Terwijl de inversie situatie onveranderd voortduurt wordt het ook in de bergen geleidelijk iets minder zacht.

 

Depressies worden steeds brutaler


Vandaag gaan we u niet lastigvallen met dat oersaaie hogedrukweer, die vervelende blauwe luchten en december zon die probeert de sneeuw het leven zuur te maken of  het bekende afgezaagde verhaaltje van de inversie en Hochnebel. Nee, vandaag we gaan we eens lekker kijken naar het mogelijke exitus van ons "beton-mooi-weer-hoog", de verwachte sneeuw (gaat het lukken ?) en een eerste blik op hoe de kerstdagen in de Alpen zullen gaan verlopen (witte kerst ?).

Voor we daarmee verder gaan wil ik u echter eerst meenemen naar een plek in de Alpen die bekend staat om zijn diepvries temperaturen en sneeuw, heel veel sneeuw. We gaan naar het Obergoms in Oberwallis en wel naar het plaatsje  "Ulrichen" op een hoogte van 1346m. Hier bevindt zich een automatisch weer en sneeuwhoogte  meet station van Meteo Schweiz (Zwitserse weerdienst). Op onderstaande foto, genomen in de zomer van 2009, ziet u heel mooi het automatische weerstation en sneeuwhoogte meetveld. De diverse sensoren, gemakshalve aangeduid met de witte pijlen, bevinden zich op 2 meter boven de grond, bij de rechter pijl ziet u onder andere de neerslagtrechter welke zich op gelijke hoogte bevindt.


Linker pijlen oa de sneeuwhoogte meet sensoren, rechter pijl de neerslag trechter

Laten  we nu eens gaan kijken naar de situatie op 21 januari 2012 (beeld hieronder). De opname is nu vanuit een andere hoek genomen maar als u goed kijkt dan ziet u weer dezelfde sensoren met dien verschil dat ze bijna onder een 2 meter dikke sneeuwlaag dreigen te verdwijnen. Daaronder nog een beeld van de neerslagtrechter (rechts boven in beeld  is ook nog net 1 van de sneeuwhoogte meetsensoren te zien) die op een hoogte van 2 meter ook bijna door de sneeuw wordt verzwolgen. U kunt zich voorstellen dat de automatische meetgegevens (en sneeuwhoogte metingen) van dit station maar ook van andere automatische weerstations in de bergen, in de winter met enige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Immers, normaal wordt de temperatuur altijd op 2 meter boven de grond gemeten, met 190cm aan sneeuw wordt dit een heel ander verhaal. Eveneens kan er sneeuw in de neerslagtrechter waaien of stuiven waardoor ook de neerslag (sneeuw) hoeveelheden niet meer kloppen.


Sneeuwhoogte meeetveld met div. andere sensoren die normaal 2 meter boven
de grond hangen


Hetzelfde geldt voor de neerslagtrechter, bijna door 200cm sneeuw verzwolgen

Dat het Obergoms altijd zoveel sneeuw "pakt" heeft te maken met de unieke ligging. Eigenlijk profiteert het vanuit alle aanstromings richtingen (noord, west, zuid) van de fronten met hun neerslag. Ondanks de betrekkelijk geringe hoogte van 1300 meter valt de neerslag in de winter hier eigenlijk alleen maar in de vorm van sneeuw. Sneeuwhoogtes van 200 tot 300cm zijn hier dan ook niet uitzonderlijk. De komende winter zullen we ongetwijfeld nog mooie plaatjes vanuit het Obergoms gaan zien. Tip:  Het Obergoms is met name voor Langlaufers een waar paradijs !


Restaurant "Rhonequelle" in het Obergoms met 300cm sneeuw (januari 2012)

Lekker gemaakt ? Laten we maar snel eens gaan kijken hoe het er vandaag voorstaat met de ontwikkelingen in zake neerslag dan wel sneeuw.
 
Nog steeds zien we op de weerkaarten dat enorme bolwerk van hogedruk uitstrekkende vanaf de Azoren, het Iberische Schiereiland via de Alpen tot over de westelijke Balkan met vooral op hoogte boven Europa die goed ontwikkelde omega blokkade. Ten westen van Canada zien we boven de Labradorzee als tegenhanger van de hogedruk een diepe depressie. Terwijl grote delen van Europa te maken hebben met de invloed van het warmte hoog (blokkade) heeft de winter ongemeen fel toegeslagen in grote delen van Canada en de Verenigde Staten (Michael berichtte ons reeds daarover). Een andere kou uitbraak die aan de oostflank via ons warmtehoog plaatsvindt heeft tot een winterinval geleid in de Balkan en het Midden Oosten. Zo viel er gisteren tot in Israël sneeuw en lag er in onder ander in Jeruzalem een pak sneeuw midden op de dag. Verwacht wordt dat zelfs de Negev (woestijn) sneeuw gaat krijgen. De winter is er dus wel degelijk, ons pech is dat we nog steeds aan de verkeerde warme kant van de weersystemen zitten.


Sneeuw gisteren voor de verandering in de straten van Jeruzalem (Jaffa road)
 
Hegemonie hogedruk wankelt
Het lijkt er echter toch steeds meer op dat het bastion van hogedruk zijn beste tijden heeft gehad. De depressies op de Atlantische Oceaan onder leiding van de "moeder" depressie bij Canada worden steeds brutaler en eerste aanvalletjes op de hogedrukblokkade zijn al ingezet.Een eerste koufront, nu  nog net ten westen van Engeland, is onderweg naar het vaste land van Europa en trekt de komende 24 uur verder richting de Alpen. Het zal echter stuk lopen op de hogedruk en veel neerslag wordt er niet uit verwacht, op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Mocht er wat neerslag gaan vallen dan is de grootste kans daarop weggelegd voor de westelijke Franse Alpen. Verder zal het front zich vooral verraden door wat meer bewolking en lagere temperaturen in de bergen. Zondag zien we het front al niet meer terug op de weerkaarten en wordt het opnieuw zonnig. Ook de eerste dagen van de nieuwe week nog maar weinig veranderingen.


Voorlopig kunnen we nog even genieten van de sneeuw en zon. Tignes
(Savoie ) gistermiddag
 
Donderdag opkomende sneeuwval
We moeten niet vergeten dat dit soort hogedrukbolwerken zeer logge systemen zal zijn en het zal moeite en de nodige tijd gaan kosten voordat de depressies een definitieve doorbraak zullen weten te forceren. Omdat de depressie bij Canada in de loop van de volgende week wat richting IJsland gaat opschuiven en ook de straalstroom (jetstream) wat meer gaat slingeren en geleidelijk ook wat zuidelijker gaat uitpunten krijgt de hogedruk het steeds moeilijker. Een volgende veel actiever frontensysteem trekt in de tweede helft van de week vanaf de Atlantische Oceaan het vaste land van West Europa binnen en zal in de loop van de donderdag de Alpen bereiken.


De Groenland depressie is donderdag 19-12 doorgeschoven naar IJsland en een koufront
nadert met sneeuw de Alpen

De meeste neerslag wordt voor de westelijke en zuidelijke Alpen berekent, de oostelijke Alpen hebben nog meer te maken met de hogedruk en ook nu heeft het front het zwaar om ook goed tot over de oostelijke Alpen door te drukken. Ook daar echter opkomende bewolking gevold door neerslag. De modellen hebben nog wat moeite met de neerslaghoeveelheden (tegenwerking hogedruk) maar uitgaande van de kaarten van gisteravond en ook vanmorgen mogen we uitgaan van 10 tot 30cm. In het grensgebied van zuid Oostenrijk en het noorden van Slovenië wordt lokaal 30 tot 60cm berekend. De details voor wat betreft sneeuwhoeveelheden en verdeling zal echter de komende dagen nog worden aangepast. Laten we hopen voor een ieder in positieve zin !


Kansen witte kerst Alpenlanden stijgen

Vanaf vrijdag lijkt de hogedruk zich weer te herstellen middels een zone van hogedruk die via de Azoren,  centraal Europa -Alpen tot over Oost Europa verloopt. Volgende depressie staan echter alweer te trappelen om wellicht de definitieve genade klap aan het hogedruk bolwerk toe te dienen. Met een steeds zuidelijkere verlopende straalstroom zullen nieuwe fronten met neerslag (sneeuw) vanaf zondag de Alpen gaan aandoen. De kans op een navolgende onbestendige periode met sneeuw van betekenis voor het hele Alpengebied acht ik zeer aannemelijk. Of het de inleiding zal gaan vormen voor een overgang naar markant kouder weer in West Europa is nog onzeker maar gezien de ontwikkelingen zeker niet uitgesloten. Al diegenen die nu al roepen dat we een zachte en groene kerst gaan krijgen konden nog wel eens bedrogen gaan uitkomen.

Langzaam maar zeker verschijnen ook weer de "witte-groene-kerst" prognoses. Afgezet aan de grootschalige ontwikkelingen zoals hier boven beschreven zie ik toch mooie kansen op verse sneeuw en een sneeuwdek tot in de dalen in aanloop naar de feestdagen. Boven de 1000 a 1200 meter en in de beschutte dalen is deze mede door de al daar al aanwezige oude sneeuw sowieso al zo goed als gegarandeerd. Elders is het wachten op de sneeuw die gaat komen. Maar goed, laten we nog voorzichtig zijn en niet teveel op de feiten vooruitlopen De komende dagen gaan we het allemaal nauwlettend in de gaten houden en zodra zich belangrijke veranderingen voordoen zullen we daar via de reacties of middels een korte update op terug komen. Tot zover voor vandaag. Fijne dag.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: