Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 24 januari 2014

Periodiek sneeuw, aanhoudend koud

Een koufront zorgt vooral in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam voor verse sneeuw. Onder invloed van een Italië laag valt vandaag ook aan de zuidoostelijke Alpenhoofdkam sneeuw. Zaterdag overal tijdelijke weersverbetering onder invloed van een overtrekkend tussenhoog.

Witte oppepper Alpen en Sauerland


Heerlijk wakker worden vanmorgen, nadat dagenlang alleen nog wat sneeuwresten aan de winter deden denken is er dan vannacht weer een klein laagje sneeuw gevallen tot in het dal (600m). Het is niet veel, 3 a 4cm, maar net genoeg om in ieder geval weer een lekkere winterse uitstraling. Niet alleen hier, ook elders is in de Alpen de afgelopen 12 tot 24 uur weer wat verse sneeuw bijgevallen of valt nog steeds wat sneeuw. Grote vraag; blijft dit liggen of komt er wellicht nog meer bij ?


Sauerland (Winterberg) vanmorgen, eindelijke sneeuw en de komende dagen gaat
er nog het één en ander bijvallen
 
Veel sneeuw verwacht
Voordat we verder gaan met het gedetailleerde Alpenweer kan ik daaromtrent alvast een klein tipje van de sluier oplichten. De komende dagen is en blijft het winters en gaat er periodiek sneeuw van betekenis vallen. Sneeuw wordt err vooral berekend in de Nordweststau van de Alpenhoofdkam vanaf Frankrijk tot over Oostenrijk als ook de Jura. Ook de Duitse Middelgebergtes (Sauerland, Harz, Zwarte Woud) en in de Ardennen gaat er sneeuw van betekenis vallen. Lokaal in de is in de Alpen  zelfs tot 1 meter Neuschnee of meer haalbaar. Spannend wordt het eveneens voor België en Nederland wanneer zondag op maandag een front doortrekt. Overigens blijven ook de Pyreneeën niet buiten schot, lokaal ook daar tot een meter sneeuw en het moet wel heel raar lopen willen ook de skigebieden en Tsjechië en Polen niet gaan mee profiteren.


Winterse ochtendstemming vanmorgen ook op de Feldberg (1240m) in het  Zwartewoud

De afgelopen dagen zwabberden de modellen nogal en tussen een krachtige westelijke stroming van de Atlantische Oceaan tot strenge koud vanuit het hoge noorden was alles mogelijk. Onderhand lijkt het erop dat de diverse modellen de situatie wat beter in grip beginnen te krijgen. Laten we daarom eens kijken wat er precies gaande is in "weermodellenland" en waarom er zo gezwabberd werd.
Kijken we naar de kaarten dan zien we 2 sturende druksystemen. Als eerste een flink warmbloedig Azorenhoog, als tweede (en als tegenhanger) een koudbloedig Scandinavisch -west Russisch hoog. Hierdoor worden de polaire jetstream en depressies met hun randstoringen vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan een vrij zuidelijke route te nemen. De enige mogelijkheid die hun in feite tot beschikking staat is een koers via het Verenigde Koninkrijk-Benelux- Alpen-Middellandse Zee. Dit gaat de komende dagen dan ook gebeuren waarbij we uiteindelijk in een situatie verzeild raken van hogedruk in het noorden (IJsland-Scandinavië -west Rusland) en lage druk boven centraal Europa tot over de Middellandse Zee.



Winterse drukverdeling donderdag 30 januari volgens Engelse weermodel
UKMO

De lucht die gedurende de gehele periode wordt aangevoerd is meest van maritiem polaire origine afgewisseld door steeds weer koudere continentale vanuit het oosten door de input aan de achterzijde van de  depressie(s). Het moge duidelijke zijn dat het met dit soort stromingen nou niet bepaald zacht zal zal en kan gaan worden. Hooguit dat het kwik een paar graden winst kan boeken wanneer aan de voorzijde van de depressie vanuit het zuiden en zuidoosten tijdelijk wat minder koude lucht zal worden aangevoerd. Dit mag, uitgaande van de laatste kaarten echter geen naam hebben.


Sneeuw vooral in de Stau van de noordelijke Alpen, Gstaad, Berner Oberland (1050m)

Afgelopen nacht en op dit moment dus al een eerste laag verse sneeuw tot in de dalen. Vandaag kan het vooral in de nordstau van de Alpen als ook aan de Oostenrijks Alpenzuidkant nog enige tijd  sneeuwen en stevig waaien. Elders wordt het op nadering van een gebied met hogere luchtdruk droog en gaat het van het westen uit op steeds meer plaatsen opklaren. Morgen zou het  onder invloed van een overtrekkend tussenhoog dan op de meeste plaatsen droog moeten zijn waarbij ook de zon veel ruimte zal krijgen. Meer bewolking en mogelijk ook wat (lichte) sneeuw vinden we terug in de Nordweststau van de Oostenrijkse Alpen met voorkeur voor de Salzburger Alpen.Verder natuurlijk weer de alom bekende Hochnebel boven de dalen en het laagland. De temperaturen bewegen zich op een winters niveau, op 2000 meter tussen de -8 en -10, op 3000 meter tussen de -14 en -17  en op de hoogste toppen vriest het 19 graden ! Het nulgradennveau pendelt in de Alpen tussen  de 500 en 700 meter en daarmee houdt de sneeuwvalgrens zich in de dalen op.


Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline)


10cm verse sneeuw in het Kleinwalsertal en dat is nog maar het begin (via Twitter
Hans ter Braak)

Het betere weer zal niet lang standhouden, reeds in de loop van de zaterdag nader vanuit het westen alweer bewolking behorende bij een zwak koufront dat zondag vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Het is dan ook meest bewolkt en vooral in de nordstau van de Alpenhoofdkam valt weer wat sneeuw. De Alpenzuid en westkant houden het waarschijnlijk nog even droog.

Het betere weer zal niet lang standhouden, reeds in de loop van de zaterdag nader vanuit het westen alweer bewolking behorende bij een zwak koufront dat zondag vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Het is dan ook meest bewolkt en vooral in de nordstau van de Alpenhoofdkam valt weer wat sneeuw. De Alpenzuid en westkant houden het waarschijnlijk nog even droog voordat een opkomend warmtefront met bewolking en sneeuw in de avond en nacht de westelijke Alpen gaat binnentrekken en op maandag verder tot over de oostelijke Alpen doorstoomt. Maandag behoeven we dan ook niet veel fraais te verwachten, het is bewolkt (trüb) en er valt van tijd tot tijd sneeuw. De temperaturen gaan vooral in de (zuid)westelijke Alpen tijdelijk omhoog.


Frontale neerslag (sneeuw) trekt maandag de Alpen binnen

Dinsdag dan tijdelijk opnieuw wat beter maar of de zon er echt goed aan te pas zal komen is maar de vraag. Laten we het maar bij een mengelmoes van wolken, opklaringen en een lokale sneeuwbui houden. Woensdag volgt dan alweer de volgende storing die in eerste instantie in de Franse Alpen weer sneeuw gaat opleveren. Voor wat betreft de verdere neerslag (sneeuw) prognoses moeten we even de ontwikkelingen van de komende dagen afwachten, langer dan 5 dagen in het vooruit heeft voor wat betreft neerslag weinig zin. Wel kunnen we stellen dat de kansen op meer sneeuw reëel zijn gezien het cyclonale stromingspatroon (lagedruk)
 
Sneeuwval komende dagen
Het GFS enhet  ECMWF zijn het er over eens dat de komende 5 dagen tussen de 30 en 70mm aan neerslag gaat vallen. Zwaartepunt van de neerslag zal liggen langs de gehele Alpennoordkant en vandaag ook de zuidoostelijke Alpenboog (laag midden Italië). Het Sauerland en de overige Duitse  middelgebergtes en de Belgische Ardennen mogen rekenen op 20 tot 35cm sneeuw.  Dan meteen ook maar even Tsjechië (Reuzengebergte) meepakken. Ofschoon hier de inlvoed van het Russisch hoog sterker aanwezig wordt er ook hier tot woensdag tussen de 15 en 30cm sneeuw berekend


Neerslag(verdeling) komende 5 dagen volgens het WRF model

Opvallend overigens de grote neerslaghoeveelheden die het door ons gebruikte WRF model berekent (zie hier). Gisteren en ook vanmorgen komt het model met Neuschnee hoeveelheden tussen de 50 en 100cm in de nordstau van de Alpen en in de Pyreneeën gaat het maar liefst tot 150cm ! Denk toch dat dit wat "over berekend" is maar goed, gezien het stromingspatroon en de in detail nog onzekere koers van de lagdrukgebieden, zeker niet onmogelijk !
 
Winter Benelux
Voorlopig alleen nog winterse perikelen in het noordoosten van Nederland en de hogere delen van België en Luxemburg. Interessant zijn de ontwikkelingen op het warmtefront wat zondag-maandag voor neerslag (sneeuw) gaat zorgen (even goed in de gaten houden). Grootste kans op een pak sneeuw dan voor de gebieden ten noorden van de grote rivieren en in het bijzonder het noordoosten van Nederland. Vanaf halverwege volgende week wordt het in het hele land beduidend kouder met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: