Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 4 januari 2014

Depressies bepalen beleid

Na een zwak tussenhoog krijgen de Alpen geleidelijk weer te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming. Terwijl de Alpenzuidkant weer te maken krijgt met rijkelijk neerslag door een oplkomende Südstau blijft het door een opstekende krachtige Südföhn aan de noordkant vooreerst nog droog.

Opkomende regen en sneeuw


Gisteren was zo'n dag van "geen vlees geen vis". Opklaringen en wolkenvelden wisselden elkaar af en in het westen viel uit wat dikkere bewolking behorende bij een zwak front (occlusie) wat regen en boven de 1000 tot 1200 meter wat sneeuw. Met het toenemen van de drukverschillen tussen de noord en zuidkant gaat aan de Alpennoordkant van west naar oost de föhn verder in kracht toenemen. Aan de Alpenzuidkant stuwen zich de vochtigere luchtmassa's meer en meer en geleidelijk zet neerslag in die zich verder gaat intensiveren.


Vooral de oostelijke Alpennoorkant  zit dringend te wachten op sneeuw.
Foto Zell am See (Salzburg) ingezonden via APP

In de westelijke Alpen bevindt het zwaartepunt van de neerslag zich in een gebied uitstrekkende vanaf de zuidwestelijke Franse Alpen (Daupiné, Alpes de Martimes) tot over de zuidelijke Walliser en Gotthardgebied. Ook aan de oostelijke Alpenzuidkant wordt de bewolking steeds dikker en geleidelijk gaat ook hier neerslag vallen die zich verder intensiveert. Hier zal het zwaartepunt komen te liggen in een gebied uitstrekkende vanaf de Brenta (Italiaanse Dolomieten)  tot over de Ortler (Süd Tirol ) en Julische Alpen. Zoals al gezegd zal de föhn de neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam vooreerst nog weten tegen te houden. Hier is het föhnig opgeklaard en droog.

De hoogste temperaturen zullen vandaag gehaald gaan worden in de föhngebieden, lokaal kan het kwik hier stijgen tot 12 a 14 graden. Doordat de gebieden aan de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine afgeschermd worden tegen de zachte zuidwestelijke (hoogte)winden zal het hier het koudst zijn, dit geldt met name voor de wind beschutte dalen. Dit zien we ook mooi terug aan de sneeuwvalgrens, terwijl het aan de zuidkant sneeuwt tot een hoogte van 800 a 500 meter (dal) valt er elders sneeuw vanaf  900 tot 1500 meter en lokaal tijdelijk ook nog even hoger (1700 a 1800m). Deels kunnen er op kleine afstand (dal) grote verschillen optreden tussen sneeuw dan wel regen, gaat zeker nog een thema worden dit weekend.


Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline) 

Vandaag zal, met uitzondering van de Alpenzuidkant waar nog koudere lucht zit, vooral in het teken staan van de zachtere lucht en föhn. In de loop van de namiddag en avond nadert echter het koufront de westelijke Alpen en zal van west naar oost proberen de Alpen te veroveren. Zoals het er nu naar uitziet zal de koudere lucht tot morgenochtend tot over het westen van Oostenrijk zijn gevorderd en in de middag tot over de oostelijke delen. Door tegenwerking van een Genualaag zal gedurende deze periode de koudere lucht aan de Alpenzuidzijde door een wind draaiing naar meer zuid tot zuidoostelijke richtingen weer gaan stijgen. Dit zal vooral goed te merken zijn in het zuid(oosten) van Oostenrijk en Zwitserland, zo stijgt bijvoorbeeld de sneeuwvalgrens in het zuiden van Karinthië en de Steiermark tot 1500 a 1600 meter. In de overige Alpen valt in de koudere lucht dan sneeuw tussen de 1200 en 700 meter.


GFS temper op 1500m hoogte, vandaag nog de koudere lucht (groen) met
lage sneeuwvalgrens aan de Alpenzuidkant


....morgenmiddag dan juist kouder aan de noordkant en zachter aan de zuidkant

De meeste neerslag gaat ook dit weekend weer aan de Alpenzuidkant vallen. Het GFS berekent er 30 tot 80mm en ook het ECMWF komt met soortgelijke hoeveelheden. Lokaal is er in het zuiden van Oostenrijk tegen de grens van Italië (noorden van Udine) en noord Slovenie 80 tot 100mm mogelijk. De Franse Alpen moeten het volgens het GFS doen met 20 tot lokaal 60mm, het ECMWF is hier wat minder optimistisch en gaat uit van 15 tot lokaal 45mm aan neerslag.

De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam krijgen met de Südstau en Südföhn ook dit keer weer het minste aan neerslag, reken op 5 tot 15mm en mogelijk lokaal naar het zuiden toe ook wat meer.  Algemeen geldt hoe veder naar het noorden en noordoosten hoe minder neerslag en deels blijft het er gewoon droog. Daarnaast gaat dus een deel van deze neerslag nog in de zachtere lucht vallen en met het arriveren van de koudere lucht is het zwaartepunt van de neerslag ook al weer voorbij. Het is dus nog maar de vraag of en hoeveel sneeuw er beneden de 1500 a 1200 meter zal gaan vallen. Hogerop valt het leeuwendeel van de neerslag gewoon in vaste vorm en daar zullen de skigebieden zeker weer goed gaan van profiteren. Uitgaande van de vuistregel: 1 mm regen is 1 cm droge sneeuw dan gaat er tussen de 20 en 50cm vallen, lokaal ook nog meer.


Neerslag volgens het WRF model komende 24 uur, vooral de Alpenzuidkant
gaat weer profiteren

Eerst nog zeer zacht
In de loop van zondag trekt het Genualaag als hoogtelaag verder naar het zuiden van Italië en vervolgens steekt het in de loop van de week de Middellandse Zee over op weg naar het noorden van Afrika. Een volgende zeer actieve depressie steekt in de periode van maandag tot donderdag de Atlantische Oceaan vult echter vanaf woensdag op om uiteindelijk in de tweede helft van de week verzwakt ergens boven Scandinavië aan te komen. Aan de voorzijde van dit systeem komen we vanaf maandag weer in een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. De temperaturen gaan vooral in de bergen weer in de lift met temperaturen die 0p 2000 meter tussen de 2 en 7 graden zullen gaan uitkomen. Af en toe trekken er wolken(velden) over maar ook de zon krijgt toch aardig wat ruimte. In de beschutte Alpendalen en laagland neemt de kans op mist weer toe.


Volgende week prima wintersport weer in de Alpen, wel erg zacht dus ga op tijd op
pad om de beste sneeuw te pakken. Foto Emmetten (via APP)

Kouder
Met het doorschuiven van de depressie naar Scandinavië kan er vanaf donderdag dan wel vrijdag weer koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen. Op nadering van het koufront neemt vrijdag vanuit het noordwesten de bewolking weer toe weldra gevolgd door eerste neerslag die gedurende de dag verder naar het oosten trekt. De sneeuwvalgrens daalt dan weer tot rond of onder de 1000 meter.

De laatste dagen waren er aanwijzingen dat we eindelijk eens met een ander stromingspatroon te maken gaan krijgen. Ook vandaag zien we dit weer op de weerkaarten terug. Het Scandinavische laag trekt in het weekend en begin volgende week verder weg naar Rusland waarna de luchtdruk geleidelijk zal gaan stijgen. Tevens zien we dat de lagedrukgebieden en koudere lucht aan de oostkust van de Verenigde Staten wat meer naar het oosten gaan opschuiven. Door advectie (toestroom) van warme lucht aan de voorzijde van de depressie(s) kan zich boven de Atlantische Oceaan wat makkelijker een rug van hogedruk gaan opwerpen die uiteindelijke zal resulteren in een apart hogedruk gebied ten westen van Ierland.


Geleidelijk zien we een verschuiving van de sturende druksystemen, ECMWF
voor zondag 12 januari

Dit hogedrukgebied zal dan aansluiting gaan zoeken met de opbouwende hogedruk boven Scandinavië. Mocht dit scenario gaan uitkomen dan zullen we met een geheel ander en vooral kouder weertype te maken gaan krijgen. Net zoals de voorgaande dagen ben ik positief gestemd dat het nu gaat lukken temeer ook omdat zowel het GFS als ook het ECMWF de laatste dagen steeds weer zinnespelen met dit scenario. In hoeverre dan storingen (lagedrukgebiedjes) voor verse sneeuw zullen gaan zorgen is nog onduidelijk. Mijn motto: laat het eerst maar eens koud worden, de sneeuw volgt dan vanzelf wel een keer.

De komende dagen zal ons geduld voor wat betreft winterweer eerst nog verder op de proef gesteld worden en ook de belabberde situatie in vooral de lagere delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen zal er niet beter op worden. Laten we hopen en duimen dat het roer vanaf vrijdag dan eindelijk omgaat en de winter ook in West Europa en de Alpen voet aan de grond zal gaan krijgen. Mochten er zich belangrijke veranderingen voordoen dan haken we er op in. Vanavond in ieder geval nog een korte update in de rubriek reacties. Ondanks het slechte weer toch een fijne dag en voor diegenen die onderweg zijn naar of van de Alpen een goede reis. Ciao vanuit een nog föhnig Oberwallis.


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht. Door nieuwe sneeuwval in het weekend zal vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen het lawinegevaar weer stijgen.
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: