Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 15 december 2013

Hogedruk regime onder (lage)druk


Hogedruk boven centraal, oost en zuid Europa bepaalt het weerbeeld in de Alpenlanden. Met west tot noordwestelijke hoogtewinden stroomt in de hoogte opnieuw zachtere en drogere lucht binnen. Boven het laagland en de dalen kan zich vochtigere en koudere lucht handhaven.

 

Steeds betere sneeuwopties

 
Winter op verkeerde plekken
Nog steeds hebben grote delen van Europa en de Alpen te maken met de omega blokkade. Helaas ligt het blokkade hoog voor echt winterweer op een totaal verkeerde plaats en is ook nog eens zeer hardnekkig (zie ook eerdere berichtgeving oorzaken -gevolg). Winterweer vinden we terug in de koude dalgolven van de hoogtestroming die boven het noordelijk halfrond door de jetstream vertegenwoordig wordt (Rossby-golven). Doordat het gehele patroon al over langere tijd overal min of is  vastgelopen kan juist hier de winter ongemeen vel uithalen. Zo valt er momenteel sneeuw tot in het Midden Oosten bij temperaturen rond het vriespunt. Zo konden we gisteren meemaken dat niet alleen de hoogste toppen van de piramides in Egypte met sneeuw bedekt waren. Ook in de lagere delen van de woestijn lag een mooi wit tapijt en dit leverde mooie plaatjes van kamelen in een winterlandschap. Extreem winter weer dus in dit deel van de wereld en iets wat al meer dan 100 jaar niet is voorgekomen.


Sneeuw in het Midden Oosten (Ramallah)

en andere "exotische oorden", arme beesten ! foto via @Michael

Waar het er ook extreem aan toe gaat in zake winterweer is in grote delen van de Verenigde Staten en Canada. Extreem koude arctische luchtmassa's kunnen hier ongehinderd continu vanuit het noorden naar het zuiden toe uitstromen met temperaturen die in de noordelijke Staten tot -30 a -40 graden daalden. Storingen die vooral op het grensgebied van de zeer koude lucht vanuit het noorden op de veel zachtere lucht in het zuiden ontstonden zorgden lokaal ook nog eens voor het nodige aan sneeuw. Een ander fenomeen, in het Engels "lake snow effect" genoemd leverde vooral aan de oostkant van de grote meren veel sneeuw op. Deels viel er hier tussen de 100 en 150cm sneeuw in enkele dagen.


Lake effect snow "Grote  Meren" (lake Ontario)

Gisteren viel er op het zwakke doortrekkende koufront vooral aan de noordkant van de Alpen toch nog wat meer sneeuw dan door de modellen werd berekend. Lokaal in bijvoorbeeld de Vorarlberg 4 tot 7cm en ook andere plaatsen mochten zich verheugen op een dun laagje poeder. Vandaag kan het uit dichtere Hochnebel nog hier en daar wat vlokken maar veder is het gewoon een mooie dag met veel zon. De lucht is in de hoogte alweer aan een opwarmingsproces begonnen en vooral in de bergen gaan we merken dat het een stuk zachter is dan gisteren. Ook de harde tot stormachtige wind in de bergen neemt weer af. Gisteren bijvoorbeeld op de Mittellallalin en Felskinn in Saas-Fee maar liefst windstoten van 130 tot 100 km/h. Oorzaak voor de weersverbetering zijn luchtdrukstijgingen onder invloed van het hierboven al genoemde hogedrukgebied.


Een mooi vers laagje poeder gisteren oa ook in Berwang (1300m) Tiroler Zugspitz Arena

Donderdag opkomende sneeuwval
Tot donderdag zal er aan deze situatie niet veel veranderen. Pas in de loop van donderdag trekt het hogedrukgebied boven centraal en west Europa weg onder druk van een eerste Atlantische storing (koufront). Dit koufront zal in de loop van de donderdag en vrijdag van west naar oost over de Alpen trekken en voor verse sneeuw gaan zorgen. De neerslaghoeveelheden zullen nog wat bescheiden uitvallen maar ik denk dat we blij mogen zijn dat er eindelijk ook bij ons weer eens wat dynamiek ik de atmosfeer komt. Over het algemeen mogen we op het koufront 5 tot 15 cm verwachten, onder gunstige condities is lokaal 15 tot 30cm haalbaar en daar waar de Stau optimaal zijn werk kan doen misschien ook nog wat meer. Dit geldt in het bijzondere voor de oostelijke Alpenzuidkant (Dolomieten) en het noorden van Sloveniƫ. Hier zou een apart lagedrukgebiedje dat vandaag opnieuw via de Golf van Lion (Balearen) naar Corsica- Sardiniƫ trekt voor een extra opleving van de neerslagactiviteit kunnen gaan zorgen. Mocht dit iets noordelijker gaan koersen dan kan het toch ook al gauw richting de halve meter of meer gaan. De sneeuwvalgrens pendelt op donderdag meest tussen de 1000 en 1500 meter en op vrijdag in de wat koudere lucht tussen de 500 en 1100 meter. Op nadering van het front en bij nog weinig wind kan het door het aanwezige koude reservoir aanvankelijk ook nog tot in de dalen en het laagland sneeuwen.


Met man en macht worden de sneeuw en pistes voorbereid op de start van het nieuwe
 wintersportseizoen. Verse sneeuw is van harte welkom. Foto Bellwald (Oberwallis
)

Zondag meer sneeuw
In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt de neerslag via het zuiden van de oostelijke Alpen weg en een tussenhoog zal zaterdag voor heel aardig weer gaan zorgen. De zon komt op de meeste plaatsen weer tevoorschijn, en met de verse sneeuw wordt het genieten op de pistes. Beslist even meepakken deze dag wanneer u daartoe in de gelegenheid bent want reeds in de nacht van zaterdag op zondag nadert alweer de bewolking van een volgende storing die op zondag en maandag opnieuw sneeuw gaat opleveren. Mogelijk dat de oostelijke Alpen zondag de dans nog net ontspringen voordat het hier op maandag dan ook gaat sneeuwen.Dit wederom heeft alles te maken met een lagedrukgebiedje dat waarschijnlijk boven de Golf van Genua tot ontwikkeling gaat komen.

Langzaam vertoont onze sneeuwkaart weer wat meer bonte kleuren als teken voor
sneeuw. (WRF neerslag-sneeuw komend 5 dagen cumulatief)

Zoals de kaarten er nu bijliggen kan er, mede ook door toedoen van het Genualaag, sneeuw van betekenis gaan vallen. Gezien de tijdspanne, immers nog een week te gaan, wil ik met deze prognose echter nog even voorzichtig zijn. Neemt echter niet weg dat de sneeuwopties in vergelijking met gisteren voor het gehele Alpengebied en met name voor de zuidkant opnieuw zijn verbeterd.

Overigens is het Europese model met betrekking tot de neerslagprognoses vandaag opnieuw wat terughoudender. Dit model simuleert meer hogedrukimpulsen wat met name remmend werkt op sneeuwval voor de oostelijke Alpen. Kijkende echter na het verloop van de jetstream (steeds zuidelijker) en de toenemende druk van de depressies vanaf de Atlantische Oceaan ben ik van mening dat het model te voorzichtig is met de neerslag. Mogelijk wordt dit ook nog eens versterkt door de wat langere termijn.

ensembles GFS, het wordt niet alleen kouder in de bergen, ook de neeslagsignalen
nemen vanaf donderdag toe (prikpunt Zwitserse Alpen)

Ook vandaag zijn de opties voor sneeuw in aanloop en eventueel tijdens de kerstdagen nog steeds goed en volgen we het GFS zelfs verder verbeterd. Tot zover voor deze ochtend, een fijne zondag en ciao vanuit Rosswald in Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: