Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 19 december 2013

Sneeuw vooral voor westelijke Alpen

Een koufront trekt vandaag en morgen van west naar oost over de Alpen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt het tijdelijke föhnig. Grotere neerslaghoeveelheden op het front gaan vooral in de zuidwestelijke Alpen vallen. In het weekend weer toenemend hogedrukinvloed.

Spannende feestdagen


Waarschuwing: Van het westen uit opkomende neerslag die boven de 1300 a 800 meter als sneeuw gaat vallen. In de westelijke Alpen verkeersoverlast door sneeuw en bevriezing. Aanvankelijk ook kans op ijzel in het laagland. 

Wetter Krimi in de maak
Met een eerste koufront welke de komende 2 dagen over de Alpen zal gaan trekken komt er dan eindelijk een einde aan een lange periode van hogedruk welke de hele maand december het weerbeeld bepaalde. Het weekend en ook begin volgende week spartelt het verder aftakelende bolwerk van hogedruk nog wat tegen maar uiteindelijk zullen Atlantische depressies met hun fronten het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen gaan bepalen. Voordat we wat meer in detail op de situatie van de komende dagen ingaan kan ik u alvast vertellen dat we met de feestdagen in het verschiet een heel spannende periode tegemoet zullen gaan en waarvan precieze afloop nog niet vast staat !


Komt de sneeuw dan eindelijk ?

Op de weerkaarten zien we vandaag een actieve depressie met zijn kern boven IJsland aankomen en een daarbij horend koufront trekt in de loop van de dag met bewolking en neerslag de westelijke Alpen binnen. In het voorveld van dit koufront hebben we eerst nog te maken met een zwakke Südföhn.

Op dit moment valt er in het gehele westelijke Alpengebied al wat (lichte) regen of sneeuw en lokaal kan het door de nog koude luchtlaag in de onderste atmosfeer ook ijzelen of sneeuwen. Ten oosten van de Vorarlberg en Tirol wordt weinig tot geen neerslag verwacht door de tegenwerking van de hogedruk en föhn. Algemeen geldt: hoe verder oostelijker en noordelijker (föhn) hoe minder neerslag.


Actuele radarbeeld (roze sneeuw, blauw regen), lokaal is ook ijzel mogelijk (bron
Wettermaps Wetteronline)

Veel sneeuw zuidwestelijke Alpen
Heel anders echter het verhaal voor de zuidwestelijke Franse Alpen. Door een lage drukgebied wat zich boven de Golf van Lion gaat ontwikkelen gaat de neerslag zich hier in de loop van de dag verder intensiveren en tot morgenochtend kan er boven de 1200 a 1400 meter (later ook in de lagere delen) een dik pak sneeuw gaan vallen. Ook in de nacht op vrijdag en vrijdag overdag kan het met voorkeur voor de zuidwestelijk Alpen steeds weer sneeuwen, wel gaat naarmate de dag vordert de fut er meer en meer uit.  De gebieden in en en rondom de Alpes du Sud (Isola 2000) mogen zich ditmaal verheugen op een dik pak sneeuw van 20 tot 40cm en bij gunstige Südweststau ook nog meer.


Isola 2000 (archieffoto). Tot morgenavond kan er hier een tot halve meter
sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog aanzienlijk meer

Meer naar het noorden toe gaat er minder vallen maar ook hier gaat tussen de 10 en 30cm sneeuw vallen. Minder sneeuw wordt er verwacht in de Zwitserse Alpen, veel meer dan 10 tot 25 en misschien lokaal 30cm verwacht ik hier niet. Daarbij kunnen de verschillen op korte afstand ook nog eens aanzienlijk zijn, dit geldt met name voor het inner-alpine Wallis waar een lichte föhn met een beetje pech de neerslag in sommige gebieden zou kunnen tegenhouden. Mocht de föhn echter niet al te lang aanhouden dan zit er ook hier 10 tot 20cm in het vat ! De oostelijke Alpen houden het meest droog en afgezien een de föhn is hier verder weinig te merken van het koufront. Mogelijk dat op vrijdag(nacht) in de westelijke Alpen wat neerslag (sneeuw) gaat vallen maar veel heeft dit niet te betekenen.De sneeuwvalgrens ligt bij aanvang van de neerslag nog zo rond de 1300 meter, inner-alpin echter ook tot in de dalen (koude lucht reservoir). Verder is er in het laagland ook nog kans op ijzel ! Met het instromen van de wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 800 a 700 meter.


Neerslag (sneeuw) komende 5 dagen vlgs het WRF model, de komende dagen
zal dit voor de Franse Alpen verder naar boven toe worden aangepast (150cm !))

Zaterdag komen de Alpen weer onder hogedrukinvloed en wordt het overal weer droog en vooral aan de noordkant ook föhnig. De temperaturen gaan weer wat in de lift, dit geldt met name voor de gebieden aan de Alpenoordkant. Zondag trekt een zwakke storing langs de Alpen met weer wat meer bewolking en kans op een vlok sneeuw of wat regen in de lagere delen (sneeuwvalgrens tussen de 1500m in het westen en 1000 meter in het oosten). Mogelijk dat dan ook aan de Oostenrijks Alpennoordkant wat sneeuw valt, grote hoeveelheden staan echter voor zondag nergens op het programma.

Maandag belooft onder invloed van een oost Europees hoog en door een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming een hel aardig dag te worden. De hoogste temperaturen vinden we dan aan de Alpennoordkant waar de Südföhn opsteekt, lokaal kan hier het kwik op 1500 meter stijgen tot 5 a 8 graden. Een stuk kouder blijft het in de gebieden aan de Alpenzuidkant.

GFS temp. 1500m hoogte 23-12, vooral maandag en dinsdag föhnig en zacht aan
de Alpennoordkant. duidelijk kouder aan de Alpenzuidkant
 
Dinsdag nadert vanaf de Atlantische Oceaan een volgend koufront met bewolking en neerslag de Alpen. Terwijl er in de oostelijke Alpen door tegengas van de hogedruk boven oost Europa niet veel verandert beginnen zich in de westelijke en zuid(westelijke) Alpen de wolken meer en meer te stauen (stuwen) en valt eerste neerslag. Woensdag nadert dan het koufront de Franse Alpen en op ontwikkeling van een lagedrukgebied boven de westelijke Middellandse Zee (Golf van Lion -Genua, nog niet geheel zeker), gaat het er op meer plaatsen neerslag vallen die zich daarbij flink kan gaan intensiveren. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1300 a 1500 meter.


Gisteren berichtten de Franse media al over opkomende sneeuw in de Franse zw. Alpen,
met een beetje pech (geluk ?) gaan ze daar tot kerst compleet insneeuwen

Vanaf woensdag 1e kerstdag wordt het dan heel spannend en ik durft te stellen dat we met een echte "Wetter Krimi" te maken gaan krijgen die voor velen onder u ook nog wel eens "zenuwslopend" zou kunnen gaan worden. Wat de situatie nog moeilijker gaat maken is dat vanaf donderdag de toonaangevende weermodellen GFS en ECMWF met verschillende oplossingen komen. Zo zien we dat het GFS de straalstroom steeds zuidelijker berekent (Pyreneeën- Sicilië- west Turkije) en volgende actieve lagedrukgebiedjes precies over de Alpen gaan trekken. Het wordt dan vanaf donderdag niet alleen kouder er kan dan bij passage van de fronten overal sneeuw van betekenis gaan vallen.

GFS vrijdag 23 december met prachtige winterse kaarten (veel sneeuw)

Het ECMWF is tot en woensdag nog aardig in lijn met het GFS gaat echter dan een ander koers varen. Hier zien we op woensdag, evenals ook bij het GFS, een laag op de westelijke Middellandse Zee ontstaan Dit laag vervolgt daarop als hoogtelaag een koers naar Noord Afrika. Tegelijkertijd bouwt zich in het voorveld van de IJsland depressie een volgende zone van hogedruk boven centraal Europa en de Alpen op. Niks geen zuidelijk verlopend straalstroom en sneeuw. Het wordt dan in plaats van kouder opnieuw zachter met Südföhn tendens, neerslag valt er met dit scenario nauwelijks. Pas in het weekend zou een koufront weer voor wat neerslag en afkoeling kunnen gaan zorgen.


ECMW vrijdag 23 december met een totaal ander en anti winters scenario

Ook in het verdere verloop zien we nog steeds grote verschillen tussen de beide modellen. Het GFS gaat op de koude toer verder met mooie winterse (sneeuw) opties. Het ECMWF  wordt ook welk wat kouder maar in vergelijking met hetgeen ons de Amerikanen voorschotelen toch allemaal maar slapjes.

Het moge duidelijk zijn. Vanaf eerste kerstdag wordt het allemaal heel spannend en eigenlijk kunnen we er nog maar weinig zinnigs over zeggen. Vrij zeker is wel dat de westelijke Alpen gezegend zullen worden met verse sneeuw en de oostelijke Alpen in ieder geval tot en met eerste kerstdag niet op sneeuw hoeven te rekenen (helaas). Voordeel daarvan is echter wel weer dat regen tot een hoogte van 1800 of zelfs 2000 meter geen thema zal zijn omdat het gewoon droog blijft. Mocht het GFS gelijk gaan krijgen en daar gaan we natuurlijk van uit dan kan er vanaf donderdag ook in de Oostenrijkse Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen.


GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Tot zover voor dit moment. We zullen tussen onze andere werkzaamheden door proberen een vinger aan de pols te houden en via korte update(s) op de ontwikkelingen terugkomen. Fijne dag en ciao vanuit een inmiddels betrokken Oberwallis

Geen opmerkingen: