Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 4 februari 2014

Tweedeling Alpenweer

Met een zuidelijke wind blijven onverminderd vochtige luchtmassa's richting de Alpenzuidzijde opstromen waaruit af en sneeuw valt. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is het weerbeeld vriendelijker, maar door föhnverschijnselen ook een stuk milder. In deze situatie lijkt de komende dagen weinig verandering te gaan komen

Sneeuwval Alpenzuidzijde houdt aan


Het is deze winter opvallend hoe hardnekkig de zogenaamde sturende lagedrukgebieden steeds weer op de noordelijke Atlantische Oceaan terug te vinden zijn. In normale winters trekken deze depressies vaak in oostelijke richting Scandinavië binnen, waardoor de hieraan gekoppelde fronten met bijbehorende sneeuw netjes van west naar oost over de Alpen heen kunnen gaan trekken. Tijdens dit soort situaties wordt de sneeuwval over de Alpenlanden vrij gelijkmatig verdeeld, maar dit jaar zijn het vooral hogedrukgebieden boven het noordwesten van Rusland die het "normale" patroon aardig in de war schoppen. Voorlopig lijkt in deze situatie nog weinig verandering te gaan komen, maar zien we op de wat langere termijn toch signalen dat er patroonwijzigingen op komst zijn.


Bakken met sneeuw voor Val di Fassa in de Dolomieten. Via Anton Sessa

Aanhoudend onbestendig aan de zuidzijde
Tussen enerzijds een complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en anderzijds een gebied met hoge barometerstanden nabij de Oekraïne blijft de wind vrij vast in de zuidhoek vastzitten. Hierdoor blijft er continue vrij vochtige Mediterrane lucht tegen de zuidelijke Alpenhellingen opstuwen, waardoor er van tijd tot tijd sneeuw valt. Vandaag concentreert de sneeuwval zich bij een sneeuwvalgrens van tussen de 1000 en 1400 meter aan de westelijke zuidzijde vooral op de Tessiner en oostelijke Walliser Alpen. In deze gebieden kan tot woensdagochtend gemiddeld tussen de 20 en 30 cm sneeuw opgemeten gaan worden. Aan de zuidelijke oostzijde valt de sneeuw vooral tussen de Engadin, Dolomieten en Karawanken, waarbij er ongeveer tussen de 10 en 30 cm verse poeder gaat vallen. De stau heeft veel te weinig kracht om naar de noordzijde te gaan overpakken, waardoor hier boven de 1500 m slechts enkele lichte sneeuwbuitjes mogelijk zijn.


Flims, Laax Falera in de Zwitserse Graubünden


Pastizeria Cantieni in de oostelijke Graubünden

Stau en föhn
Het kat en muis spelletje tussen stau en föhn houdt dus ook de komende dagen nog aan. In het voorveld van Atlantische storingen leeft de föhn op woensdag maar vooral ook in de nacht van donderdag op vrijdag tijdelijk weer flink op. De luchtdrukverschillen nemen op de nadering van neerslag brengende randstoringen weer flink toe, en zien we de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) op de weerkaarten weer naar elkaar toe kruipen. Volgens de laatste analyse  lijkt vooral de föhnfase op donderdag/vrijdag zeer sterk te gaan verlopen, waardoor er in de hoger gelegen (westelijke) berggebieden tijdelijk een föhnstorm kan komen te gaan staan.


föhnsituaties in beeld


Radarbeeld van 08.30 met mooi opgelijnde sneeuwecho's tegen de
zuidelijke stauhellingen
Vooruitzichten komende week
Op woensdag gaat de wind in het voorveld van een naderende randstoring vanuit het westen dus flink aantrekken. Deze zich afsplitsende storing lijkt net ten zuiden van de Alpen via het midden van Italië de Adriatische Zee in te willen gaan duiken. De frontale sneeuwval concentreert zich op woensdag in de eerste plaats op de centrale maar vooral ook op de zuidelijke Franse Alpen, waar sneeuwhoeveelheden worden berekent van tussen de 25 en 45 cm. Op donderdagnacht breidt de sneeuwval zich weer snel verder oostwaarts uit en zal wederom tegen de zuidwestelijke stauhellingen van de gehele Alpenzuidboog de nodige sneeuw kunnen gaan achterlaten. De donderdag lijkt een van de betere dagen te gaan worden deze week, waarbij een overtrekkende rug van hoge luchtdruk vanuit het westen de atmosfeer tijdelijk flink stabiliseert met flink wat zon. De oostelijke Alpen hebben op donderdag in eerste instantie nog te maken met wat restbewolking, maar ook daar zal in de middag vanuit het westen de zon er goed gaan bijkomen.


Pistes in de omgeving van het Franse Flaine liggen er schitterend bij! @Via App

Op de nog wat langere termijn lijkt het stromingspatroon toch voorzichtig wat te gaan kantelen. Vooral het Europese ECMWF opteert in zijn laatste runs voor een meer westelijk tot westnoordwestelijke aanvoerroute, waardoor de noordelijke Alpen op termijn toch wat meer in de sneeuwprijzen zouden kunnen gaan vallen. Gezien het tijdspad is dit natuurlijk nog lang geen uitgemaakte zaak, maar wel iets om de komende dagen goed in de gaten te gaan houden!


ECMWF neigt volgende week naar een meer west tot westnoordwestelijk
stromingspatroon.
 

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant geldt er hier lokaal niveau rood ( 4 -groot)



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: